用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文英
樓主: maggie0107
go

公文英 [複製鏈接]

//都係果句,eviepa如果當年同時讓女兒多看+多寫英文,而並非只是阅讀而其他什麼也不做,他女兒英文成果定必更進一步,更令他自豪。//

在中英寫作訓練這一部分,我覺得做得很好。我女兒雖然讀中中,但我相當滿意考文憑試時英文寫作能力。有時間的說我會另開一專題論述一下。

年紀大了,不想像幾年前,平日也捱更抵夜寫文了。

sarahdad  捱更抵夜寫文偉大!  發表於 16-9-25 11:53

回覆:eviepa 的帖子

《在中英寫作訓練這一部分,我覺得做得很好。》

咁即係已經並非只阅讀而什麼練習也不做啦!寫作訓練,也就是一种練習

//咁即係已經並非只阅讀而什麼練習也不做啦!寫作訓練,也就是一种練習//

如果妳覺得寫作練習都是練習的話,那麼我就有讓女兒做練習吧。

//優秀的父親,有同样優秀的女兒不奇。k3已顯露異於常人的閱讀能力,似乎源於先天資優多於后天栽培。//

可能我們閱讀派的命都生得好,全都生了先天優秀的孩子。

大概十一二年前,開始有閱讀派的芻形。記憶中起碼有六個家長大力提倡閱讀:分別是judy, mattsmum, 四個老豆(shadeslayer, stjoboldboy, 聰明仔爸和我)。當中除了judy沒有表態外,其他五人都反對現今大量的文法練習、經常串字。

這些人的孩子當年都很小,英文還不甚了了,但都有信心認為閱讀可以令子女英文程度遠遠地跑贏同齡孩子。到今天,結果除了我女兒僅僅是top 10%外,其他的都大概是文憑試5**的水平。

囝囝爸認為我的最大致勝條件是有個服從性強的女兒,妳認為shadeslayer女兒英文強是因為有非常強的語言天份,聰明仔爸就公認有個天才兒子。總之,爸媽的input不一定有關鍵的作用。

講下去,看來stjoboldboy的女兒、judy的阿大、阿二、阿三、matsmum的兩個兒子都是天生的語文材料。

不止上述人物,另外我亦見一定數目的,像sarahdad的家長,公開地或私底下向我及各家長報喜,告知因為看了我們的文章,應用後英文程度遠勝同齡孩子。

看過以上資料,可以得出一個結論:原來只要堅持閱讀為本,子女就很可能得到天生的優良稟賦,可以靠著天賦輕鬆入U。總之,跟者有著數。

回覆 eviepa 的帖子

你在EK都過十年,上述整篇文章,以你十幾年講來講去都是這幾個吧。 這十幾年學生總數又有幾多十萬人,不足十人(或者仲有你其他信眾)就証明你想法做法是對,大量閱讀之功? 我想你所述這些家長,其子女成就,非止於此吧。佢地子女讀什麼學校,用咗幾多錢,加上用心倍養,你唔係唔知掛。 好學校有同儕效應,學校教學,語文和學業成就,不是靠大量閱讀之功啩。 你替女兒選間中中,感受過失敗未,全靠你自己,如果選間英中,成績不致於此。

我囝中學幾位好同學,英語攞5*及5**,入到大學,有時都嚫下辛苦,今年大部份畢業,聽講都搵到份工,我唔知有冇著數。 不過男仔多數是玩星,讀的是應試策略,平時都不大量課外閱讀,中學也如是,有空餘就玩。 我有幾個侄女,攞5*及5**都有三個。攞5**果個畢咗業入海洋公園做,跟著佢想都有著數。 另外攞中英皆5*果個,中學時已鍾意追劇,是中國劇,所以佢普通話好,現大學未畢業。佢地中學時除學校推薦課外閱讀,自己課外閱讀量不屬大量,因外在其他的引力大。

閱讀不好點會考到好成績,但讀壞詩書又怎能出眾。 不過你的大量是吸引之詞,不用溫、不用練、只係讀,是匪夷所思。

longlokma  他过份自我陶醉………而且他女兒其實也有做课外練習,绝非什麼单纯只靠大量/non stop阅讀   發表於 16-9-25 23:14

回覆 longlokma 的帖子

由頭睇到哩度, 其實係咪有人曲線幫緊kumon宣傳,係咁咄咄迫人咁討論kumon……
我小朋友讀果間公文在九龍塘又真係幾多國際學校學生,我係公文center見有滿口流利英語既學生,亦有混血兒學生,其實一套教材可以流行咁耐,一定有其原因…

回覆:bbforever 的帖子

我想longlokma同我ㄧ樣不是想同kumon 宣傳, 而是不馴氣有些人跟本未知kumon是甚麼就講到佢幾唔好。我仔讀的center也有兩三個是國際學校的。同kumon宣傳,多人讀了, 不是加學费就是教室太擠迫。對我們用家沒利益!

longlokma  bbforever應該是指s網友想曲線帮公文宣傳,我初初看也差点誤会了  發表於 16-9-26 07:38

回覆 Feimum 的帖子

我都在EK留連不少日子,眼看某些人常挑起事端,以前都當路過就算,但今次都忍唔住寫兩句,因欺人太甚…

呢個題目打破咗最近小學雜談側重補習資訊嘅悶局,唇槍舌劍,對廣大家長嚟講,實屬有益有建設性。如果係早幾年前我實會繼續吹水,不過而家年紀大,唔係好重要嘅嘢唔想week day捱夜發言。你哋慢慢傾啦,我只睇唔講。

回覆 eviepa 的帖子

唔係嗎,你此題寫咗二十篇嘢,我覆咗二篇,你就話收檔。

不過寫二十篇又係多啲,你想講乜我都大約知道,來來回回,把往事人物重述一遍,等EK網友唔好忘記你多年功勞。  年紀大了,學下精簡發言,觀眾會多啲。 聽講你近來修讀清史,一個月冇上嚟,讀史要明其理,我想你潛心鑽研,必有所得。

‹ 上一主題|下一主題