用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW TSL SFA 學生類型
樓主: Wapi37
go

YW TSL SFA 學生類型 [複製鏈接]

suzuki12 發表於 16-10-30 13:41
大家認為能進級跟名幼(泛指一般非學券嘅熱門幼稚園)有沒有關係?

在我而言,冇關係,因小朋友都係讀普通學卷幼稚園

Beiku 發表於 16-10-30 19:08
在我而言,冇關係,因小朋友都係讀普通學卷幼稚園

但,今時今日,學卷也可以深,而且家長自行教或外補也可谷到好盡。所以問題真的不是學卷非學卷咁簡單,

TSL 要的是較all around 的小朋友, 學術基本, 要主動同埋自學motivation強 (大仔同學都是),

SFA 識人是IQ高, 早學, 又肯聽人說, 跟步驟, 呢點最難,

英華識人就是刻苦受谷, 較傳統的學習型, 其實同佢地marketing 的大方向真有不同, 而且家長都不是輕鬆. (唔知係唔係識人的pool size 細影響.)

我細的其實好似YW要的人, 佢專注同埋好喜歡畫野, 語言能力不錯,  但可惜冇second in, 反而SFA (我其實都怕普通人入去要出成績會谷得辛苦) 同TSL 都叫有, 不過去完SFA 2nd,  問佢好似好多野不知, 可能佢表達得不正確或是我地一向冇谷串字, 佢識好多字但串字同哥哥細時一樣冇注重.(哥哥入左小學串字好OK, 冇問題)   TSL 2nd in  就唔知, 佢剩係說給我聽riddle 同傳球個D野, 唔知機會有冇.  

MrBeast  識yw仔覺得都是相似類型  發表於 16-10-31 08:42

記憶中:

SFA - 1st in純做paper,2nd in 讀卷答題,問題都係小一問題,有準備或預習小一題目應該會過關,學術型面試,有幸有offer。

TSL - 冇咩印象,淨係記得用iPad答題目,感覺上比較取向收英文能力高嘅小朋友,都係感覺學術型,但相對分析比較全面(家長分享),有waiting offer。

YW - 1st in 都係學術測試,2nd in講故事但感覺並非要測試語文能力,而是觀察manner,耐性,細心及專注力,3rd in 考小朋友記憶力,同verify portfolio 嘅真確性,最後睇家長入讀意欲是否強,有offer。

最後並沒有緣份是上述學校就讀。

甘恩 發表於 16-10-30 18:07
你好,你大女今年小二定小三?我大仔今年小三了。大女是讀津小嗎?如果這樣便不用太擔心,始終兩姊弟一起上 ...

我大女是p.3, 現在在kln tong一間co~edu津英小就讀,讀得不錯,學校也很好,也想一起返學放學好方便,家姐也十分期待細佬入讀,不過我怕細佬入到去會被老師比較,才試下其他龍校而已……已細佬不喜歡畫畫是事實,而他確是比較馬虎,所以可能真的不適合了!不過在面試過程有很大得著,是原來細佬程度都不錯,也明白應多D培育細佬閱讀習慣……

回覆 dttmtong 的帖子

請問你小朋友係邊一年考? 新界西中文學券是否指卓思?

HaYi 發表於 16-10-30 19:20
TSL 要的是較all around 的小朋友, 學術基本, 要主動同埋自學motivation強 (大仔同學都是),

SFA 識人是IQ ...

sfa要 iq高, 又要聽人講,真係唔易。

lambeanmama 發表於 16-10-30 19:13
但,今時今日,學卷也可以深,而且家長自行教或外補也可谷到好盡。所以問題真的不是學卷非學卷咁簡單,
...

其實考小唔駛好深。。。 點解咁多人仲係比較緊幼稚園課程深唔深?

考小no.  1 要細路開金口。啞左真係邊個都幫唔到。另一樣緊要係閱讀,有閱讀習慣除左識好多野,俾考官睇到細路會坐定定專心睇書,亦係big plus.

名幼唔駛深,俾機會細路主動吹水,presentable,  另外圈子加語景關係,亦易d培養閱讀習慣。

retriever 發表於 16-10-31 08:09
其實考小唔駛好深。。。 點解咁多人仲係比較緊幼稚園課程深唔深?

考小no.  1 要細路開金口。啞左真係邊 ...

同意,其實好多學校都睇性格而揀學生。係咪一定要學術好好?可能有某部份學校係。咁係咪一定要谷行小朋友去準備?睇家長心態啦....我自己偏向隨緣,亦相信學校揀你/唔揀你並唔係單單睇你係唔係「識哂」咁簡單。

引用:Quote:lambeanmama+發表於+16-10-30+19:13+

55479090 發表於 16-10-31 08:40
而家考幼稚園班家長,仲係到問緊學校有冇NET/普通話,每日幾分鐘?!
以為入左學術型名幼就吾使自己教,吾 ...

想當年揀幼稚園,都會比較下有無net, 幾多分鐘英文課,幾多分鐘外教。。。 因素呢d規格易比較,同比較昇中率,入u率, band one abc同理。

但經歷過就知唔係深就得。識背乘數表就叻? 我地普通成年人都知唔係,何況教左多年書既老師?

retriever 發表於 16-10-31 09:07
想當年揀幼稚園,都會比較下有無net, 幾多分鐘英文課,幾多分鐘外教。。。 因素呢d規格易比較,同比較昇中 ...

對,只有經歷過才會明,所以請過來人家長別介意幼稚園家長問d 傻問題。我自己是力主閱讀的,但也會不斷問自己,真的這樣便可?哈哈,未考過會考會覺得會考好難,考完之後便覺得只是小事一件。

我女當年Sfa和Tsl都有offer,佢有些朋友仔都係咁樣。兩間收的人,可能部份都類似。

Jane1983 發表於 16-10-31 09:12
我女當年Sfa和Tsl都有offer,佢有些朋友仔都係咁樣。兩間收的人,可能部份都類似。 ...

即係兩間收既有咩特質?

Jane1983  應該係學術比較強的。  發表於 16-10-31 09:27

suzuki12 發表於 16-10-30 13:41
大家認為能進級跟名幼(泛指一般非學券嘅熱門幼稚園)有沒有關係?
可能幼稚園時已提供相關配套和教導,故小一面試對名幼學生來講好像較得心應手;但講到底家校能否配合並因材施教才是最重要;也許部分學校或會偏向選某些名幼學生,但我相信絕大部分學校都會按合適性來揀適合的學生。
自強不息 厚德載物

fixedstar99 發表於 16-10-31 00:01
回覆 dttmtong 的帖子

請問你小朋友係邊一年考? 新界西中文學券是否指卓思?

上年考
‹ 上一主題|下一主題