用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 連續6間小學無得soncond in
go

連續6間小學無得soncond in [複製鏈接]

我報了10間,用來好幾百蚊報名,已經有6間無得second in。得福建一間有second in。

希望培橋都有,不過3500幾人報名,second in得700幾人,睇來都凍過水。

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

hppa  relax  發表於 16-11-1 15:52
   1    0    0    0

tcet 發表於 16-11-1 08:24
我報了10間,用來好幾百蚊報名,已經有6間無得second in。得福建一間有second in。

希望培橋都有,不過350 ...

樓主吾冼咁恢心,我的小朋友暫時都係得2間2nd In, 我發覺呢個遊戲並吾係話小朋友叻丶家長準備充足就得,都真係好多因素左右結果。無論如何,我都已經十分滿意小朋友的表現及付出的努力,自問我自己同齡時比起自己個仔連一舊飯都不如。幾歳人仔,為何又要對他有太過苛刻的要求呢!我呢幾個月都見了十間小學,小朋友都已經挑戰了自己,每次面試完我都會帶他去食佢鐘意的餐廳作為鼓勵,希望佢開開心心完成每一個挑戰。

volar    發表於 16-11-1 16:24
Chirley    發表於 16-11-1 16:08
小花_32    發表於 16-11-1 13:18
comemon999    發表於 16-11-1 09:33

希望在人間

回覆:連續6間小學無得soncond in

唔怕等,明年叩門都有大把機會。
當年小朋友考5間幼稚園得一間offer,原來讀後發覺係最好最適合佢!

唔好咁灰啦!  

你都好d,我以加仲係得一間有second in

加油,我得一間有sec in 但最後都衰咗,大家一齊加油啦

釘釘 發表於 16-11-1 09:06
唔怕等,明年叩門都有大把機會。
當年小朋友考5間幼稚園得一間offer,原來讀後發覺係最好最適合佢!

...

Very Good!!!

既然學校唔揀你 總有不合的原因
入左都唔一定好

揀岩你 可能就係最好的

我個小朋友都係一間都無得second in, 我唔開心咗幾個鐘。但回想返,我覺得佢好叻啦!佢次次面試完都係笑住咁走返出嚟,我喺佢咁大果陣去考學校,我媽媽話我仲要擰mea面唔睬人添!我果陣都無考到學校,係之後抽獎入到而家所謂神校,都係小學先發力,而家做所謂專業人士!我都唔係k3就好smart果種!

我相信one door closes, one door opens! 小朋友有進步就可以了!

sonmummy    發表於 16-11-1 16:15
Chirley    發表於 16-11-1 16:09
hppa    發表於 16-11-1 15:53
vbeiit  can't agree more!!  發表於 16-11-1 14:00
happyshirley  Totally agree  發表於 16-11-1 12:30

到目前為止, 我小朋友都只係得一間有2ND in, 我之前都有試過心情好差, 但後尾諗下, 一個5歲幾嘅小朋友, 去到唔同嘅學校面試, 每次都係一個陌生嘅環境, 然後獨自跟D素未謀面嘅哥哥/姐姐/老師去「玩」, 仲要答好多嘅問題, 做唔同嘅TASK, 我覺得佢已經非常勇敢

無論有無OFFER, 我地都應該俾好多個「叻」所有嘅小朋友!!!

volar    發表於 16-11-1 16:22
hppa    發表於 16-11-1 15:53

happytummy 發表於 16-11-1 12:45
到目前為止, 我小朋友都只係得一間有2ND in, 我之前都有試過心情好差, 但後尾諗下, 一個5歲幾嘅小朋友, 去 ...
我認同你講,如果一個父母為個學位而迫仔女,其實好殘忍,十分鐘IN一個,我覺得自己係大人都未必做到,更何況小孩呢,TAKE IT EASY 當遊戲啦!!!!

happytummy  講真,如果我自己去見工,份份都要IN成一個鐘,仲分分鐘要一日IN兩三份,我都真係未必做到。所以D小朋   發表於 16-11-1 16:41

RELAX, 我幫阿仔報左3間, 一間都無得2ND IN,
雖然預左都無, 但都有失望一陣咁大把啦...
我由細到大讀書都係另果批、會考亦唔見得好,
而家都係人地口中所謂既專業人士

睇左大家comments, 我都好有得著,thanks!!

希望在明天 不要灰心 ~
‹ 上一主題|下一主題