用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 昇小後如何增加閱讀時間
樓主: retriever
go

昇小後如何增加閱讀時間   [複製鏈接]

每天早上吃早餐前10-15分鐘。
每天晚上必然伴讀15-30分鐘。

吃飯前後,會介紹下我買或借了的圖書,有時又會讀一個小故事。

做功課期間,會拖拖拉拉,見佢既然無心機,不如睇個精彩的短篇故事。然後佢見時間有限,反而快手快腳做埋佢。

會留意下佢呢排興趣係邊,老師教到邊d內容,我便搜尋相關書籍。運動,音樂,視藝,一些不同地方的文化都會同佢睇下,溫書時亦會找找有無同類型的課外書。

retriever 發表於 16-10-25 09:06
全日制小學,校車,做功課,温習,早睡。

感覺每天閱讀時驟減,甚至沒有。

初小其實功課識做,我會減少啲溫習時間,除非父母好着緊分數,放本書喺書包,等校車時都可以睇,出街都可以帶本書喺身邊隨時睇。

Rachelmummy2008 發表於 16-10-25 11:19
每天早上吃早餐前10-15分鐘。
每天晚上必然伴讀15-30分鐘。
"做功課期間,會拖拖拉拉,見佢既然無心機,不如睇個精彩的短篇故事。然後佢見時間有限,反而快手快腳做埋佢。"

呢部份想請教下, 可否ELABORATE 下點樣自己見時間有限, 又會快手做埋佢?

一般細路分心做佢想做既野, 用左時間番轉頭做功課, 佢只會打呵欠喎...

唔係架咩?

由小一開始佢晚飯時邊吃邊睇,每晚約一小時,我也不忍心say no

little_yolky  要忍心D,影響消化造成胃病的。  發表於 16-10-25 12:16

IloveJJ 發表於 16-10-25 11:22
我唔理的,照樣星期六/日抽一晝來溫。
至於閱讀,要視乎小朋友有幾鐘意睇,如果好鐘意,佢玩玩下都會去睇 ...

"我唔理的,照樣星期六/日抽一晝來溫。"

寫手冊提, 只怕有UNSCHEDULED 既QUIZ 姐..

細路係好鍾意睇書, 佢做做下功課, 跌斷支鉛筆, 出廳搵筆刨, 好耐唔番...

原來就係路過見到書櫃會係度打書釘...

或者早上食緊早餐準備出門, 又打書釘...

以上都會俾我訓示的...

對... 7:30 返到, 應有半小時看書時間....

但ALL IN ALL 真係少幼稚園期間好多多閱讀時間...

嗰種係"短篇"故事,通常係中文,d字佢未完全識晒,自己睇吃力但又想睇。

睇完的時間係睡前一個小時左右,仲未到訓覺。而且個故事又令佢精神番,我就話做埋功課執書包後媽咪再陪你。

功課拖延睇原因,識做不過未想做,我就會陪佢睇故事喇。

retriever  liberal style!!!   發表於 16-10-25 11:51

retriever 發表於 16-10-25 10:45
GOOD INSIGHT...
一年級時唔駛做, 二年級時30分鐘內, 三年級時食飯前(約一個鐘內)

大大時唔建議睇, 會影響大大, 造成便秘。阿細成日偷偷睇俾我省, 佢一知我突擊就即刻將本書丟入汚衣籃, 所以有時洗衫會見到本書。

ppmmbb    發表於 16-10-25 12:02

retriever 發表於 16-10-25 10:57
"小一時... e加大d..."
除了天生慢世摩王外,當時閱讀能力也不高,未能:完全self read

我覺得學校有時間睇吓,每日喺屋企睇15-30分鐘(一至兩本橋樑書)已經好夠。

同其他jm意見相同,留白同休息時間都好重要,可以令佢地走得更遠。

放假先睇多d。

retriever  對, 留白好重要. 謝提醒!  發表於 16-10-25 13:54

IloveJJ 發表於 16-10-25 11:48
咁小學睇書既速度,又唔同幼稚園啫!小一睇一本小乒要兩日,而家一本《老鼠記者》都係半個鐘,咁一日最少都 ...

睇書能力提高左, 快左呢個POINT 無諗過, 謝提醒!

但能力高左又會想睇程度高D 既書?!

BTW, 你點樣安排每日有出去放電? 因為上上落花唔少時間...

tsangnamnam 發表於 16-10-25 10:34
食早餐時,放學後做功課前後,臨睡前都會看書。
但她不帶圖書回校看(Reading class 除外), 在學校裏,小息 ...
對, 兩難既時候.
小息最好用來跑, 放電..

但唔用來抄手冊, 做功課, 番屋企又會用多左時間, 結果又係少時間睇書.

若說小學生連每日閱讀閒書的時間都無,咁,應該檢討吓而家的作息安排

有網友講咗,喜歡看,自然找到時間看

基本上,在校時間,校方應有安排reading time

小女回憶高小時最瘋狂,可以早上回校看,小息還書再借,午膳再還再借

若平日真的未能抽空,周六周日假期看也不必擔心時間不夠,家長自己一天又看幾耐書?

他已經習慣瞓覺前看書,除了可以滿足好奇心之餘,還可以relax下。
我有時話……8:00啦,你要入房瞓覺,只可睇一本書咋。(仍要伴讀)
仔話……咁少,完了一本,第二本睇頭幾頁才睡覺可以嗎?

當然可以啦!

無辨法,全日班就要這樣,只好星期六、日再睇圖書

retriever 發表於 16-10-25 09:06
全日制小學,校車,做功課,温習,早睡。

感覺每天閱讀時驟減,甚至沒有。

我家小子會用盡玩以外既時間...
結果吃飯不專心, 沖涼要三吹四請, 書包無執好, 功課亂七八糟, 朝早起唔到身, 一路行一路睇書...成日要比我鬧(甚至要我沒收書)

舊年都仲會做左功課先, 今年功課都唔做, 返屋企唔係玩就睇書, 結果, 我晚上返到去, 佢才開始做功課無耐, 要我大發雷霆...

neko1234 發表於 16-10-25 16:42
我家小子會用盡玩以外既時間...
結果吃飯不專心, 沖涼要三吹四請, 書包無執好, 功課亂七八糟, 朝早起唔到 ...
同呀仔一樣,偷運書本入洗手間大便,唔追殺佢可以成半至一粒鐘先出嚟,中間時間靜雞雞出來換書。上年轉堂睇到呆咗開始上課都唔知,比老師收咗幾次。今年好啲,但都試過早會偷睇比老師捉到。

tsangnamnam  好攪笑  發表於 16-10-25 22:23

引用:Quote:neko1234+發表於+16-10-25+16:42+我

原帖由 tutik 於 16-10-25 發表
同呀仔一樣,偷運書本入洗手間大便,唔追殺佢可以成半至一粒鐘先出嚟,中間時間靜雞雞出來換書。上年轉堂睇 ...
笑咗!

‹ 上一主題|下一主題