用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四功課難了好多
樓主: 細細粒媽咪
go

小四功課難了好多   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 16-9-28 19:59
我地就減分制,唔夠字數又扣
我地超过字限和唔贴題扣分,
如贴題, 用成語/內容流暢豐富會加分

lovelybabe    發表於 16-9-30 10:26

little_yolky 發表於 16-9-28 15:50
最慘阿女完全唔肯接受指導呢。

唉…同我仔一樣

回覆 bbforever 的帖子

呀女今年小五,剛剛睇返上年D卷,小四下學期「測驗」,真的是要寫一篇80字的說明文。不要以為很容易,正正就是要求字數少,老師只預他們有十至十五分鐘做。如果之前兩篇閱讀理解做得慢,或者時間空制得唔好,又不懂得用簡而精的方法寫,就會未能收筆,失好多分。有人又會先做作文,但又因寫得太多字,用太多時間,唔夠時間做閲讀理解,一樣死。
至於我哋「考試」就分兩份卷,作文獨立一份,只寫一篇,因冇派卷,唔記得幾多字,大約也是二百左右。這篇就要求多D修辭手法,但如果離題,篇文寫得幾靚都一樣唔合格。試過有個中文一向好叻的同學,老師叫寫「下雨天上學」,佢寫完返學,寫埋放學,於是唔合格。佢一見到份卷個分數,即刻爆喊,幾堂都收唔到聲。

所以我叫佢地,唔好一睇題目,就不停寫呀寫呀,要耐不耐又望望題目,有冇離題,唔係就喊都冇用。

回覆 山海兒女 的帖子

我仔(小二,三時)學校中文測驗就係閱讀理解、語文運用加作實用文,考試才分開 閱讀卷 寫作卷,由於剛升小四,未知測驗嗰篇會作咩…
不過我仔中文科一向都係最難掌握既一科<即係最差
問過中文科老師,中文如拿到80分(平均分),都已唔錯了…

令外作文離題真係大鑊,我見識過人哋作文離題真係好低分,雖然唔係發生自己個仔身上,但係都戥佢唔抵,愈上到高年級,作文既題目可能係佢無經驗或要有創意既,好難作㗎嘛…

bbforever 發表於 16-10-1 12:34
回覆 山海兒女 的帖子

我仔(小二,三時)學校中文測驗就係閱讀理解、語文運用加作實用文,考試才分開 閱讀 ...
我覺得中文科係最難取高分的,
閱讀理解, 小朋友覺得問得好抽象
中作, 一小時作2篇, 香港改寫作卷又太死版
最最最難係普通話聆聽, 小三大考時, 好多成績好既同學, 聆聽卷唔合格.
我仔上年平均分都係勉強有A(87分), 今年都唔知會點....

IloveJJ 發表於 16-10-3 08:55

尋日睇阿仔啲功課,發現佢做呢本「高階」進步咗,只有一題 ...
其實, 小四功課多咗又難咗, 我覺得有一定程度, 係個別老師既問題。

話說前兩日國慶, 但係星期六, 即係同無無分別啦。但阿大居然老師叫佢哋全班星期四睇晒本故事書, 然後做晒書後既練習。果本, 好似係呢個學期既reading嚟, 得一千零一本, 做乜開咗學一個月就要做晒, 仲要無long weekend, 仲要今個星期有默書, D練習仲要有好多頁, 條條問題都好堅。响whatsapp已經有家長問點做了(即係已有家長忍唔住要出手襄助了), 連部份家長都唔識做, 真係唔明個老師咁chur做乜。

仲要話有D唔計分既默生字, 如果錯多過一半, 每個生字要抄50次。計分既英默, 如果無85分, 下次要罰抄範圍........諸如此類。雖然, 我阿大唔會咁樣, 但問題係, 你要嚟嚇唔勤力小朋友既招數, 嚇親我阿女喎, 佢會壓力大喎。老師你俾到麻煩我你到底知唔知。

little_yolky 發表於 16-10-3 12:41
其實, 小四功課多咗又難咗, 我覺得有一定程度, 係個別老師既問題。

話說前兩日國慶, 但係星期六, 即係同無 ...
抄50次?咸豐年代呀?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-10-3 12:49
抄50次?咸豐年代呀?
我嬲到叫C6打電話去了解下。

最慘係, 乖既小朋友其實上到小四, 自己都有壓力, 老師做做埋D多餘嘢, 俾咁大壓力佢哋做乜。要勤力既小朋友唔會因為你要抄果50次勤力, 懶既小朋友更加唔會因為要抄50次要變勤力。

IloveJJ 發表於 16-10-3 13:23
吓?咁慘?咁呢啲就唔關幾年級事喎,係咪上到小四,啲老師緊張啲?呢樣我就覺。但又無話會咁誇張,純粹係功課 ...
拿, 講到嚴格咗, 又有一件事。

學期初時, 英文老師無話一定要用草書, 話自己鐘意就得。但有一次寫penmanship, 全班狂插, 話係penmanship, 唔係功課, 係寫字, 點解唔用草書(佢事前又唔講喎), 話全班都寫得好核突, 規定以後全班所有嘢都要用草書。阿女都好鐘意寫草書, 所以佢無乜所謂, 但佢就好唔明白點解老師話全班D字都寫得好核突, 因為佢D字好靚既。有陣時, 老師做D嘢, 如果小朋友唔明白, 唔同意, 日積月累, 咁最後就無人聽佢枝笛了。

IloveJJ 發表於 16-9-26 13:31
乜有方法快啲既咩?我仔學校剩係教咗「列舉法」同「短除法」,短除法已經係快啦喎!
我仔學校又係多咗本高 ...
請教“高階”係咩黎嘎?我女讀四年級時未見過呢。

IloveJJ 發表於 16-10-3 14:26
係學校書單買既補充練習,但都係坊間出面啲練習,上面寫明「高階」,話係俾啲數學能力強既小朋友喎!
...
是否樂思出版社?

IloveJJ 發表於 16-10-3 14:26
係學校書單買既補充練習,但都係坊間出面啲練習,上面寫明「高階」,話係俾啲數學能力強既小朋友喎!
...
強乜鬼丫, 由考第一到第尾既都要做。

little_yolky 發表於 16-10-3 16:01
強乜鬼丫, 由考第一到第尾既都要做。
我地學校係唔同能力既學生分別做進階同高階
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我自己都覺深左好多....找甚麼公倍數,公因數需花不少時間....
我怕我也未必教到他
‹ 上一主題|下一主題