用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁
樓主: alanyue
go

真心請教,德望vs蔡繼有vs陳守仁   [複製鏈接]

GH小一中英文都已經要識大量生字,初小個底已經會好好。

的確,每天大約6:30上車實在辛苦,尤其今天很凍很暗,但每天一定有閲讀時間,例如7:04已回到校(校車一定預早,同埋要趕去接德幼生),每天基本上一定可以看完一本薄的書。一星期一堂純reading堂。

是的,校車返家已4點,應該冇乜精神同體力再去補習,我識啲朋友上兩小時功課班除外,因為父母太夜收工無人跟功課。但是上跳舞等等興趣班都可以應付,因為未必太需要用腦,更可以每天安排少少野比佢哋relax一下。

呀囡weekdays 學跆拳道,我都係諗住強身健體一下,因為現今小學體育課堂時數太少。如果不是全職媽媽,GH會有少少難跟,因為九點前一定要瞓覺,要平衡一下究竟小朋友每天有冇時間見到父母。

反而可以安排星期六為補習或學習日,GH本身有樂器班或其他興趣班,有啲都會在星期六舉行。

默書不是超多,但加埋測驗就幾忙下。
非常同意陳守仁小六畢業生, 好嘅大約都係升返GH grade,但一般嘅就會去咗顏寶玲

Cky 冇意見,因為由始至終都冇考慮過呢間,太貴,剩返啲錢去課外活動或者補習好過。

德望小學大約half升德望中學,小學四年班開始就已經計分,即使入唔返德中,六年學習,個底都唔會差。

同時,港大排名一年比一年差,今日唔知聽日事,傳統學校轉國際容易,相反就超級難。我覺得打好個底好緊要。

mamaokasan  thank you  發表於 16-11-11 02:13

I know that some will go St steven's girl...
my girl usually arrived school 7:04-7:08 , everyone needs to bring 1 story book daily for studying . After 7:15, traffic busy XD

Tsing yi 6:20 - 6:40 this year
‹ 上一主題|下一主題