用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

潛力股 [複製鏈接]

唔知有無同我一樣, 揀嶺小就好似買咗隻潛力股咁, 未必人人睇好, 但自己觀望表現中但持正面態度,即使日後未必能成為藍籌,  但期望業績可穩步上揚, 年中收股息(見到小朋友學習愉快)和股價唔好大跌(小朋友覺好大壓力和辛苦)已可以了
   0    0    0    0

形容得好好
最緊要家長知道自己想要咩!

Rabbitcarol 發表於 16-10-13 16:29
形容得好好
最緊要家長知道自己想要咩!

其實我想聽多D嶺小家長分享。係咪小朋友到現在都讀得開心?只見有一D家長因為學校英文科問題而轉校,我唔係咁理解。我註冊個日有問過學校借用隔離九江校舍用,咁未地方大了好多?

longlong1015 發表於 16-10-13 12:28
唔知有無同我一樣, 揀嶺小就好似買咗隻潛力股咁, 未必人人睇好, 但自己觀望表現中但持正面態度,即使日後即 ...

承你貴言!
你仲會唔會繼續考其他直私呀?

healthy_baby 發表於 16-10-13 17:18
承你貴言!
你仲會唔會繼續考其他直私呀?
唔會啦, 賺蝕都係睇佢啦

phyllislau 發表於 16-10-13 17:10
其實我想聽多D嶺小家長分享。係咪小朋友到現在都讀得開心?只見有一D家長因為學校英文科問題而轉校,我唔 ...

其實每個小朋友都唔同我個小朋友讀得開心唔代表所有小朋友都會讀得開心,最緊要家長明白自己想要D咩同埋小朋友適合D咩類型既學校。

我個人既分享係,我個女讀得好開心,甚至會同細嗰個講「你放心來我間學校讀書啦!
升中前我都唔會轉校ga!」
我唸呢句說話已經講明左佢有幾鍾意間學校。

作為家長,於小學時期我地比較著重小朋友既品格/行為,多於學業上既成績…唔係唔重要,但我地會覺得,有心讀書既,60歲都可以讀,但品格/行為過左小學就好難改… 而嶺小正正可以滿足我地呢方面既要求。
小女比較好勝,我地唔想放佢响一D只顧學業成績,小朋友之間只有競爭既學校;選擇嶺小係因為佢比較著重教小朋友輸左唔緊要,點樣可以起返身繼續努力。
到今日,我地依然覺得無選擇錯誤。

學術上,講真,我一D都唔覺得佢既課程淺,當然比起嗰D名校就無得比啦,但佢既根基係打得唔錯。如果家長覺得教深先係好,先可以保持競爭力上Band 1a 中學;功課/默書/測驗/考試先可以反映小朋友既學習成果,咁呢間學校未必係你杯茶。

總括而言,學校無分好同唔好,只有適合同唔適合… 最緊要係佢合唔合乎你心目中既要求。

snoopy0520 發表於 16-10-14 10:25
其實每個小朋友都唔同,我個小朋友讀得開心唔代表所有小朋友都會讀得開心,最緊要家長明白自己想要D咩同 ...

好多謝你嘅分享!應同!我都係只想揾間適合小女的學校。讀書只是一個過程,養成好品格才是最重要

其實每個小朋友都唔同,我個小朋友讀得開心唔代表所有小朋I友都會讀得開心,最緊要家長明白自己想要D咩同 ...

其實每個小朋友都唔同,我個小朋友讀得開心唔代表所有小朋友都會讀得開心,最緊要家長明白自己想要D咩同 ...

多謝你嘅分享,令我多咗了解嶺小!
‹ 上一主題|下一主題