用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你心目中最心儀最想仔女入的小學
樓主: 晞晞爸b
go

你心目中最心儀最想仔女入的小學   [複製鏈接]

晞晞爸b 發表於 16-10-31 17:11
(好似唔見有人開過類似帖....)

年年到考小一呢個時間....見到好多人幫仔女報佐10幾20幾間直資私小...但究 ...

點解唔係軒小? 據說軒銅谷d,  抄寫功課多d.

hkpapa852 發表於 16-10-31 17:50
轉咗去邊間呢? 話說上年版主有親友叩入軒上放棄唔要去咗播道

版主親友好似係叩入軒銅,不是軒小播?

hkpapa852  版主兩年都有親戚考小一, 詳情請看#33  發表於 16-11-1 14:16

monodad 發表於 16-11-1 16:51
咁我分享個case俾妳聽,話說當年港X同X會小學3rd in 果日,我仔同另一位小朋友喺間房度等,有老師睇住,有 ...

對方係強人?

dadidadida 發表於 16-11-1 23:45
其實聽做教育界既朋友講,早1x年入直私教既老師,往往都係係官津揾唔到教席(官津待遇較好),唯有教直私, ...

識得既幾位官津教師媽媽,不約而同揀校優先直私,當然神津除外。

佢地講得簡單,見到同事點做野,制度係點。。。

在我理解係,佢地對官津無期望,直私仲有幻想空間。。。

mcl203 發表於 16-11-2 22:21
咁你識果幾位官津教師媽咪,有無自評吓佢地既教學態度呢??......

人當然望到人點衰。亦好多兩面標準。

一方面喜歡制度可以hea做,但服務對像係自己仔女就唔想。

當然亦有自認為好有理想,進取,但制度上唔容許。始終唔係單打獨鬥就得。
‹ 上一主題|下一主題