用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-10-17 08:13
謝!        有關11年教學,其實曹校長在電台節目都有詳細解釋,有趣人士可以揾來聽下。

本來11年教學就係另類, ...
11年由來,簡單講,只係普及教育要兼顧,所以慢,要12年。

雖然小一階段有收生篩選, 但上到高小同中學, 學生能力差異會明顯咗.

要唔汰弱留強, 又要盡力顧及所有學生既需要, 更加需要慢, 所以我從來唔理解點解要得11年.

如果讀完11年後每年都有一定人數要留班, 咁係咪需要檢討一下呢種方式是否有改進既空間/方法呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-10-17 07:46
其實學校有解釋過11年由來,簡單講,只係普及教育要兼顧,所以慢,要12年。

理據如下:

關於 1. .....真道學生又如何 Bridging ??.....同其他 私直津 英小 有乜分別 ?? ~~~

mcl203 發表於 16-10-17 09:24
關於 1. .....真道學生又如何 Bridging ??.....同其他 私直津 英小 有乜分別 ?? ~~~
...

佢地話抽獎學校要bridging,  佢地唔駛,意指唔駛拖慢進度照顧差異。

retriever 發表於 16-10-17 09:37
佢地話抽獎學校要bridging,  佢地唔駛,意指唔駛拖慢進度照顧差異。

一廂情願既睇法....真道 P1入學英文水平要求高過其他 私...直...津既英小乎
點可以照顧差異...間間都肯定會出現...官津高中老師都無答我
要加鐘減假期去依進度...究竟係人慢 定 自己快呢 ???~~~

mcl203 發表於 16-10-17 09:47
一廂情願既睇法....真道 P1入學英文水平要求高過其他 私...直...津既英小乎
點可以照顧差異...間間都肯定 ...

佢地無話高過其他私直,但比較普及教育既官津,佢地唔需要遷就學生程度差異姐。

官津小一英語,唔可能假定細路能自行閱讀英文書既程度。相反,香港現行制度小學先係強制教育,官津一定要做bridging,分別係進度幾快姐。

記得有次去某地區普通津小,老師話老實講句英文差異大到有人睇緊harry porter,  有人先剛學齊abc.  係好難教。

hkpapa852 發表於 16-10-17 08:09
那麼現在大部分學校都有教快半年至一年既情況你又如何解釋呢?

我不是你並冇去用數據分析。我想找間合適小朋友既小學,對自己覺得ok既學校問了朋友,另外亦問了一些做老師校長的朋友,他們也對我説現在大部分學校也教快,少則半年,有些是不教太快,但考的比教的多。他們都說現在香港教育制度係癲的,學校同學校競爭太激烈,有朋友直言叫我不要送小朋友到他學校,他說你小朋友到來你將沒有機會見他,因為會代表學校參加不同比賽,為學校出名而不停操練,回家又要應付功課考試測驗。

retriever 發表於 16-10-17 10:12

佢地無話高過其他私直,但比較普及教育既官津,佢地唔需 ...
咁真道真係不存在學生程度差異....??

女小拔...男小拔...SPCS....等等....佢地用6年.....就會存在學生程度差異...要就住教 ??

MCS...MSS...SJC....DPS....等等英小....就要晒一年去睇齊其他津小??...佢地有權揀學生 ??

教好學生 肯定難過 教"好學生" 既....

pekkle321 發表於 16-10-17 10:23
我不是你並冇去用數據分析。我想找間合適小朋友既小學,問了一些做老師校長的朋友,他們也對我説現在大部 ...
我地當年面試....校長已表達..."我地係津小...要依教統局指引...不可能教快"
咁你估係咪少則半年呢 ??....

我不是你並冇去用數據分析。我想找間合適小朋友既小學,問了一些做老師校長的朋友,他們也對我説現在大部 ...
原來又係"聽返嚟".

事實上, 我認識有朋友讀果1X間官津/直資/私立小學中, 真係有教快, 都只有1,2間, 而且亦唔係所有科目都會教快.

St Mary, 天神, St Paul Covent, 聖心係有教快, 但都只係一科兩科教快半年至一年.

其餘不少一線官津小學, 我又真係睇唔到佢有教快.

