用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS math 程度
樓主: LC167
go

IS math 程度   [複製鏈接]

小猴子兒 發表於 16-9-22 13:55
Could not agree u more this time. 如果說自己的孩子是highly gifted 那佢一定有那個自學IGCSE 的能力啦 ...

Deleted

Activehealth 發表於 16-9-22 14:03

多謝提醒,其實暫時我都唔太擔心,以後唔知。

Congratulations.
By the way, my message was not directed to you, so do not worry about explaining yourself.

Artie 發表於 16-9-22 13:58
Your example is not a valid comparison. Both ballet dancing and swimming is not regular school curr ...

Deleted

Artie 發表於 16-9-22 14:09
Congratulations.
By the way, my message was not directed to you, so do not worry about explaining y ...

Oh I see!

Activehealth 發表於 16-9-22 13:04

多謝支持!

是我自己不support,那有說你不可以?李十x如果用千萬美元請克老來教佢個孫演講,對於佢也是碎銀來的。如果有朝一日佢真係請,我又怎敢反對?我只會笑佢姐。
Ps.補習老師雖然係oxbridge畢業,但小朋友問題都要上網揾,仲要摷曬書,都係換人吧,千其唔好再推介別人。
請個奧數拿奬的可能仲平d。
1000*8*20夠請個真正數學博士,什至乎大學教數學的教授了。起碼唔使問書時上網找資料。

Christi    發表於 16-9-23 08:48

回覆:Activehealth 的帖子

對補習這個詞誤解似乎帶來太多負面情緒。用英文詞語表達分兩種,scaffolding及enrichment, scaffolding針對5%某科弱的學生,而enrichment 針對5%資優的學生。
同一個小朋友,可能兩種都'補',如數學上enrichment course, 中文上scarffolding course.

相信名師出高徒並不需要感到罪咎。有空google下多人傳記,看他們成長過程中都有名師指導。

samsam123321 發表於 16-9-22 15:28
是我自己不support,那有說你不可以?李十x如果用千萬美元請克老來教佢個孫演講,對於佢也是碎銀來的。如 ...

可能個小朋友比較自負,要一些佢認為叻嘅先聽。牛津畢業唔一定叻,但呢個身份可以駕馭到個小朋友。

KarenKang 發表於 16-9-22 19:49
對補習這個詞誤解似乎帶來太多負面情緒。用英文詞語表達分兩種,scaffolding及enrichment, scaffolding針對 ...

你講解得很好,本來需要補底和拔尖的,可能只是合共10%, 其餘9成學生可以按學校老師教導而學習就足夠。
但社會恰恰相反,追逐補習才能滿足家長慾望,這情況已蔓延至國際學校的圈子,甚至早在year one已出現。
還記得當年year one時,校長派了一首詩給家長,請大家容讓更多空間給孩子去玩。因材施教,自在地學習不是更美?

DreamKid 發表於 16-9-22 19:55
可能個小朋友比較自負,要一些佢認為叻嘅先聽。牛津畢業唔一定叻,但呢個身份可以駕馭到個小朋友。
...
教授,數學博士唔叻過牛劍,奧數有奬唔夠勁?一個國家/地區一年都係得6個可以參加。仲唔係個個有奬。

我只能說, 對住一D冇難攪細路的家長, 佢地可以風涼話交比學校.  我都唔係要求我個女EXCEED學校, 只係等佢唔好怕.  老師有比時間佢, 但有D人真係要一點extra的.  其實我都忍左2年, 主要係唔想佢成日補習, 否則what's the point of going to IS? 我個女係先入為主個種人, 佢label左一樣野難又或者煩, 就唔會去深究, 我教親佢, 十次有九次不快收場.  我覺得交比人教最好, 唔好傷感情.  因我有2個細路, 2個完全相反, 所以有深切體會.  容易教個個自己教多d, 梗冇問題架, 唔補? 都冇問題.  我都係個句, 每個家長因應自己需要.  至於Activehealth, 我唔明點解大家不能當佢個仔以數係一種興趣?  佢想追求更多,拜個師傅指點下, 我唔覺得有問題。佢出發點唔係要超越學校,而係追求興趣。最重要係,個細路視補習為 extra work or a hobby?

elmostoney 發表於 16-9-22 23:03
我只能說, 對住一D冇難攪細路的家長, 佢地可以風涼話交比學校.  我都唔係要求我個女EXCEED學校, 只係等佢 ...

