用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後備方案:細b重讀小一再考
樓主: jbread
go

後備方案:細b重讀小一再考   [複製鏈接]

重讀k3做大b再考小一應該會易d,又或者考小二插班。

hppa  more risks  發表於 16-10-27 11:38

monkeydiary 發表於 16-10-27 00:52
可否解釋下,因為我都考慮緊呢個後備方案

重讀k3主要係比小朋友準備多大半年,以大b身分再考直私小一,因為吸收左上一年心儀學校既考核模式,第二次考會有信心同感覺冇咁陌生。同時,呢個方案有時間比你睇到自己夠唔夠分入自行派位個間心儀學校,家長下年就可以作出策劃調整,當然你今年既自行唔可以註冊,同寫信比教育處將自行派位同大抽獎既機會留返下年用。
我個人認為,小朋友可以玩多一年既情況下準備,又以較大競爭力上小一,對佢既自信心成長會好d。因為上到小一,喺咁大轉變既學習模式下,又大壓力;如果小朋友係有相對既競爭力,適應上同學習上都會易d。其實對於細b做大b黎講,最少只係大其他小朋友一個月,大則一年;但成熟程度真係會差好遠。當然個個小朋友唔同,接受同學習程度都唔同,不能一概而論。
不喜勿插

monkeydiary 發表於 16-10-27 08:57

但今年9月尾,我已入表揀自行的學校,是否仍然可以選擇 ...

係呀,如果未有直資offer,可以睇埋自行派位結果先,但唔註冊,再寫信比教育處留返個派位機會下年用。

hoihoima 發表於 16-10-27 08:46
其實重讀K3對小朋友都幾大壓力,見住同學仔都畢業了,自己仲未走得,咁畢業禮去還是唔去?以上重考SPCCPS的 ...

小朋友冇咩壓力架,同佢講讀多年幼稚園玩多年,等佢做大哥哥/姐姐上小學,佢都不知幾開心。

pekovian 發表於 16-10-27 19:14
可以咁架?咁咪即係可以抽兩年?

唔係抽兩年,亦唔可以。只係未有offer既可以睇埋自行個結果,唔註冊,再寫信比教育局話下年先參加小一派位。咁樣可以睇到自己夠唔夠分入自行間小學。

Cheesepop 發表於 16-10-28 10:09
咁咪可以自行兩年?

算係,如果自行前未收到直資offer,可睇埋先決定。

pekovian 發表於 16-11-9 19:25
可以報兩年自行,未聽過喎!

第一年自行冇註冊,寫信比教育局放棄大抽獎,將機會留下一年,咁就可以玩兩年。

jestella 發表於 16-11-10 10:04
請問呢種情況,第二年仲有得玩自行嗎?

可以

jestella 發表於 16-11-10 12:47
即係第一次睇咗自行結果後再告知教育局?

係呀,但唔可以註冊喎!

junyina 發表於 16-11-10 13:07
我也有同樣問題。如K1已做了超大B (10至12月), 可否K2開學時以該年細b身份報考P1, 唔預入到,純粹睇下形式 ...

未必得,因為好多學校報名時都要交k2全年成績表或評估表,剛上k2報名考小學時根本未有評估表。就算考到,小朋友都會讀得好辛苦,因為佢未上k3打好根底,直私既小一又普遍教快半年至一年,即小朋友要追兩年既學習進度,就咁睇好困難。
‹ 上一主題|下一主題