用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-9-22 09:45
覺得無意義其實可以唔理喎!

我仔女間學校每年都話有一堆網上學習平台, 我連上都無上過去, 因為我唔care.
學校既網上學習平台....我地從小甚少理佢...佢會依學校要求自動自覺搞定
其實...從小多接觸下有佢既好處既

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-9-23+09:24+

原帖由 retriever 於 16-09-23 發表
你似乎都幾肯定D爸爸唔受YW, 我識幾個都好中意YW, 中意讀得輕鬆D,但未必係因為校長理念。其中1位就係SJ仔~~~

kctsang 發表於 16-9-23 12:36
點解每次有post討論英華小學同英華書院都咁激烈
因為D激烈貼封晒....以為以前無人傾過....重新鍊過

aka722    發表於 16-9-23 12:48

dillon 發表於 16-9-23 13:28
第一屆英小直資生現在只上到中三, 中四以上從英小升上來的很多是深水埗區攪珠入小學的男生, band1,2,3都有, ...
想問吓....有邊間官津小學唔係攪珠入小學 ??.....P1 點分到係B1,2,3
當然....會有人答係SSP區會例外D ~~~

唔使推到DSE咁老遠去討論小學部當年如何如何
去廻避同年代仲有官津小學6年後係低%B3生既

ckcleung 發表於 16-9-23 15:27
請問有邊間官津係一條龍升上中學呢? 喇沙收九十幾%喇小上去, SJC?
我咪講左唔使講12年咁耐喎....只係指出有官津存在低% B3生(幾多%我唔知)...講埋書院太遠了
我更加唔知英華小學係龙時代有幾多% B3生....只係感覺對該年代學生有D
叻既就係親生仔....弱DD既就係收番黎
我個人係like學校能 教好 學生多D

ckcleung 發表於 16-9-23 15:40
回覆 mcl203 的帖子

故仔聽唔聽就隨便啦. 我講左幾次.但外人係唔會理會的,佢地只睇成績,不存在合理不合理, ...
咁舒服D咪幾好

ckcleung  我仲有YW一條龍故仔哦,聽唔聽?  發表於 16-9-23 15:44

引用:+本帖最後由+dillon+於+16-9-23+18:48+編輯

原帖由 dillon 於 16-09-23 發表
咁網友D一條龍故事斷咗龍了....

回覆:misregen 的帖子

我建議,你不如再瞭解下我既意思先啦,謝謝

你貼左果2段新聞...我估...已經話左俾大家知一D事實~~~

小學每年每級有100個"寶校"學生...要殺校??....都幾有趣

無拿拿要收成百個來自一間收生不足小學的中一生,都嗌救命啦,唔通真係信就來殺校的小學真係有好多呈分試成績夠入band 1學校既學生咩~~

引用:Quote:mcl203+發表於+16-9-26+12:47+我建議

原帖由 misregen 於 16-09-26 發表
我只係咁啱睇倒你話"想問吓....有邊間官津小學唔係攪珠入小學 ??.....P1 點分到係B1,2,3"呢樣嘢,然後紓發 ...

明白,原來你係無睇我講緊乜就回我,有趣
回文紓己見, 何須睇吓前文吹緊D乜, 有趣

咁多字到我睇唔明, 仍然係有趣

引用:回覆+misregen+的帖子If+I+am+not+mistak

原帖由 KikiDaddy 於 16-09-27 發表
回覆 misregen 的帖子

If I am not mistaken, there were 80 P4 to P6 boys from  基 全 小 學 下 午 校 a ...

認同, 真係見到D網友發表評論無奈,80個男仔,每年27人,書院成200人,就由佢地呢班基全仔100%負起成與敗,9年小至中學生活,就算全B3生,書院全數放棄,0雞旦照升P4-F6, DSE全炒,都係佔書院人數13-14%, 自己quote埋當年新聞,都唔諗吓事實真相,只識盲撐盲quote

ppmmbb  YWPS未轉直資前是大抽獎入,當年學生啲成績好參差,小學校務報告都有寫。唔係盲撐。   發表於 16-9-27 09:50

ppmmbb  YWPS未轉直資前是大抽獎入,當年學生啲成績好參差,小學校務報告都有寫。唔係盲撐。   發表於 3 分鐘前

點都好...你個論點已經回歸基本一般津校面對問題....我亦唔識去諗SSP如何如何...亦從無否定ywps/ywc係好學校....只係見到d網友盲撑去將書院dse成與敗...推落3級共80個男仔身上...公平嗎??....我都個人係like學校 教好 學生的 ~~~

積奇百事 發表於 16-9-27 10:28
另外想請教下, 英華未轉直資前巳經結龍. 如果無理解錯好似要100%直升. 而一般官津校升中係分BANDING 派, 強 ...

好似....你又講左去中學階段吧.....我係回網友入讀小學

若有興趣...可以去睇吓書院SCHOOL REPORT....佢地係pre-s1既報告可以了解多DD升中學生評估~~~
‹ 上一主題|下一主題