用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇vs皇仁
go

英皇vs皇仁 [複製鏈接]

cheukcheukma 發表於 16-11-15 08:18
你情況同我仔好相似,都係中英較好,數就普通,我仔因此呈分名次不太前,不敢試皇仁。我上年自行幫仔選左1英皇 、2聖若瑟。 ...

謝謝你的分享

請問你自行選1英皇,2聖若瑟,有沒有考慮過統一派位時校網的因素?

我仔中西區,打算自行1聖若瑟,2英皇,考慮到統一時聖若瑟中西區只有12個位,比英皇少很多. 反而部署統一時1英皇,不知我的理解是否正確

cheukcheukma 發表於 16-11-20 13:14
我是跨區的,所以無得部署!仔喜歡kc多於SJC,所以按其喜好去選擇!
謝謝回覆

Band5 發表於 16-11-22 01:28
雖然KC乙部位比SJC位多幾倍,但我覺得乙一揀KC嘅會比揀SJC嘅多更多倍,所以我仍然認為乙一揀SJC更著數!

...
謝謝你的分享/分析,乙一會放KC,不想放棄聯係位如果自行入到KC/SJC其中一間一樣滿意

Band5 發表於 16-11-22 23:34
以中西區抽獎嚟講,所有B1男生都得一個機會抽入1A中學,乙一揀任何一間都有機會但冇絕對把握,乙二揀任何 ...
B1生乙三揀聖類斯其實是否已沒有機會入?

aeiou_drm  no, still have chances.  發表於 16-12-6 18:31

mcl203 發表於 16-11-25 21:17
聖類斯已係B2成績...亦收到B2生...你自己估吓大唔大機會 ~~~
謝謝回覆

Band5 發表於 16-11-25 22:07
聖類斯係B1生嘅保險,乙三十都唔驚沒有機會入;只怕前面搵唔齊29間。
請問如果中西區B1生,選前五位的中學,你會如何排呢?

Band5 發表於 16-11-26 00:01
可參考#29 ^O^嘅選擇。

稍作修改:
請問你認為乙二聖若瑟(中西區12個位)仍有機會嗎?

聖公會鄧肇堅(中西區4個位)比聖類斯(中西區39個位)為佳?

聖類斯排咁後是否沒有機會入呢? 金文泰中中不想揀,小朋友英好過中

第一次升中選校,特別緊張,謝謝你!

王家爸爸  如果係B1,聖類斯無論排第幾都一定入到(除非你係佢前面排咗間寶校)。  發表於 16-12-1 14:06
王家爸爸  乙二無機會  發表於 16-12-1 14:03

RoseRose1980 發表於 16-11-26 11:16
高主教2015 dse都有50%有U,係今年差d,計番band 1c定意係35%甘佢都有37%,洗唔洗甘甘快變band 2?高主教3年前 ...
[quote]mcl203   高主教2016 DSE已係B2頭成績....

mcl203 發表於 16-11-26 01:47
中西區太小B1位俾男生了...亦唔多B1中學俾男生選擇
要計劃好自行中學選擇...務求最好可以係自行果2個位離場
去到統一...我估估吓咁諗係要好小心...就算有联繫位(得10個)...仍唔係有絕對優勢

若深信St. Louis係收到B2生...理論上係B1生條保險線...咁可以行個B1中學全選(自己評估風險)
反正除KC外...最多SJC都係得12個位...放先放後都影响不大...去到乙2入到都算係偷雞成功
有联繫位...估你都係乙1 KC啦...亦係正路咁揀....但亦係多數本區B1生咁揀

FYI....高主教2016 DSE已係B2頭成績....St. Louis  和 金文泰已係B2中學

點排位 及 放幾多間中學入表....都要睇自己心思...始終位少好易入B2中學
區內B1生根本選校变化唔大....大家都係近乎一樣
或請教老師如何排位 ~~~
謝謝你,曾聽過聯係中學在自行階段傾向不收聯係學校的學生,故此如未能入到SJC,唯有靠統一了......

雖則有聯係位,仍擔心隨機號碼太大入唔到KC乙二SJC是執死雞的話,希望入到頭三志願,保險的是否應該放高主教/鄧肇堅/聖類斯在乙三?

聖類斯基本上我是接受的

Band5 發表於 16-11-26 11:02
請問你認為乙二聖若瑟(中西區12個位)仍有機會嗎?
**** 中西區選校簡單,學生banding則好神秘,所以極少有 ...
謝謝你的分析,感激

回覆 Gogojuly 的帖子
王家爸爸  如果係B1,聖類斯無論排第幾都一定入到(除非你係佢前面排咗間寶校)。  發表於 8 小時前

不懂得如何回覆點評

請問(除非你係佢前面排咗間寶校)是什麼意思? 即係B1生行個全B1學校,最後第30間前仍可以入聖類斯?當真的話,我可以大膽選校

王家爸爸  問題係喺聖類斯前面,填唔到29間B1學校。   發表於 16-12-2 09:29

王家爸爸 發表於 16-12-2 09:28
中西區男仔可以揀既學校有五間(皇仁、聖若瑟、英皇、高主教、聖鄧)比聖類斯好,所以如果你乙六揀佢,最差 ...
謝謝你咁清晰的回覆
‹ 上一主題|下一主題