用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學   [複製鏈接]

ckcleung 發表於 16-9-23 11:26
討論左咁耐.俾D開心野大家睇吓

http://www.englishywps.com/news/ywps-debate-team-wins-big
congrat and awesome.
they even won over gal's teams.

HaYi 發表於 16-9-23 12:26
我覺得今次听talk, 最大特點是学校重寫中文童詩,對初小男仔來說,寫文己難,寫詩要有些人文情懐,如果不是 ...

所以有D 野係兩面睇既...

卡通校長都講過, 佢跟同學仔通信呢個習慣, 係由佢以前教果間女校帶過來, 估唔到咁受落.

以你講, 寫詩係咪另一樣女校帶過來既野呢?

mcl203 發表於 16-9-23 12:41
因為D激烈貼封晒....以為以前無人傾過....重新鍊過

封帖係因為有人"粗言穢語, 或人身攻擊"  卦?

淨係激烈點解要封帖?!

Chirley 發表於 16-9-23 12:34
路過搭下咀先...
我仔之前岩去完YW 小一面試,
其實呢間學校我對佢既認識都係呢兩年開始,

YW 既簡介會, 確係娛樂性強. 有D 簡介會, 直頭想訓覺.

佢地既面試確係較全面之一.

有人批評佢地: "又話唔考學術既?"

我又唔係咁同意果D 批評...

Chirley  係, 最緊要draw到attention  發表於 16-9-23 18:29

kctsang 發表於 16-9-23 12:57
請問你係唔係書院用家?成績好唔好對你有什麼影響?
HUH?
評論下都唔得?

要對個人有影響先可以評論?!

MrBeast 發表於 16-9-23 13:31
Yw不嬲都咁惹火。我識個有幸入到,18般武藝唔在講,d獎杯多到一個櫃裝唔哂,self center,來我家玩搶我小朋 ...

校長高調自然惹火!

唔好誤會, 我絕對相信, 如果英華將來中興, 卡通校長係功勞之一.

環顧各校, 提昇學校表現法門大概有二: 汰弱留強; 主導收生.

官津名校只能小學汰弱, 中學盡收精英.

林校長已取其一, 是否中學階段也如聖字頭名校, 盡收精英將看往後幾年的造化.

自我中心, 呢一代常見, 有權無責.

父母追求分數課外表現, 時間有限, 其他方面有所忽略難免.

而家D 細路好醒, 面試識扮野, 走眼不奇.

雖知校長法眼只有10秒!

回覆 ckcleung 的帖子

"ckcleung  你明啫,外界唔理會呢!佢地只睇目前 "

咁好難怪人地咁睇喎...

當DSE 5+ 英文為指標,

YW 而家係 20-30%
LS 係 40-50%

預期親生仔上場, 係追及LS 為合理期望吧.

但以申請人數計比例計, YW (<1:30) 絕對比LS(約1:5), DB (<1:20) 難得多...

如果以股票類比, YW 算係高PE

kctsang 發表於 16-9-23 14:39
成班女人批評人地個男廁好唔好用,關你鬼事咩,除非你想變性

豆腐火腩飯女人識條鐵咩

邊度邊度?

媽媽批評男廁?!

記得好似有係 WYK 帖喎...

積奇百事 發表於 16-9-23 14:53
其實你有計埋, 升中一時, 某D書院會大幅收外來生?

PE 概念就係預期嘛...

要YW 追上 LS 既成績, 除左要時間, 仲要累積叫座力先可以多收外來精英.

但而家係英文 5+ 係 2X% VS 4X%
入學率係 1:30 VS 1:5

即搏成績追DB, LS.

以而家成績, 申請成功率要明顯高過DB 才合理.

joyce76123 發表於 16-9-23 15:49
回覆 retriever 的帖子

我老公正是這間學校校長的Fans,仔仔應前兩個星期正好參加這屆的面試,由於當日眼睛 ...

謝謝你平和既回應。

傳統名校講究承傳。價值觀,傳統等等。

早幾年某百年男校揾左女主任做校長,亦引起幾大既爭議。林校長更加係空降。非校友,亦唔係書院教員,well...

有版友話認為小學高調過中學係小氣,呢個論點幾有趣。。。

既然傳統名校講承傳,中小學一脈相承,天經地義。君不見幾間聖字頭名校,小學之首名為校長,英文名實為headteacher或 supervisor, steering仍然係中學,只因小學部本為中學部培養人才。

可能有人會覺得,喜歡直昇,不喜歡就離開,關我啥事?! 強如 db張校長,個人色彩濃厚,離任後繼承者講明回歸傳統。

傳統老牌學校,不會因為某個人魅力起伏太大,皆因維持學校品牌,係學校文化,傳統,校董會,校友等。。。

能找到全家都喜歡的學校是幸事喜事,祝願你順利!

monodad 發表於 16-9-23 22:34
Ok 啦,係忙咗少少,但對學校有強烈歸屬感,brotherhood滿到瀉,日日唱校歌,可惜我地最後無選擇英華,唔可 ...

brotherhood係好野。 男校精粹所在!
‹ 上一主題|下一主題