用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ucas 選校策略
樓主: yoyo2103
go

ucas 選校策略   [複製鏈接]

wesleypiano 發表於 16-12-6 01:44
想問多一個問題,如果12月返香港考LNAT,會唔會太遲?submit result 要係1月15日dealine前or可以遲D submit  ...

我小朋友都係 LLB,佢揀既全部都唔需要 LNAT,如 LSE、QM ,而 Cambridge 就 interview 日考一個類似既試。

wesleypiano 發表於 16-12-6 16:29
有時真係想博下LSE,但如佢有offer比你,又驚阿女攞唔到A*,第二個insurance choice 又唔敢aim咁高,可能㨂一 ...

我無插手揀校,但我小朋友個策略話,oxbridge 1 間,1 間勁,1 間普通咁喎。

wesleypiano 發表於 16-12-6 16:39
Hi,你揀左學校未?我咁遲到未㨂到!好驚啊!學校㑹唔會有quota 話派幾多offer?阿女成日淡定都死話學校會 ...

妳小朋友 2017 9 月入?重未揀到?

我個祇係揀咗以上 3 間咋,因為佢唔一定去英國讀,QM 出咗 CO,LSE 入咗 2nd round,當時話大約 8 星期後有結果(即 1 月尾),今日 in Cambridge。我等佢過兩日返歸問問佢有乜其他唔使考 LNAT 選擇再話你知。

聽我小朋友講(我無考究過真偽)Cambridge 收大概 200 個生,會比 220 個 CO。因為好多人應該 meet 唔到 requirements,如果全部 meet 到我估應該收曬呱。

wesleypiano 發表於 16-12-7 01:08
Thank you! Btw, LSE 有2nd round?

我小朋友 11 月中同我講話入咗 2nd round,我估意思 LSE applicants 當日一係 reject 一係 shortlist 呱,對唔住,我完全無參與,所有資料都係佢講我聽。

SaSaMummy 發表於 17-1-7 10:47
回覆 HHHR 的帖子

請問被pooled 是甚麼意思?
請問你小朋友是否已經收到消息被 ‘pooled’?
‹ 上一主題|下一主題