用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生值得訂星島Goodies 嗎?
go

小一生值得訂星島Goodies 嗎? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-9-20 14:13
個人覺得對大部分小一學生,可能太早,未必睇得明。當然如果小朋友英文程度高,一定值得訂。
...
咁, 對於英文程度一般既小四生, 程度啱唔啱?

王家爸爸 發表於 16-9-20 14:21
高小學生可以試下參加Goodies既故事寫作比賽(希望今年繼續有)。
唔好話英文, 個衰女暑假叫佢用中文寫故仔都唔肯。點解依家D小朋友咁快就反判期唔聽話。

王家爸爸  鼓勵下佢   發表於 16-9-20 14:38

longlokma 發表於 16-9-20 14:29
Goodies其實啱初小生,因內容比較淺易,高小建議看SCMP的Youngpost
吓! 啱啱訂咗.........咁俾妹妹睇, 佢小二。

我都想訂youngpost, 但點解學校無得訂。不過youngpost我記得當年係初中至睇喎, 會唔會深咗D?

Olympian 發表於 16-9-29 22:37
我地睇開星島,星島教育版是每天都有的。我也有訂goodies,但未收到手。我仔小二應適合,我想睇報紙的感覺 ...
噚日收到第一份Goodies, 真係幾好睇, 又短, 又有唔同主題, 好啱我細女。大女見我同妹妹讀, 佢又黏埋嚟聽。
‹ 上一主題|下一主題