用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 DGS type 父母係點咖呢?
go

DGS type 父母係點咖呢? [複製鏈接]

引用:Quote:hkpama2011+發表於+16-11-15+18:53+

原帖由 牛仔小怡 於 16-11-15 發表
聽說DG 是教得淺但考得深,即要不個女叻到不得了,否則父母好難唔洗跟...
...
暫時P1嘅,除咗英文閱讀理解比其他學校深少少,數學會有啲tricky, 其他科都唔覺教淺考深。學校學生,的確有啲咩都補學幾樣嘢,但都係因為家長要忙於工作,唔夠時間顧掂小朋友嘅學術。學校唔會要求學生咩都學,而係會俾機會學生去發掘興趣,搵到自己專長。所以樂器班會有試堂,試啱先俾錢學最少一年。學生可以自由選擇玩咩學咩。唔似有啲學校,係老師assign個小朋友去學咩。另外,家長當然會緊張自己小朋友嘅成績,但起碼大家都知道,盡力了又keep 到升班就好,唔會因為要煩升中去迫小朋友做做做補補補。

引用:Quote:hkpama2011+發表於+16-11-15+16:42+

原帖由 damonho 於 16-11-17 發表
會唔會成日捐錢?
所以捐款屬自願性質,你唔捐或者唔記得捐都冇人知。暫時只有家教會籌過款,但因為家長唔洗交會費,又不時有資助學生嘅活動,捐款捐多少咪當自己俾會費囉。另一次唔記得捐俾咩機構,都只係要求學生自己响零用錢攞$5出嚟捐。再另外一次係叫學生帶可回收膠袋,學校再攞去俾某機構用嚟做返啲有用嘅嘢,捐俾基層用,連錢都唔洗出。其實我唔明,點解啲人成日有“私校(幼稚園~中學)成日要家長捐錢,籌款”呢個誤解?

引用:Quote:牛仔小怡+發表於+16-11-15+18:26+ 我

原帖由 hkpama2011 於 16-11-15 發表
我諗緊洗唔洗跟個女啲功課,跟得好緊,或者要成日同佢去學呢樣學嗰樣。
自問我唔係好aggressive 嗰類父母 ...
其實無論响咩學校,跟唔跟功課,學唔學多幾樣嘢,都係適隨專便。睇吓你自己過唔過到自己嗰關啫。我覺得,响一間可以直升中學嘅學校讀,已經比較輕鬆。幫小朋友打好基礎,搵到自己嘅專長興趣,令佢能夠自主學校就好了。

引用:Quote:mannitol+發表於+16-11-17+13:01+ 其

原帖由 Ocean419 於 16-12-14 發表
請問每天功課量約多少?測考默書頻繁嗎?學校有冇一體一藝要求?
以P1呢3個月嚟講,每日少於5樣功課,1小時內會完成。英默6次,範圍約6~8頁故事書內容。中默4次,範圍是一課內的詞語。數學小測差不多每星期一次。另外還有零星的listening and comprehension 小測,約每樣2~3次。每年3測2考。沒有要求一體一藝。

引用:Quote:mannitol+發表於+16-12-14+08:38+ 以

原帖由 edniebridge 於 16-12-15 發表
謝謝分享。請問初小是否粵教中?
是。到小四才有兩班會普教中。

引用:Quote:mannitol+發表於+16-12-15+10:48+ 是

原帖由 edniebridge 於 16-12-15 發表
請問普教中是否所謂精英班呢?
唔知喎。

‹ 上一主題|下一主題