用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 頭,揀學校可以進取d嗎?
樓主: emibaby
go

Band 2 頭,揀學校可以進取d嗎?   [複製鏈接]

山海兒女 發表於 16-9-26 18:15
有冇考慮過九真,我見九真雖然係一班中文班,但其實一級只有20人係用中文,其餘108人也是用英文的。而且高 ...

好,第我研究下九真先:dadday:

王家爸爸 發表於 16-9-27 09:07
培道唔錯,不過係中中,如果小朋友英文好,我建議都係先諗英中好啲。

明白,多謝指敎!

emibaby 發表於 16-9-27 11:33
好,第我研究下九真先
可試徳愛和聖家, 以BAND2頭來講, 都算博高一線。

ppsfung 發表於 16-9-27 11:46
可試徳愛和聖家, 以BAND2頭來講, 都算博高一線。

好的,謝謝!

Band5 發表於 16-9-27 00:53
上智始終係1A學校,係深水埗女仔嘅首選!深水埗區有超過300個1A生,女生可能近200個,只要3個1A女生有1個自 ...
是否SFA已經佔大半?

引用:Quote:Band5+發表於+16-9-27+00:53+上智始

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-09-27 發表
是否SFA已經佔大半?
sfa上年升中得50個女生,1A女生可以有幾多?

醒目開學勳章

Eat_Sleep_Play 發表於 16-9-27 22:12
是否SFA已經佔大半?
今年SFA有6個入左上智

emibaby 發表於 16-9-26 17:51
我見有d寫interview 佔既比率好高,天真地想試下law
就算面試佔比率高, 都係B2頭搏B1尾啫, 有乜可能B2A搏B1A?

老實講, B2頭女仔, 聖家、九真都唔係話一定穩陣, 始終佢哋有聯繫學校, 所以自行時學校一定想儘辦法收D好既, 尤其聖家, B1C女仔報一D都唔出奇, 所以B2A女仔, 都係最好一間B1C, 另一間要慎重, B1B都搏唔過。

little_yolky 發表於 16-9-28 16:18
就算面試佔比率高, 都係B2頭搏B1尾啫, 有乜可能B2A搏B1A?

明白,咁有邊間係b1c呢?

little_yolky  聖家、九真、德雅、銀禧...都好好。德雅唔係KLN3網,只可自行報。  發表於 16-9-29 09:17

英華你唔好諗 ,除咗你考頭10名
1. 佢有留位比官校
2. 喱幾年佢係借校,所以有部份位留比葵涌
(2016-17 葵涌區大約有13-15入咗)
3. 中西區一間小學有11/20個女入咗英華,另有4/20個BPS
4. 佢喜歡收聖心,因為佢英文程度係好深,好多私小女仔都去叩

利申:我女兒係item 3 小學學生,係band1 尾2頭,我填咗11格,但派咗去b3係無選過,最後去灣仔叩 B2 ,好彩收
[img]http://b4.lilypie.com/gL7qp8.png[img]

回覆 little_yolky 的帖子

上年度,仔同學女b2a自行培道,收左,佢系油尖男女校。冇任何獎狀的。

chrischeung 發表於 16-10-31 07:44
回覆 little_yolky 的帖子

上年度,仔同學女b2a自行培道,收左,佢系油尖男女校。冇任何獎狀的。 ...
好好呀。油尖旺女仔選擇會差D, 自行老老實實唔搏揀番間啱程度的, 唔駛搏大抽奬, 好呀。不過, 九龍城因為選擇多D, 所以家長自行時可能都會進取少少。不過, 今年小五的學童開始回升, 要諗清楚了。

IloveJJ 發表於 16-10-31 09:26
想請教你!
你話今年升中人數多咗,咁如果一間學校一向有50/150人去B1學校,如果升中人數多咗,是否也是50 ...
應該係我哋對上一屆先會明顯地回升, 我哋果屆仲升得多, 今屆應該唔係好多。
你個咁複雜既問題, 有乜理由問個文科人, 不過, 我問過數據王, 佢都話係好雜複既問題。不過, 我一直相信政府之前cut咗既學額, 段估都會加返, 唔係就真係大鑊, 好似你咁諗, 50/150係1/3, 但如果50/180就少於1/3, 咁都真係幾大鑊。

不過, anyway, 我都係同你一樣咁保守, 所以我都係計阿女學校現時既B1實數嚟俾阿女做目標, that's why點解我一直最多都只係注意B1C學校。我都係咁同阿女講:你入唔到級15名內, 我就同你填聯繫學校架啦。其實, 佢果年比去年同屆差唔多多咗一個double。如計百份比, 佢係相當穩陣。但做人當然係謹慎D好。

WinnieCatCat 發表於 16-9-26 17:30
邊緣人自行報top band 1女校,又冇特異功能,咁多叻女報呢d學校,點解要收你個女?(沒惡意的,別介意,只 ...

我都想報英華女但我女即使係band 1 但唔係top個啲!所以我都覺得英華女都只能博大抽獎,但其他我又未有心水!
其實自行只係對超班馬有用?!

IloveJJ 發表於 16-10-31 13:28
你雖然係文科人啫,但你睇統計表好叻噃!

我咁問,因為我一向唔係睇百分比,係睇人數。我仔學校每年入QC,S ...
原來我同事以前係你仔間學校上午班, 佢話同學多入QC喎, 點解你話入KC?

我咁問,因為我一向唔係睇百分比,係睇人數。我仔學校每年入QC,S ...
終於明白點解升小一要咁搏了, 你阿仔target級40, 仲要係King's Queen's, 我阿女就要target級15。唉!

大部份人都睇百份比, 但係我覺得我哋睇數字係會安全好多, 不過就谷死D小朋友。

例如, 我哋過去3年都一定有起碼15位小朋友入到堅B1, 咁, 就算學童升咗, 考頭果批小朋友係唔會有影響。其實, 根據過去三年最差既派位百份比, 阿女考級27都仲係B1, 但點知人數多咗個百份比係點安排, 呢D數學嘢我唔識架, 所以緊係計實數啦。
‹ 上一主題|下一主題