用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民小 vs 聖母 vs SFA
樓主: ivypooh
go

民小 vs 聖母 vs SFA   [複製鏈接]

snow228 發表於 16-10-20 15:25
小學統一派位可以用選擇用屋企地址, 不過SFA學生主要都係自行階段或考直資時已攪惦

2015-2016 Secondary S ...
其實除咗中學, 或部份小朋友, 外人根本唔會知到底個學生係咪自行已成功.

所謂大多數學生自行已成功, 根本又係人云亦云, 誰能証明?

SFA相比起APS同KTS, 其實只有較少比例(約20%)既學生係考入直資B1中學, 升讀官津B1中學比例通常係直資既一倍.

但升讀官津中學, 到底何時入呢? 自行定統一派位呢?其實學生自己都未必知,因為自行結果同統一派位係一齊公佈,亦唔會話你知係邊個階段入。

所以,SFA係咪真係好多人自行成功呢? 我不知道

中學網永遠好重要。

hppa    發表於 16-10-20 17:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-10-20 17:19
都睇到佢地D實力既,誇區津校都唔少~~~
SFA係私校, 跨區學生會多D, 所以跨區入到既, 有可能係用住址網抽.

如果我住九龍城而個仔讀SFA, 咁梗係用九龍城網抽中學啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題