用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW TSL SFA 學生類型
go

YW TSL SFA 學生類型 [複製鏈接]

我個仔只考標題上的三間直私,申請主要原因是鄰近屋企而又覺合適小兒,最終有幸入了SFA 2nd interview,今天總算完成任務,用平常心等待結果之餘,想了解下這三間學校的學生類型。
YW標榜是因應男生的特性來制定課程,我以為我個仔的好奇心和求知欲加上數學和閲讀能力可為他進級,實際卻不能。

TSL在開放日給我的感覺是著重學生的表演能力,但見其他帖討論第二輪面試內容,感覺學校在挑選全面並偏向團體合作和活躍的學生,我個仔雖沒有表演天份但活躍好動,某程度上與小兒性格頗吻合,可惜也未能進級。

SFA則重學術,感覺偏傳統,我怕小兒太活躍而不能坐定定做試卷,完成1st interview後他更説有些題目答錯,反而喜出望外地能進級。

究竟這三間學校真正會揀什麼類型的學生呢?SFA是否隨了看答題分數,也看學生的學習態度來收生呢?

17    0    0    0

當年仔仔都有考呢3間,我仔仔屬於斯文淡定型,善於溝通,記性好,愛閱讀,當年學術一般,無出去上英文堂,佢英文閱讀同對答都OK的,但未讀過劍橋英語果類嘅課程,所以英文答題會弱啲。

SFA:做卷,仔仔考完出嚟話好多唔識,我哋都覺得無正常嘅!佢有同學仔有讀劍橋英語果啲,佢就考入咗。

TSL: 仔仔入唔到2nd,我哋都覺得意外。後來知道2nd  in要spoon嚟傳乒乓球,咁呀仔應該過唔到關,佢當年運動唔叻,手腳唔協調的。

YW:依家讀緊喇!

Chirley    發表於 16-10-30 06:55

Wapi37 發表於 16-10-30 01:40
我個仔只考標題上的三間直私,申請主要原因是鄰近屋企而又覺合適小兒,最終有幸入了SFA 2nd interview,今 ...

今年我只為仔仔報了三間是wkf,yw,dbs , 我相信你和我一樣對仔仔很有信心才報三間而已!我家仔仔中英阅讀能力相约,數學能力是十分優良,以為這足以順利考入yw 2nd,而且黎男仔計,他表達能力也十分不錯,家長每每都讚他十分叻之類……可惜,我心儀的yw卻入不到2nd, 仔仔是滿有自信的表示自己完成了老師要求,intrrview內容不深……只可說更叻更合適的小孩大有人在,我是相信學校的揀學生能力,我也相信自己小孩能力,只是可能我無比什麼面試班、學術班催一番,才不太懂面試技巧!所以,我覺得現在不用針著學校收咩類型、能力小孩,我相信每間學校都有不同類型小孩的,只是我們小孩叻,但有幸入圍的小孩更叻而已……相信你小孩一定很優秀才有sfa 2nd, 學校只需讀一間,不用煩惱選擇仲好了,祝你小朋友順利有sfa offer!

ACE2126  其實好講運氣  發表於 16-11-1 14:24
abby0624  我情況同你一樣,仔仔資質和你形容的差不多,亦沒有上面試班,阿仔滿有信心話yw in 得好好,但都入唔到2nd,   發表於 16-10-31 09:40

SFA面試只考學術,除非在面試出現嚴重問題,否則只要分數夠高,便可以考入,小朋友是否過份活潑,應該不是他們考慮的地方。
YW校長講明會找不同類型的學生,但應該是指能進入第二面試的小朋友。第一輪基本是看小朋友面試分數而定。他們考核相當全面,不只考學術,還有對答、講故事、常識、繪畫等。
TSL第一輪基本只考學術,相信要到第二輪,才找合他們類型的小朋友。

回覆樓主:

小女今年小一 TSL. outgoing 但運動差, 能夠自己坐定定睇書,中丶英丶普通話說話表達能力好。數學 k2 已經識乘數表,k3 已經識進位加減和簡單乘數

返左一個多月學,我覺得佢比之前英語表達能力比之前更好

醒目開學勳章

孩子學術型,有SFA offer,但TSL入唔到2nd in
相信TSL唔止考學術

回覆樓主:

