用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問聖道迦南是band幾?
go

想問聖道迦南是band幾?   [複製鏈接]

gracekam912 發表於 16-9-24 13:08
想問聖道迦南是band幾?
以DSE成績計, B3頭/B2尾
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 16-9-27 12:00
以DSE成績計,我估應該係B2中,原因係佢哋3322率同22222率都同香港平均值差唔多(只高2至3%)。
第九頁:
ht ...
都啱, 上年3322率有43%, 應該係B2中. 不過以往係主收B3學生, 近兩年學校改為非B1/B2不收

krislee0716  Band 1 生都唔會揀呢間啦!  發表於 16-9-27 12:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kpbb 發表於 16-9-28 09:49
上星期家長日, 老師推介迦南, 所以呢幾日不停留意呢間學校,
小朋友b2尾/b3頭, 英文成績不好, 因有輕微讀障 ...
b2尾/b3頭, 以呢間學校近年既作風, 應該面試既機會都未必有

進爸爸 發表於 17-1-9 09:02
另外,想請教一下,今天迦南的同學仔(2016年讀中一的),成績普遍如何?他們有上進心嗎?老師教學是否很上 ...
如果小朋友係B1或B2頭學績, 棄B1直屬中學選聖道迦南, 我會確得好"戇居"

vvmon 發表於 17-1-9 10:54
回覆 hkpapa852 的帖子

唔好介意,我又唔覺得『戇居』!如果只睇banding去為孩子選學校,我反而覺得唔係太 ...
一個小六有B1成績既可生, 要到中六仍可維持水平, 首先學校要有足夠資配合.

如果學校生源太參差, 學校既"拔尖"和"補底"又何以做得幾好呢? B1學生入非B1中學, 可能較易鶴立雞群, 但因學校未必能提供合適資源作培訓(可能大量投放係其它學生既補底方面). 6年後成績會如何呢?

加上學習環境和氣氛, 是否適合呢? 家長自己衡量吧!

一個B1生係B1中學, 會遇到競爭, 到時係遇強越強定係一爭即輸呢?
一個B1生係非B1中學, 會一路鶴立雞群入大學, 定會日漸鬆懈, 將自己水平降低到同其它學生一樣呢?

vvmon 發表於 17-1-9 11:16
福中我都鐘意架,考到就比佢自己選,始終讀6年係佢,我唔想佢日日返學都好似「行刑」咁
崇真就一定唔會,當 ...

個人意見, 福中只會比傳統B1中學更"傳統"
如果覺得入咗傳統B1中學係行刑, 入到去可能係每日接受極刑

motherotk  👍👍  發表於 17-1-9 12:59
‹ 上一主題|下一主題