用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

... [複製鏈接]

還有所有資料從來不上載網頁公開或副本寄家長,別人無暇去家長會的被蒙在鼓裡,懵然不知。看來管理層很享受看家長不斷拿著手機為他們的簡報拍照,還是很怕有紀錄?通知信也是會後門口派,做得非常不光明正大。

還有所有資料從來不上載網頁公開或副本寄家長,別人無暇去家長會的被蒙在鼓裡,懵然不知。看來管理層很享受看家長不斷拿著手機為他們的簡報拍照,還是很怕有紀錄?通知信也是會後門口派,做得非常不光明正大。

回覆 shubon 的帖子

你有幾個論點幾特別,我需要思考一下.
不過, 反而想先問果3000萬係咩意思? 你係指佢地掠水多收3000萬?
可唔可以指教下條數點計? THANKS.

醒目開學勳章

shubon 發表於 16-10-28 11:34
Now they're asking parents to pay one more year of money for a REPEATED curriculum.

Anything polic ...

咁樣鬧人都好無品囉

shubon 發表於 16-10-28 11:40
回覆 ol_bb 的帖子

重覆讀多一次Year1嘅書會更順利?還是3000萬學費袋袋平安?課程從來,沒有框架架構交代 ...

From the web site, the school fee for lower grade is much higher, if I am running this business , I will use the resources to take more lower grade students to earn more rather than adding one extra grade to for the students go to local secondary !

回覆 sillything 的帖子

我見佢用晒新ACCOUNT入來玩,又指名道姓開火,一個POST重覆出,已經無乜打算問佢D內容.
係見佢係咁3000萬,先問下,想學下野.

醒目開學勳章

papachai 發表於 16-10-28 11:59

你有幾個論點幾特別,我需要思考一下.

可能佢以為老師職員唔駛出糧,燈油火蠟唔駛錢,文具紙張係變出嚟
學生交嘅學費要維持學校運作,唔好唔記得我地係一間私立學校,無攞政府任何金錢資助,乜都自負盈虧,喺英國請過嚟嘅老師薪金我覺得唔會低,咁管理層有幾多錢貪呢!
何生係恨錢就繼續做banker啦,唔係有心做教育又點會有咁嘅選擇呢!
你想有亮麗嘅校舍又點可以有咁平嘅學費享受咁嘅課程同師資呢,唔可以又要馬兒不吃草呀!

papachai 發表於 16-10-28 12:11

我見佢用晒新ACCOUNT入來玩,又指名道姓開火,一個POST重覆出,已經無乜打算問佢D內 ...

佢係未蘋果投訴果位?咁激???

醒目開學勳章

papachai 發表於 16-10-28 12:11

我見佢用晒新ACCOUNT入來玩,又指名道姓開火,一個POST重覆出,已經無乜打算問佢D內 ...

我都想問佢3000萬點計

醒目開學勳章

penp0319 發表於 16-10-28 12:15
佢係未蘋果投訴果位?咁激???

張太

sillything 發表於 16-10-28 12:14
可能佢以為老師職員唔駛出糧,燈油火蠟唔駛錢,文具紙張係變出嚟
學生交嘅學費要維持學校運作,唔 ...

Fair comment! 同學校意見不一致未轉校,無謂咁呀!

醒目開學勳章

penp0319 發表於 16-10-28 12:17
Fair comment! 同學校意見不一致未轉校,無謂咁呀!

無錯

轉校喇 成班怪獸係到嘈嘈嘈有屁用咩 學校咁樣做一定有佢地嘅道理 你如果唔信任學校 認為佢地係呃呢個少少錢 咪走囉

我睇唔到學校成件事上有咩做錯 係某D家長不能接受自己子女需要補底 我個人認為補底係完全無問題好多學校都會咁做

醒目開學勳章

anderton 發表於 16-10-29 20:57
我睇唔到學校成件事上有咩做錯 係某D家長不能接受自己子女需要補底 我個人認為補底係完全無問題好多學校都 ...
well say

我小朋友在基信讀書是開心的,老師很好,前校長梁校長很好,很關愛學生。今次改變,且不論內容,目的如何,在行政上的确有很大的問題。學校事前有諮詢過家長嗎?不諮詢就硬推,行政上已經很有問題。今次有些學生因為出生年份的原因,幾乎没有受影響。有些本来年齡很細入學而學得辛苦的學生家長是支持變化的。但同樣有一批受影響的學生,因為年紀而被留級或被升級,這批家長反應最為强烈,而學校對家長的問題作了回應嗎?家長群内因為本身利益不同而出現分歧。但如果家長將學校錯的地方都講成對的,咁下次學校不用諮詢要加3倍學費,咁一樣話學校做得對 ?我們學校本身没有家長教師會,經過今次事件,似乎更難成事。

其實學校大可什麼事都不做,他們做呢件事情主要目的是為升中函接,因survey 結果大部分家長是想升YHKCC ! 而YHKCC是直資,不是international school ,要at least 51%學生考DSE !

anderton 發表於 16-10-29 20:57
我睇唔到學校成件事上有咩做錯 係某D家長不能接受自己子女需要補底 我個人認為補底係完全無問題好多學校都 ...

我小朋友都係到讀,前年學校突然要收3萬debenture, 部份父母吾止-個子女係到讀,前校長有聽意見,改加學費彌補。

今次新校長將學校課程大改,成3個级别同學跳班,yr 3,4 uk課程skip唒,課程吾係淺易,跳班係跟個人成績程度作出合適嘅配合,但改革不理學生程度跳级,讀完1年先知行吾通,又返轉頭定補底?!

就算我小朋友係到讀,我都不能夠賣花讚花香!嚴重影響3個级別嘅學生,如果家長仲係以前年代,老師叫你做咩就做,學生無權發問探究,咁真係要唸下呢間學校原有學術教授定填鴨制度先真係適合小朋友就讀!

我地好難滅聲完全唱好學校,只希望校方同家長有良好溝通,校長唔好太急進去推行改革,權衡利弊先作出決定!

其實每樣改革一定有支持與反對聲音,校方可以考慮用家長投票方式決定去向!

ol_bb 發表於 16-10-30 00:32
其實學校大可什麼事都不做,他們做呢件事情主要目的是為升中函接,因survey 結果大部分家長是想升YHKCC !  ...

升中,升小,其實最重要係實力,如果要涵接大改, ymca kg完全無讀中文,升小自然有問題,要涵接基信中學,中學跟本無保證必收。
舊校長建議讀完k3先入基信yr 1, 即local school 年齡,新校長就即推uk學制年齡,搞成跳級,但中數降级,連我小朋友都問點解要重讀,同學又調走唒!

‹ 上一主題|下一主題