囝囝基本上係一個可動亦可靜嘅小朋友,自理強,轉數快(駁咀方面),但學術並唔及其他小朋友咁強(我認為)。暫時TSL,YW同DBSPD都有2nd round。

TSL俾我感覺要啲開朗、humble,all-round同可以team work嘅小朋友,反而太過aggressive 嘅未必係佢哋杯茶(家姐讀緊,而佢啲同學都係呢類型嘅小朋友)。

至於YW同DBSPD,暫時都有啲摸不著頭腦究竟佢哋look for嘅小朋友係邊一類型。

回覆:Beiku 的帖子

大家認為能進級跟名幼(泛指一般非學券嘅熱門幼稚園)有沒有關係?

suzuki12 發表於 16-10-30 13:41
大家認為能進級跟名幼(泛指一般非學券嘅熱門幼稚園)有沒有關係?

起碼我不是

新界西中文學卷學校,一樣有 TSL  DGJS,KTS.......final in

回覆:dttmtong 的帖子

謝回覆,你小朋友和家長也很棒!

回覆 angie0828 的帖子

我不是對他很有信心,只是衡量學校理念、地點和學費來報名,我也沒有給他特訓,全是順其自然,不過因為自行有25分,所以算是可以放心D。

回覆 suzuki12 的帖子

我個仔在普通的學券幼稚園讀,不過我幾相信名幼生進級應該高比率D,因為他們一開始已經是以考直私為目標來培訓。

dttmtong 發表於 16-10-30 14:47
起碼我不是

新界西中文學卷學校,一樣有 TSL  DGJS,KTS.......final in

可以分享家長的付出及努力主要在那一方面嗎?

Wapi37 發表於 16-10-30 16:00
回覆 suzuki12 的帖子

我個仔在普通的學券幼稚園讀,不過我幾相信名幼生進級應該高比率D,因為他們一開始 ...

認真的,仔仔讀名幼,身邊家長及老師都努力培育他們面試技巧

dttmtong 發表於 16-10-30 10:58
小女今年小一 TSL. outgoing 但運動差, 能夠自己坐定定睇書,中丶英丶普通話說話表達能力好。數學 k2 已經 ...

所以話天外有天,你女女真係好叻……

甘恩 發表於 16-10-30 09:18
SFA面試只考學術,除非在面試出現嚴重問題,否則只要分數夠高,便可以考入,小朋友是否過份活潑,應該不是 ...

甘恩你好,我記得你大果位仔/女是同我大女同屆,我大概明白仔仔YW衰乜,他最弱是畫畫,他太偏去maths, 他只喜歡計數,他現已做緊家姐小二maths功課,但考小一不能只是憑一樣野較不錯而有進級,一直很欣賞你的小孩都甘叻,因記得你大仔/女也是有很好的offer, 也祝福你細仔有好offer, 我家細佬看來應跟家姐入讀佢間小學了

angie0828 發表於 16-10-30 16:35
甘恩你好,我記得你大果位仔/女是同我大女同屆,我大概明白仔仔YW衰乜,他最弱是畫畫,他太偏去maths, 他 ...
你好,你大女今年小二定小三?我大仔今年小三了。大女是讀津小嗎?如果這樣便不用太擔心,始終兩姊弟一起上學放學,方便照顧。YW面試,可能老師見你細仔不喜歡繪畫,只簡單畫了數筆,誤會了小朋友做事馬虎。如果是這樣便有點可惜。

lambeanmama 發表於 16-10-30 16:00
可以分享家長的付出及努力主要在那一方面嗎?

我地有哥哥係新界西學校做 backup,好平常心的。基本上每晚抽時間講丶讀故事,玩各種遊戲,從來不串字不寫字。

另外小女開朗有禮的性格對面試好有幫助。

angie0828 發表於 16-10-30 16:29
所以話天外有天,你女女真係好叻……

入到 TSL 裡面就真係天外有天
‹ 上一主題|下一主題