Deleted

我沒有這個困擾, 當時年年加學費, 連彈琴等興趣班都慢慢CUT晒, 無錢!! 學校教幾多就幾多, 測考前幫下溫下, 算!! 不過都要講下, 國際學校普遍來說數學老師料子普通, 尤其教高班真係課程範圍都未"教"晒(應說未提及晒), 一日叫學生自己做, 有問題先問, 唉!! 教下重點先都好D呀!!

elmostoney 發表於 16-9-22 23:03
我只能說, 對住一D冇難攪細路的家長, 佢地可以風涼話交比學校.  我都唔係要求我個女EXCEED學校, 只係等佢 ...

你孩子情況我会分類為拔尖,正如上面有家長提及,拔尖補底很多學校自己也会做,你亦可稱這些做校內補習,無,問題呀。好多家長包括我自己關注是出外補習已成一種風氣,已由小學開始。點解要補?其中一個原因是落後LS, 咁點解要跟LS, 孩子又不是讀LS,  是否打算遲D轉LS? 是否父母並不太了解孩子做什麼而用自己經驗(say LS)做比較?包是否想孩子學快D而叻D? 孩子因有補習老師而上堂不專心或有問題也不問亦時有聽聞,這是否本末倒置?

回覆:hksnoopy 的帖子

最近有單新聞 12歲的小孩Jeremy Shuler (自己google下) 被Cornell大學取錄,父母發覺一般嘅學校跟不上他的發展程度, 於是 太空工程系博士母親 辭去工作,自己在家教導.  Cornell大學教授如獲珍寶,希望日後這種人能解決人類一些未解開的謎團。
孩子資優充滿熱誠想學更多, 令人艷羨。

poonseelai  His mum is Korean?  發表於 16-9-23 13:32

回覆:KarenKang 的帖子

回覆:KarenKang 的帖子

是Cornell University,不是Yale

poonseelai 發表於 16-9-23 07:51
你孩子情況我会分類為拔尖,正如上面有家長提及,拔尖補底很多學校自己也会做,你亦可稱這些做校內補習, ...

對拔尖補㡳冇問題。
但我識不少真的覺得IS的maths不及LS好,以LS為目標去補,中文外補不用説,甚至還去補埋英文,主要學grammar及寫作技巧。那些孩子的確成績很好,在校中keep著最高的stream, 初中前會「更上一層」再去考家長認為的「神校」(做法如讀local school一樣)。我聽完都好驚,我孩子還小也在摸索緊,我心想中英數都要另教,咁咁貴交學費上學做甚麼?雖然中文我預了會另外教。
這個現象在香港人多的IS也特別多,而交出來的成績又好似特別好(你看年年IB ranking)。
bTw 有時自己聽得多也會迷失,多得這裏前輩高人指點迷津。

964000 發表於 16-9-23 09:23
對拔尖補㡳冇問題。
但我識不少真的覺得IS的maths不及LS好,以LS為目標去補,中文外補不用説,甚至還去補 ...

我自己有時也會想是否要補,身邊太多人去,越低年級越普遍,有一升中學就話要找全科私補,唔係話,開學才一個月。我大嗰個出年考公開試,今年嗰Math老師評價麻麻,問她要補嗎?她想了一想話自己先試下,我支持她自己先盡力,雖然心底会擔心
‹ 上一主題|下一主題