用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 4間真光中學
go

4間真光中學 [複製鏈接]

那一間較易收band2學生?
   5    0    0    0

chocolatebean 發表於 16-11-9 08:22
九真v s培道如何?

培道成績好d?2間都收B2?

兩間都中中?
去過培简介会環境一流,但所謂英文班不是全部科目英文教。

Rattie 發表於 16-11-7 23:57
咁就真係想知道有幾多 B1A 女生自行及乙一會揀坑真

入吾到DGS,HY,咪用油真做保險線,大把人咁做!

回覆:hailey_ma 的帖子

want to know too

九真 has around 38% promoting to local degree (not associate degree) ? the chart in annual report shows nearly 100% pass in different subjects (level 3 and 4) and 6x% has jUPAS offer...究竟係點? 是否有水份? or some go overseas therefore local degree percentage is not large?

千語mami 發表於 16-11-8 18:08
但而家好似調轉,見之前有人分享坑真DSE成積近年好過油真?  同意我地讀書年代真光只是一般,但 ...

由A-LEVEL轉DSE之後,坑真成積可能真係好過油真(兩間公佈既資料都唔多,所以唔敢話係唔係真)。
舊年陪朋友去坑真開放日,見啲學生做野都好認真,啲攤位整得好靚。

九真v s培道如何?

培道成績好d?2間都收B2?

引用:Quote:chocolatebean+發表於+16-11-7+22:24

原帖由 王家爸爸 於 16-11-08 發表
5個bands年代,坑真只係B1、B2之間,油真係B1。
但而家好似調轉,見之前有人分享坑真DSE成積近年好過油真? 同意我地讀書年代真光只是一般,但近年確實好像越來越有成積

punlik 發表於 16-11-8 12:00
其實直屬/聯繫小學既最大好處是使中下游既學生都可上自己中學,有唔錯既Offer.至於Band1A/B個D, 讀邊間小學 ...
進可攻退可守,一條龍、直屬、聯繫嘅好處好多家長都知道,之所以呢啲學位咁搶手。
好多都會收返唔少數量嘅附小 Band2 學生,坑真中亦唔算好特別,4班有 13x人,77個坑真小,都係佔半數多啲,況且如何肯定係經自行階段而唔係大抽獎入。
中學收生完全係睇成績/特異,成績唔到家長晌學校做幾多義工幾投入都冇用,叩門唔收就係唔收。

引用:Quote:suzuki12+發表於+16-11-8+01:00+請教

原帖由 王家爸爸 於 16-11-08 發表
一般一線學校都係大校(開5班,最少四班大班),有大約130人,呢啲學校通常都有四成多B1生,所以考前五十幾 ...
明白了,唔該曬你!

王家爸爸 發表於 16-11-8 10:24
YES

punlik 發表於 16-11-8 09:14
大坑真光中學自行位2016大坑真光中學收真小學生77人唔計留級位, 乙部灣仔區非保留位48, 聯繫位21, 甲部6收 ...

如王家爸爸所言,唔係坑真唔好,只係比佢好嘅學校多。
我絕對覺得坑真係好學校,亦同意佢哋補底做得好好,但亦正正係因為 5+ 嘅 % 唔算高。
被評為 B1A 學校,我梗係希望可以多啲學生攞高啲分、入到神科,去提升 peer 嘅競爭力。
這些對於我係相關嘅數據。

坑真收得咁多坑真小嘅學生,亦可以係因為:
- 坑真小大部分自行、乙一會揀佢
- 其他小學 B1A/B 學生有更心儀嘅選擇,會放坑真做乙二。

suzuki12 發表於 16-11-8 01:00
請教一下如何斷定小朋友是band 1A? Generally 黎講是否要於一線學校做到級10以內先至算係?

...
一般一線學校都係大校(開5班,最少四班大班),有大約130人,呢啲學校通常都有四成多B1生,所以考前五十幾都係B1生,所以B1A大約有十幾廿個。
注意:其實無分B1A、B1B、B1C,只係坊間為方便將學生成績分類,所以咁講。

chocolatebean 發表於 16-11-7 22:24
我地讀書個年代,坑真一般般,可能灣仔區大部份小學有直屬中學,叻既同學唔會揀真光,大部份都係真小既上中 ...

Nevergiveup888 發表於 16-11-8 10:15
九真算唔算上左B1?
九真開番幼稚園,係唔係龍校?
KG 好似收40%上小學

九真算唔算上左B1?
九真開番幼稚園,係唔係龍校?

YmOra  九真未係B1中學,應該屬於B1c-B2a中學,是否成為龍校,遲些去簡介會聽聽吧!   發表於 16-11-8 21:06

‹ 上一主題|下一主題