用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架? ...
go

有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架? [複製鏈接]

有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架?

大家研究O下呢個問題呀!!

Re: 有無2000年九月後出世小朋友唔參加統一派位架?

請問會k2 repeat 還是 k3 先repeat 呀?

咁係米即係留班呀....
下一年再參加可以的嗎???

我個女係年尾出生的,
但係都無想過要幫佢repeat wo,
so far, 佢都跟得上....
你呢???
why asked this ??

我有聽過朋友說過, 他兒子是年尾出世, 但因為來年的千禧BB太多人, 驚派得唔好, 所以都打算緊俾佢囝repeat一年, 不過佢唔係repeat幼稚園, 是打算今年幫他考私小或直資先讀一年P.1, 明年才參加派位.

LeBlue,
明年才參加派位是可以的, 因為適齡兒童是指5歲8個月至7歲的小朋友, 所以遲一年都可以, 但因為派位只可以一次, 如果今年用咗就唔會再有下一次機會, 所以人數少, 派到好學校的機會相應是會大咗, 我朋友才會有此打算.

Dear EASYMA / Wyl,

我個仔都係九月尾出世, 但無諗過遲一年先報小一!
因為佢而家對k2都非常適應,相反如果俾佢重讀任何
一年,會唔會對佢小心寧有相害?當然我指我個仔, 因為
如果是12月/1月的小朋友,我就覺得可以遲一年先報,
因為小朋友相差三四個月, 能力真得有好大距離!另外
年頭出世之大小朋友跟2001年1月之小朋友就相差成年
啊!! 面試相對而言表現一定無大仔咁好!!!!

培正小學話明要收足 6歲, 如果我個仔係12月出世,我都
會遲一年報培正!!

wyl 寫道:
是打算今年幫他考私小或直資先讀一年P.1, 明年才參加派位.

接受左小一學位,無論係私校定直資,都唔會再派學位比你,但可以比你讀,要自行搵學校,無學校收的話,可以求教署幫手,但佢幫到你乜學校,心中有數啦

噢! Sindy, 多謝你糾正, 咁我要話俾我朋友知先得, 佢以為得架! 咁可能要重讀一年K3啦!

請問今年幫他考私小或直資先讀一年P.1, 明年才參加派位, 係唔係肯定唔得架 ??

[/quote]

接受左小一學位,無論係私校定直資,都唔會再派學位比你,但可以比你讀,要自行搵學校,無學校收的話,可以求教署幫手,但佢幫到你乜學校,心中有數啦[/quote]

如果真係咁筍,個個都咁做啦!
就算我個唔係細仔/女,都讀一年小一,出年先抽.抽得唔好咪係本校升小二.我又唔見有讀任何私小既小朋友咁既.

wyl 寫道:
噢! Sindy, 多謝你糾正, 咁我要話俾我朋友知先得, 佢以為得架! 咁可能要重讀一年K3啦!

no thanks

遲一年報小一因為我覺得細仔真係遲熟, 雖然都跟倒但係真係無大仔o甘快, 此終而家(k2)學o既野都重係好淺, 一上到小學就會好明顯, 我問過d小學生家長, 佢地都覺得大仔係班裡面係突出d,重有第二個原因就係唔想第時中學又爭過, 龍年真係無o甘著數!

有無人係考慮今年唔參加統一派位, 只考私校?

EASYMA 寫道:

想再提

EASYMA 寫道:
遲一年報小一因為我覺得細仔真係遲熟, 雖然都跟倒但係真係無大仔o甘快, 此終而家(k2)學o既野都重係好淺, 一上到小學就會好明顯, 我問過d小學生家長, 佢地都覺得大仔係班裡面係突出d,重有第二個原因就係唔想第時中學又爭過, 龍年真係無o甘著數!

EASYMA
我跟你的意見不同:小女也是2000年11月出生,出年K3選小一,我無打算要她repeat K2 or K3,因為:
1:就算遲一年才選小一不等於一定派得好;
2:大仔同細仔能力的確會有差別,但只限於小一至小三,到了小四,差別不再明顯
3:如果要repeat,都留番第時大個真係追唔上先la,如果第時touch wood 又要再留班,佢就在班中變老人家了
4:一早應該預左龍年競爭大,如果咁擔心,應該比小朋友讀遲一年幼稚園;小朋友都有自尊心的,眼看同學們升K3或小一,自己要留班,很sad的
5:幼稚園留班要比$
請三思呀!     

http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/emb%20clft.pdf

裏面既其他注意事項(二)講得好清楚關於讀緊小一想再參加小一入學既事宜

其實都唔關小學派位好唔好事, 因為我聽過一d小學家長意見, 佢地都異口同聲話後悔當年無遲一年讀小一, 小一小二時成績都不及大仔, 反應又慢d, 有些甚至跟不上, 小三要轉校!

另外都睇到自己屋企兄妹成績, 大細的差別同成績真係有關係, 所以先作這個決定!

多謝提醒, 我指的是今年會考私校但未必入讀

我仔係2000年9月尾出世, 我唔會同佢參加統一派位,因為統一派位好費神, 又唔知會派去邊間, 所以我都諗左三間私/直資小學比佢....

muicc 寫道:
EASYMA
我跟你的意見不同:小女也是2000年11月出生,出年K3選小一,我無打算要她repeat K2 or K3,因為:
1:就算遲一年才選小一不等於一定派得好;
2:大仔同細仔能力的確會有差別,但只限於小一至小三,到了小四,差別不再明顯
3:如果要repeat,都留番第時大個真係追唔上先la,如果第時touch wood 又要再留班,佢就在班中變老人家了
4:一早應該預左龍年競爭大,如果咁擔心,應該比小朋友讀遲一年幼稚園;小朋友都有自尊心的,眼看同學們升K3或小一,自己要留班,很sad的
5:幼稚園留班要比$
請三思呀!     

muicc,
我睇呢個topic咁耐,終於搵到知音人完啦.我同妳o既想法完全一樣!             
若果驚細仔細女o既學習能力唔夠,就好應該比佢地遲一年報讀k1,而不是現在先決定要小朋友repeat k2/k3.    

CHIEKO

EASYMA:

我同你都有同樣的煩惱, 覺得小朋友似late developer, 雖然係學校跟得上, 但去到小學咁harsh環境, 會辛苦, 驚自尊心受損. 但佢宜家已經成日諗住升k3, 無可能repeat K2啦. 最多再讀多一年k3. 真係好煩! 我諗住7月家長日見老師時, 再問問老師意見.

你又有何計劃?

我本人沒有細仔/女,不過都十分同意佢地應遲一年才升讀小一,至於何時留級,就不敢下定論了.
‹ 上一主題|下一主題