用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左1x間直私,到而家一間offer 都冇(什至waiting 都冇 ...
樓主: msyoyolam
go

報左1x間直私,到而家一間offer 都冇(什至waiting 都冇)   [複製鏈接]

mingling1980 發表於 16-10-20 20:31
好似已經delete 晒d post ...咩都無得睇 😮

Still there. Use another name.

EVBB  can pm please!!  發表於 16-10-21 17:00

lui 發表於 16-10-20 20:55
Still there. Use another name.

可否pm...謝謝

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作

lui 發表於 16-10-20 20:55

Yes, 已改名……Chexxx Janxxx仲有賣書FB……Boxx Marxxx

在香港還有好多叻仔叻女,但他們的父母不會這樣show off, 十分低調的。不像這位媽咪用三至四年多時間谷佢入名校神校,連個仔做練習的功課內容也post 出來,

不過,遲D 個仔有offer 又會再post offer letter

rabbitbaby1 發表於 16-10-20 20:31
SPCC上星期有幾日call人2nd in嘅。佢應該好有信心,fb 出定post講自己有2nd in..點知過左2日都未收到call.. ...

咁我又冇留意得佢咁詳細

回覆 Lingfung813 的帖子

其實人地都係share 下姐, 你用咩心態睇先最緊要!

回覆樓主:

我都報咗十一間,一間有2nd in、收咗,不過放咗位;三間衰咗;七間未知,我都灰灰地⋯唉!

Lingfung813 發表於 16-10-20 21:31
Yes, 已改名……Chexxx Janxxx仲有賣書FB……Boxx Marxxx

在香港還有好多叻仔叻女,但他們的父母不會這樣s ...

我多謝佢肯分享育兒心德。平常同學仔D媽媽一般唔會話比你聽學乜嘢好,佢個仔咁叻,媽媽又有心有力,又肯分享,我學唔少野呢!

melun 發表於 16-10-20 21:37
我都報咗十一間,一間有2nd in、收咗,不過放咗位;三間衰咗;七間未知,我都灰灰地⋯唉!

...

点解放位?

回覆 melun 的帖子

收咗點解唔hold住先呢?

rabbitbaby1 發表於 16-10-20 20:31
SPCC上星期有幾日call人2nd in嘅。佢應該好有信心,fb 出定post講自己有2nd in..點知過左2日都未收到call.. ...

你都跟得好貼喎

Oh....冇得睇lu

回覆:報左1x間直私,到而家一間offer 都冇(什至waiting 都冇)

大家唔洗再問我喇,佢已經set 番做 private。。。不過話說回頭,雖然我唔贊同亦做唔到佢既育兒方法,但佢令我明白,考小一真係7分耕耘3分運氣(有人事除外),證明除了關係人仕外,n 無都可以考得到,真心我只係覺得個小朋友好叻,因為都唔係話你要谷就谷到架,人地點教仔我又唔會去評論,咁人地都係有目標地去進發,同埋都只係fb whatsapp到分享吓啫。。。好過某啲家長,又想入神校,又要顧影自憐覺得人地睇唔起村校(嗰位媽媽個仔都係讀Y校啫),寧願花時間去研究學校係咪只收名幼或有關係人士,都唔好好預備吓,而且,人地目標名確,都係報咗10間左右,同埋係每間學校都有做過research 架,佢 St Paul Boy 都冇去考,因覺得路程太遙遠。。。相比之下,嗰位媽媽好好多,起碼我都係佢身上學到野。。。

hppa    發表於 16-10-21 02:43
晞晞爸b    發表於 16-10-20 23:39

雖然我無睇過那位家長的分享,但如果有人肯咁無私奉獻,一五一十講自己點栽培小朋友。就算係曬命,起碼佢有實質野講,有野可以借鏡,我覺得係好事。

我小朋友讀小三,有用的料真係一年收唔到幾單。有個幾熟的舊同事,佢女有樣體藝好勁,多口問佢係邊度學,佢幾乎要我發誓係有需要,佢先返去問佢老婆攞資料...

kkqueendom  其實神校家長真係好低調,佢地明白天外有天的道理  發表於 16-10-21 13:23
HK-MAN  認同!  發表於 16-10-20 23:22

晞晞爸b 發表於 16-10-20 19:41
原來係Y字頭幼稚園......

晒命晒到我誤以為係CCKG呢D神校勁校添

Y字頭學校位校長都好高調架。

JoyceNgYY 發表於 16-10-20 22:54
大家唔洗再問我喇,佢已經set 番做 private。。。不過話說回頭,雖然我唔贊同亦做唔到佢既育兒方法,但佢令 ...

我相信那位FB分享嘅媽媽自己放了很多心機同時間去栽培個小朋友,令人佩服。

回覆 Lingfung813 的帖子

乜有面試班0830咁早就開始上,仲要成3個幾鐘, mon-fri咁長時間????? 定係私補黎架?

Jane1983 發表於 16-10-20 23:10
雖然我無睇過那位家長的分享,但如果有人肯咁無私奉獻,一五一十講自己點栽培小朋友。就算係曬命,起碼佢有 ...

我朋友最近同我呻,一位朋友(我識佢不過唔熟)以前常呻d媽咪好假,不分享。到最近,佢小朋友入了神校,朋友的朋友女在國際學校讀想學好d中文想知神校用什麼中文書,我那位朋友問左三次都推唔講。書名而已!

我想那些不停開帖說小朋友如何成功,但從不分享育兒之路的人才算曬命吧。

我反而欣賞fb那位家長,因為願意坦誠分享小朋友學習歷程的人實在不多,不論其背後原因為何。

自強不息 厚德載物

我都忍唔住睇咗佢FACEBOOK,佢可能喺生之前已經部署好要如何令子女成才,一定係一個好有計劃嘅媽媽,亦令我十分之佩服,同埋佢小朋友又真係受谷喎
‹ 上一主題|下一主題