用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男女校,有中學,有邊幾間?
go

男女校,有中學,有邊幾間? [複製鏈接]

男女校,有中學,除了瑪神,仲有邊間津小?
循道又脱了龍

5    0    0    0

CSK?

DevilPig 發表於 16-9-27 09:21
循道又脱了龍
只得返一間較好既, 係SSP既瑪神(不過中學部成績都差咗好多).

如果唔介意中學Banding, 仲有唔少一條龍中小學, 如34網基道
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:DevilPig+發表於+16-9-27+09:21+男女

原帖由 hkpapa852 於 16-09-27 發表
只得返一間較好既, 係SSP既瑪神(不過中學部成績都差咗好多).

如果唔介意中學Banding, 仲有唔少一條龍中小 ...
多謝你。。。又的確想有好學術成績既中學部

hkpapa852 發表於 16-9-27 09:45

如果唔介意中學Banding, 仲有唔少一條龍中小 ...

北循係咪?

回覆:男女校,有中學,有邊幾間?

有中學男女校真係唔多,如果計埋私小/津中,仲有民生/培正/高主教

retriever 發表於 16-9-27 10:36
北循係咪?
北循何來直屬中學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:男女校,有中學,有邊幾間?

好老實,龍校男女津校,小學中學都是一線的真係冇。我都有同樣考慮,想哥哥叩門帶妹妹走。

津校一條龍根本不可能,只會累咗中學。
因津小無法自主收生(靠計分、電腦)派位,難以做到全B1,
40%B1已十分難得,50%-60%B1更是極限。
倘津小B1學生(傾慕神校)不願直升一條龍中學,
中學便硬要收取小學部嘅B2學生
中學收B1學生不足,硬要開中文班,隨即跌B,
B1學生更不願入讀。in-take欠佳,DSE成績又點會好?
循小、循中脫龍已係預計之內
瑪中應該係制度下嘅犧牲品。

引用:男女校,有中學,除了瑪神,仲有邊間津小?

原帖由 DevilPig 於 16-09-27 發表
循道又脱了龍

男女直屬津校要兩者都係一線應該無,聯繫就有幾間

一線津中,一線津小男女校仲有旅港開平,可惜無結龍。

ozduckie 發表於 16-9-27 11:46
好老實,龍校男女津校,小學中學都是一線的真係冇。我都有同樣考慮,想哥哥叩門帶妹妹走。

...
我係想家姐叩門帶細佬

引用:+本帖最後由+anniesiu2001+於+16-9-27+12:1

原帖由 anniesiu2001 於 16-09-27 發表

津校一條龍根本不可能,只會累死中學。
女津校 (st mary, maryknoll, marymount), 男冿校 (st joe, LS) 都是計分和抽入, 但中小學都是band 1, 又㸃睇? 謝謝

回覆 lovebb2 的帖子

係目前制度下,津小、津中聯結可分為聯繫、直屬和一條龍,中學可放25%、85%,甚至100%學額供小學部學生申請入讀。即使天神,亦不能100%女生入讀St. Mary,主要係唔想B2學生升上自己中學部。因此,津小九成學生透過一條龍直升中學部,除非小學部做到80-100%B1,或津中係神校級(小學部個個想入),否則中學部遲早跌B沉淪。至於英華小學轉直資,就係貪有得揀學生,年年多輪面試,就係要選取精英,一條龍入英華中學。津小無得揀人,一條龍嘅津中又點會鍾意收晒小學部嘅學生?(有辦學理念除外)家長選入名津前,都要考慮6年後有幾多個位駁上中學部。
如有分析錯誤,請hkpapa指正!

anniesiu2001 發表於 16-9-27 14:20
回覆 lovebb2 的帖子

係目前制度下,津小、津中聯結可分為聯繫、直屬和一條龍,中學可放25%、85%,甚至100 ...
首先, 呢句一定錯:

即使天神,亦不能100%女生入讀St. Mary,主要係唔想B2學生升上自己中學部。

天神同 St Mary小學既所有小六學生(需然依家學校可以要求留班), 都係可以100%無條件直升St Mary 書院

不過, St Mary一條龍既小學生未到中六, 未知到時成績如何.

中學部想收番幾多小學部學生, 其實係睇辦學團體要求, 唔一定無學校願收小學部成績無咁好既好生. 好似基道, 伊利沙伯舊生會等一條龍津校.

即使係所謂B1中學, 收生要求都可以大不同, 睇吓培正中學自行學立點用, 同循道中學點解要同小學脫鈎, 就睇到"辦學團體"既明顯分別了

anniesiu2001  多謝Hkpapa提醒,忘記了天神、St.Mary已跟書院結龍,且看看數年後書院的DSE成績會否下降。   發表於 16-9-28 08:15

DevilPig 發表於 16-9-27 14:01
我係想家姐叩門帶細佬
實際D:
1. 諗有聯繫B1中學既小學
2. 搵間係男女B1學位充足校網(如灣仔, 九龍城, 沙田, 東區)既強小學(升B1%高), 咁只要做到B1學生, 到時有冇直屬/聯繫都唔係太大影響

引用:Quote:DevilPig+發表於+16-9-27+14:01+我係

原帖由 hkpapa852 於 16-09-27 發表
實際D:
1. 諗有聯繫B1中學既小學
2. 搵間係男女B1學位充足校網(如灣仔, 九龍城, 沙田, 東區)既強小學(升B1% ...
(既強小學(升B1%高), 咁只要做到B1學生, 到時有冇直屬/聯繫都唔係太大影響)
想問 sfa, aps, kts這三間算嗎? 謝謝

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-09-27+發表

原帖由 lovebb2 於 16-09-27 發表
(既強小學(升B1%高), 咁只要做到B1學生, 到時有冇直屬/聯繫都唔係太大影響)
想問 sfa, aps, kts這三間算嗎? ...
你問呢3間算唔算,真係要細細聲,3間都係7-8成入B1英中㗎

回覆:lovebb2 的帖子

呢三間要交學費的

‹ 上一主題|下一主題