用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友k1唔鐘意睇書,會否大個d會好多d呢? ...
go

小朋友k1唔鐘意睇書,會否大個d會好多d呢? [複製鏈接]

其實我都未開始講,我仔已經唔專心,我已盡量講得生動,不過佢就係鐘意周圍望、玩其他野、搞其他野,如果我繼續堅持同佢睇故事書,會否改變到他不喜歡閱讀的心態呢?有無人好似我咁?
   1    0    0    0

回覆樓主:

按小朋友興趣選書,男仔好多鍾意車,消防員,警察,恐龍之類,可以揀這類書,或者揀啲好笑/無聊嘅書。親子閱讀不是為了認字,不用依書讀字,尤其小朋友本已興趣不大,照書讀會好悶。

中文書宮西達也的書好好笑,竹下文子好多講車嘅書,英文書可以看Thomas , spider man, superman, batman(通常男仔鍾意), Piggie and the elephant (好笑).

tuliplee_hk    發表於 16-10-26 12:30

Potato001 發表於 16-10-17 21:48
按小朋友興趣選書,男仔好多鍾意車,消防員,警察,恐龍之類,可以揀這類書,或者揀啲好笑/無聊嘅書。親子 ...

多謝提點!我嘗試下先!講車、火車嗰d書都在兒童圖書館內找到嗎?

小朋友可塑性好多,每天變化不同,今日唔鍾意,不代表以後,家長要好好下功夫。
我小朋友一向鍾意睇書,但偏向功能性書,其實而家都係,不過我借故事書返來,佢無咁拒絕睇囉,咁都係好轉變。佢唔肯睇時,我唔迫佢,我自己睇,刻意讀出聲,吸引佢走來八卦,因為小孩對大人做的事好奇,咁就開始一齊睇。

興趣好重要,唔好令佢覺得睇書=痛苦

cindyyip21 發表於 16-10-17 22:13
小朋友可塑性好多,每天變化不同,今日唔鍾意,不代表以後,家長要好好下功夫。
我小朋友一向鍾意睇書,但 ...

我現在是用貼紙獎勵方式鼓勵他睇圖書,賺到某個數量就可睇電視,佢都會堅持完成,不過佢不是為興趣而睇!或者我要嘗試另一方法吸引佢先得多謝你我提點呀!

cindyyip21 發表於 16-10-17 22:13
我小朋友一向鍾意睇書,但 ...

其實佢鐘意睇peppa pig,可能因為YouTube 有(就算YouTube 無的故事都不緊要),不過peppa pig書有限,所以都要發掘其他圖書給他看

swarovski2011 發表於 16-10-16 16:23
其實我都未開始講,我仔已經唔專心,我已盡量講得生動,不過佢就係鐘意周圍望、玩其他野、搞其他野,如果我 ...

比d有共嗚,toy story's, nemo 嗰d Disney movie 書佢睇,好簡單。反斗城有得賣或者圖書館有得借。內容可能係由number、大小高低簡單字介紹,佢如果看過套戲會有興趣看。

Felix223 發表於 16-10-20 18:38
比d有共嗚,toy story's, nemo 嗰d Disney movie 書佢睇,好簡單。反斗城有得賣或者圖書館有得借。內容可 ...

今天嘗試過找,圖書館難借呢d書,有都是似小說版咁...多字少圖嗰d

swarovski2011 發表於 16-10-20 18:51
今天嘗試過找,圖書館難借呢d書,有都是似小說版咁...多字少圖嗰d

有㗎!不過可以去反斗城試買一本比佢先,薄薄的約$30?好似

Felix223 發表於 16-10-20 18:58
有㗎!不過可以去反斗城試買一本比佢先,薄薄的約$30?好似

佢鐘意睇的,家裡都有2本toy story

swarovski2011 發表於 16-10-20 19:05
佢鐘意睇的,家裡都有2本toy story

慢慢來,我個仔K1時都係咁,唔好一開始讀好耐。5分鐘、10分鐘慢慢佢會喜歡。平時我會叫個媬母放在學後一星期有2至3日去圖書館。之後佢自己就會有個習慣想閲讀!

Felix223 發表於 16-10-20 19:09
慢慢來,我個仔K1時都係咁,唔好一開始讀好耐。5分鐘、10分鐘慢慢佢會喜歡。平時我會叫個媬母放在學後一星 ...

真的嗎?那麼我會堅持的!thank you

或者書局都有呢類型圖書,3至40蚊本,開始時可以揀啲多公仔既吸引左佢睇先,我個囡鍾意去書局,我任佢自己揀,中英文都得,通常佢會揀公主,hello kitty,pepper pig,Disney 個啲,因為卡通片有睇過,佢識個公仔自然有興趣睇同聽你講

Kathy1984 發表於 16-10-24 12:35
或者書局都有呢類型圖書,3至40蚊本,開始時可以揀啲多公仔既吸引左佢睇先,我個囡鍾意去書局,我任佢自己 ...

Thanks
‹ 上一主題|下一主題