其它無教快既學校, 至少人地書單同測考範圍, 都係跟大圍進度 (如1上的內容和書局買到既補充練習內容相符, 甚至更淺)

大部份.... 可能只係你朋友認識既學校中既大部份, 而唔係香港學校既大部份.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 siubbsw 的帖子

比較不同年代的小學,不難發現這一代的小學生要學習的比以前肯定是艱深了。有應付自如的,亦有追不上的。
學習資源與以往亦不同,以前靠老師,書本等。
現在網上學習,專科/私人補習,父母學歷高等因素,加上不同類型孩子的能力,確實差異很大。

很多家長會維護孩子的學校,建基於校譽好,相應其他着重孩子教育的也會選讀孩子的學校,自然學校的學習氣氛更好吧!

其他家長也是想到正面去理解學校,共同努力。

我不是你並冇去用數據分析。我想找間合適小朋友既小學, ...
(他說你小朋友到來你將沒有機會見他) ??? Amazing to hear this, really????

siubbsw 發表於 16-10-17 09:12

正解。不過有時唔讀過又唔會知原來讀起來有點吃力,但又不 ...

我覺得你說得不正確是你將小朋友留班既原因是因為11年學制。其實你一開始已經說有十個小朋友留班,我亦冇去說你什麼,因為覺得你只張自己所知說出,但當你後來把這說成是學制問題,我認為這不大合適才出聲吧!我認為大部份原因是小朋友能力問題多於因為學校教快問題!因為能力唔得,留班對小朋友是一件好事,打好基礎。有些津校,因為冇位,小朋友唔得都照升其實仲慘!我只應為現在大部分學校也在教快考深,小朋友由小要補習,這是香港教育制度問題。

lovebb2 發表於 16-10-17 10:42
(他說你小朋友到來你將沒有機會見他) ??? Amazing to hear this, really????

他當然係用誇張手法講啦!唔通真係唔比你見小朋友咩?!佢意思係番完學要留校操練比賽,回家後又要做功課溫書,到星期六繼續要回校操練,之後再做功課溫書,他覺得這樣是沒有機會見到了小朋友真正童真既一面。

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-10-17+10:42+ (他

原帖由 pekkle321 於 16-10-17 發表
他當然係用誇張手法講啦!唔通真係唔比你見小朋友咩?!佢意思係番完學要留校操練比賽,回家後又要做功課 ...
若你仍然相信/堅持大部份官津小學教快0.5-2年,你試想想學生升上中1-2呢2年,上堂咪可以瞓教,實情係??

mcl203 發表於 16-10-17 10:32
我地當年面試....校長已表達..."我地係津小...要依教統局指引...不可能教快"
咁你估係咪少則半年呢 ??....: ...

其中兩位朋友老師也是教津校,名唔方便透路,只可以說是一講大家都識既學校。他們也說學校是有教快的,教深的。

pekkle321 發表於 16-10-17 10:47
我覺得你說得不正確是你將小朋友留班既原因是因為11年學制。其實你一開始已經說有十個小朋友留班,我亦冇 ...

係呀,的確是部份同學能力唔夠頂級,但他們應該也不是那麼不濟,相信如果讀十二年,不教快,他們就不用留班。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-17+10:32+ 我地

其中兩位朋友老師也是教津校,名唔方便透路,只可以說是一講大家都識既學校。他們也說學校是有教快的,教 ...
2位老師代表全港學校如是?? 呢度都有位資深老師,佢講我小朋友學校模式我就肯定佢係無認識吓吹水了

mcl203 發表於 16-10-17 11:02
若你仍然相信/堅持大部份官津小學教快0.5-2年,你試想想學生升上中1-2呢2年,上堂咪可以瞓教,實情係?? :wa ...

我相信朋友所講的,他們冇必要講大話!我自己冇去津校研究,因為我心儀於直私,亦一心出國,所以我亦冇去關心中學。

引用:Quote:pekkle321+發表於+16-10-17+10:47+

原帖由 siubbsw 於 16-10-17 發表
係呀,的確是部份同學能力唔夠頂級,但他們應該也不是那麼不濟,相信如果讀十二年,不教快,他們就不用留 ...
連 除12 同 除11,都未搞得清分別何在

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-17+11:02+ 若你

我相信朋友所講的,他們冇必要講大話!我自己冇去津校研究,因為我心儀於直私,亦一心出國,所以我亦冇去 ...
咁都幾好吖,堅信自己既睇法

hkpapa852  嗱, 朋友係應該要信, 不過有冇信錯人就.....  發表於 16-10-17 12:36
‹ 上一主題|下一主題