用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到英國陪囝囝開學
go

到英國陪囝囝開學 [複製鏈接]

囝囝今年16歲,準備2017年9月到英國讀sixth form,想問問係咪要陪佢一齊到英國為佢預備開户口,買電話咭,買日用品呢?
   0    0    0    0

引用:囝囝今年16歲,準備2017年9月到英國讀sixth

原帖由 adventure 於 16-09-24 發表
囝囝今年16歲,準備2017年9月到英國讀sixth form,想問問係咪要陪佢一齊到英國為佢預備開户口,買電話咭,買 ...
不需要,到了英國自然有同學教!

引用:囝囝今年16歲,準備2017年9月到英國讀sixth

原帖由 adventure 於 16-09-24 發表
囝囝今年16歲,準備2017年9月到英國讀sixth form,想問問係咪要陪佢一齊到英國為佢預備開户口,買電話咭,買 ...
戶口我在香港開(HSBC),電話咭可以買定(我自己買咗張3,agent又送咗張giffgaff),日用品去到自己去買或上網買。

lmy

回覆:到英國陪囝囝開學

我囡都係自己過去我冇陪佢,第一次去學校有車接。

lmy

一樣放手,但政府預料書院亞大果間冇校車提供的,有時間早些同孩子去玩吓,如住homestay 做老士(手信)探望一吓。當年一個迷,朋友囝囝倫敦機塲到倫敦的學校,估不難,最後打電話回港求救,話迷路又開始入夜,找個英朋友在街上接佢及幫佢註冊,後來得知佢在機上認咗靚女學生,佢囝陪去倫敦不同學校註冊,佢囝不識路去自己學校,可能緣份,靚女變咗佢囝老婆

cherry媽咪 發表於 16-9-24 11:13
戶口我在香港開(HSBC),電話咭可以買定(我自己買咗張3,agent又送咗張giffgaff),日用品去到自己去買或 ...
HSBC 開戶甚艱難,打了幾次電話都唔回覆,最後放棄,服務真係差勁!

我舊年有陪亞囡去開學,唔計我D嘢至少多十幾kg佢可以用。早幾日到先去London買日用品,之後到學校school shop買校服(太貴就趁有時間出外買),縫name label,洗好到埗先買嘅衣物、床品,最後幫佢拎行李入宿舍。

有時間嘅,陪一陪佢,我覺得係好事,大家個心都會定D。

銀行戶口我4月開始已經響香港HSBC搞,呢樣嘢真係超煩,我覺得煩過visa,但係一勞永逸。

亞大香港出張提款卡,英提錢每次收20港元,學校信出張debit card,真係超煩,不過留番亞細在芵國交電話費可

‹ 上一主題|下一主題