用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

導修課

請問學生上課時間表內,每天下午有無安排導修課給學生做功課?

pinkyyana 發表於 16-11-4 23:47
請問學生上課時間表內,每天下午有無安排導修課給學生做功課?

有時會放學前班主任課,或課堂上完成部份功課。另外可參加自費嘅課後功課輔導班

請問班主任課是否等於導修課?班主任課是多少分鐘一堂呢?

班主任課即係吃飯後大約有20分鐘左右既,通常嶺小的班主任都好好,在這時段內會幫助同學做很多工作,例如反醒今日學成點,或者俾同學執下書包等等。

小朋友來了學校兩個多月,透過了解他在學校的生活,感覺不到班主任課是會有班主任和小朋友一起反醒一下當天的學習情況,通常小朋友會講班主任課多數會做的事是看着老師行來行去,同學可以和同學玩下和傾計,未吃完飯的同學會繼續食,好多時都是好自由地上這一課。
我讚成如果班主任課老師可以多些和同學談談當天的學習情況比較好,嶺小的功課不
是太多,我都好想班主任能和小朋友多些溝通的機會。

來了學校兩個多月的班主任課都行來行去?自由堂?如果你小朋友是一年級的話,班主任課多數係用來執書包,班主任會同小朋友傾下計架嗰。

我都讚成嶺小可以好好地考慮下有導修課。我知道而家好多小學都放學前即食飯後都有導修課俾小朋友做功課,有這堂,我們家長就不用花錢上功輔班。

我仔上年小一冇上功課班, 但好多時佢已在學校完成功課, 或者只做淨一樣半樣, 佢話係小息, 午息同班主任堂做的.

handah 發表於 16-11-8 23:56
小朋友來了學校兩個多月,透過了解他在學校的生活,感覺不到班主任課是會有班主任和小朋友一起反醒一下當天 ...

班主任其實會利用呢啲時間,去同個別有需要嘅同學了解一下近況,幫一啲弱啲同學跟進一下,如果欠交功課,亦可能嚮呢堂完成。其他老師,亦可能會用呢堂補返因請假未完成嘅評估

嶺小功課不太多,如果小朋友合作,就算返到屋企先做,都唔會做太耐。唔合作嘅當然另計啦。其實一,二年級嚮星期二,五放學前都係課外活動,多啲活動唔係更好咩?

回覆 preludelala 的帖子

你的意見唔錯,正因為功課少,如果有功課堂,根本就不需要有功輔班,小朋友又可以早些回家,學習校外有興趣的知識,不用浪費時間。

回覆 handah 的帖子

除左星期二,五,其餘3日下午都要上堂,係中,數有關既堂,其實而家都唔主張學校下午係上課啦。況且,聽高年級家長講,功輔班唔係學校老師教,質素唔好,又唔點理秩序,所以都唔係幾受家長歡迎。

preludelala 發表於 16-11-12 18:09
回覆 handah 的帖子

除左星期二,五,其餘3日下午都要上堂,係中,數有關既堂,其實而家都唔主張學校下午 ...
問朋友話嶺小低年級的功課用小息時間做就話無問題,一級級升上去之後,功課多了,在學校做功課的時間非常不足夠,我都好希望嶺小有下午的導修課出現。

如果學生不在小息做功課,功課就會未能完成回家?請問為什麼學校不安排導修課,讓學生清楚知道何時可做功課,休息時就休息呢?

點解功課一定要在校完成? 放學回家做功課有咩問題? 嶺小功課唔多, 就算回家後才開始做, 低年級一個鐘至個半鐘點都做得完.

回覆樓主:

其實一,二年級,可能半小時至一小時都做得晒

我都想問,點解想小朋友嚮學校一定要完成功課呢?小朋友返學,係學知識,學群體生活嘅地方,如果學校安排功課堂,就可能要將小息/課外活動時間刪減。如果因為嚮屋企冇人教做功課/少啲勞氣,學校都有自費嘅功輔班俾大家參加。

如果想零功課就有難度,學校始終係傳統小學,功課一定有,但絶對比一般小學少,真正零功課,可能要國際學校先做到。

要小朋友習慣放學後培養即刻做功課嘅習慣有好多辦法,參加校外/校內功輔班係其一,教學係老師責任, 但做功課係小朋友責任,家長可以同小朋友一齊做一個時間表,安排好點樣善用放學嘅時間。

請問高年級的功課量多少?

回覆 a_for_apple 的帖子

我見越來越多學校鼓勵做少D功課和有功課堂,給大家參考,大家看下。
http://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160913/s00002/1473702734093
15校為學生減壓 減評估限抄寫 小學下午不教書 只做功課玩樂

pinkyyana 發表於 16-11-14 22:15

我見越來越多學校鼓勵做少D功課和有功課堂,給大家參考,大家看下。

家長可以直接向學校提議下

多謝提議。我正在選擇合適小學中,在這兒討論可以知道嶺小家長的睇法,又方便 ,唔錯。

pinkyyana 發表於 16-11-14 22:50

多謝提議。我正在選擇合適小學中,在這兒討論可以知道嶺小家長的睇法,又方便 , ...

Same as you! 為咗搵一間合適的小學比個女,好頭痛。