用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一的心路歷程
樓主: 明天更好!
go

考小一的心路歷程   [複製鏈接]

其實樓主已有安全線音小offer..已經冇得輸喇   

仲想點?

慘得過我地呢D所謂名幼小朋友..要乜冇乜..又冇音小安全線offer..又冇港同2ND IN

不過我唔會俾壓力我仔仔...亦唔會覺得佢讀名幼考唔到音小或冇港同2ND IN就係世界末日 (相比樓主小朋友以村校身份考到音小及港同2ND IN 要靠呢D來證明自己小朋友勁)...我地更不會分什麼保險線學校咁去睇低貶低人地學校 (譬如音小)

RELAX 喇  
存感恩的心

Sasa6 發表於 16-10-6 00:40
回覆 大白兔糖 的帖子

非常認同,我個女只話好好玩,我已經好開心
Me too, 我次次見我大仔in完出來,只問佢一句「好玩嗎?」其他野完全唔問以免佢有壓力。
存感恩的心

真心希望樓主女兒考到女拔...咁樣樓主就可以唔駛再擔心...而大家都可以鬆一口氣...

不過話時話..以樓主女兒咁犀利...會否樓主到時又向更高難度挑戰? 到時會否見到樓主又開新帖話 "將女拔set為安全線/保險線"...而新目標set為神官/津校.例如 瑪利諾或瑪利曼 呢D級數既學校??

如是者...真係會係另一場噩夢既開始....

存感恩的心

明天更好! 發表於 16-10-30 15:52
同意,認命。現在只有1 3rd in, 3 2nd in, 1 offer, 沒有神校。
你継續咁講解,唔好怪人地個個入來圍插你!咩叫做「只有」?「沒有神校」?
你唔覺得自己好有問題?點解全部EK冇第二個家長會俾人寸俾人圍插?只得你一個會俾人寸俾人圍插?

點解又唔見我地會寸第二個家長?

你話你講野太直率?唔好俾藉口自己喇!根本係你自己自卑又自大!唔聽人講....之前個個鼓勵你...但現在個個覺得你好乞人憎!

好自為之!
存感恩的心

chumiguan 發表於 16-11-3 22:02
各位, 得罪講句,我已經覺得大家有網絡欺凌的成份。雖然明天媽媽的post 可以參考性極低, 但佢其實阿女考小 ...
謝謝你的提醒。
請容許我說:我並不同意這是網路欺凌。

我們其中有些家長剛開始時曾經也很天真的去鼓勵樓主的女兒,但漸漸的,樓主一次又一次的言行舉止讓我們大開眼界及歎為觀止,甚麼有些金句均讓人拍案叫絕,真是令人不敢恭維...
(如果你有留意這段期間樓主的回帖,你會知道一切都是樓主自己造成的。)

試問:為何大部份EK及公海(BK)家長都覺得樓主已經去到神憎鬼厭的地步?佢嘅價值觀,教女兒的手法,睇唔起其他人交表時踢住拖鞋去交表、人地街邊篤魚蛋佢又歧視人...下刪500字..佢所講嘅野,令很多人不敢苟同!

曾經,我們都試過很天真的以為只要不回帖,由佢沈,就算。但結果?樓主不斷自己推自己帖上來,逼大家焗住睇佢嘅帖,引起公憤,不是沒有原因的。

我們很無耐!這種自己不斷推自己帖的手法逼我們看佢帖,誰又來可憐我們呢?
存感恩的心
‹ 上一主題|下一主題