用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好? ...
樓主: 2045
go

天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+HAPPYMILKMILK+於+16-09-20+

原帖由 gracelam 於 16-09-20 發表
兩間都係二線頭,升band 1中派位都係3x%, 兩間小二開始有精英班,思源就校舍又新又大,所以都深受家長歡迎 ...
兩間升中成績好接近,好似近幾年思源比伍季明好小小,咁啱兩間都係地鐵站附近

請問伍季明和海壩街官小點睇??

引用:請問伍季明和海壩街官小點睇??

原帖由 啫哩 於 16-09-20 發表
請問伍季明和海壩街官小點睇??
海官咁多年升band 1中派位%係個謎。 但有十幾個(包括埋荃官小)荃官中聯繫位稍微有些少優勢咁囉。 不過放乙二都係冇機!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

荃灣區好似大部分二線學校放乙二都無機咁點算....

引用:荃灣區好似大部分二線學校放乙二都無機咁點

原帖由 lovemyson9999 於 16-09-20 發表
荃灣區好似大部分二線學校放乙二都無機咁點算....
所以我成日叫D想搬入荃灣而有小朋友嘅朋友唔好入呢個重災區,無論中學同小學都好難玩,尤其呢幾年出生率咁爆,難上加難。

gracelam 發表於 16-9-20 13:24
所以我成日叫D想搬入荃灣而有小朋友嘅朋友唔好入呢個重災區,無論中學同小學都好難玩,尤其呢幾年出生率咁 ...

遲多幾年D新樓入伙,

荃灣區肯定是超級重災區.

回覆:gracelam 的帖子

謝謝😊

如果講派位應該是伍小好過思源喎 !

不過兩間其實好接近 ! 伍小有精英班, 思淡就唔肯定

引用:如果講派位應該是伍小好過思源喎+!+不過兩

原帖由 subb 於 16-09-20 發表
如果講派位應該是伍小好過思源喎 !

不過兩間其實好接近 ! 伍小有精英班, 思淡就唔肯定 ...
思源小二開始都有精英班。

回覆 kaatt 的帖子

Sorry, 回覆錯了.

石小的功課唔算多, 而老師亦十分有愛心, 我的小朋友已經升2年級, 到現在仍然讀得好開心!!! 我的小朋友亦十分尊敬校長, 只要大家細心留意, 來來去去都係相同的幾個人回覆的.

回覆 2045 的帖子

石小的功課唔算多, 而老師亦十分有愛心, 我的小朋友已經升2年級, 到現在仍然讀得好開心!!! 我的小朋友亦十分尊敬校長, 只要大家細心留意, 來來去去都係相同的幾個人回覆的.

引用:Quote:hamsubbb+發表於+16-9-14+18:27+好奇

原帖由 subb 於 16-09-15 發表
感覺太嚣張, 又唔係有point來囂, 個4條1  
串唔緊要, 串得來有point, never mind, 但,........... ...
校長真係好串?之前简介会我冇去,只去了 17 Sept 果個,唔覺得佢串,只係觉得佢講嘢輕鬆唔太莊嚴,老師都好 nice 。唔通知道自己之前太串,so improved ? 當日佢只係講3條1,冇講4條1,4條1,都唔 make sense,自行甲一合資格就即收,何需后面的3條1?

醒目開學勳章

回覆:mintra 的帖子

其實,校長一向都是如此。不過,有某D會員覺得佢串。
我作為家長的又唔覺。而且,每年學校開學都有分級家長會,跟家長溝通。又有家長座談會,請家長提供意見。而校長亦會回應家長的意見。而學校亦會接納某些建議作出改善。上年,有家長提出功課比較多,後來學校亦有調整功課量。
所以,我覺得校長都會聽家長意見,唔係一意孤行的人。

開心小花 發表於 16-9-21 05:33
其實,校長一向都是如此。不過,有某D會員覺得佢串。
我作為家長的又唔覺。而且,每年學校開學都有分級家長 ...
我一直以來都只有興趣想知佢升中派位實況,唔知你有冇資料呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

引用:Quote:開心小花+發表於+16-9-21+05:33+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-09-21 發表
我一直以來都只有興趣想知佢升中派位實況,唔知你有冇資料呢?
據知高年級有資料。要等我小朋友升高年級先啦。

adamtam 發表於 16-9-20 13:38
遲多幾年D新樓入伙,荃灣區肯定是超級重災區.
所以我哋亦已搬離荃灣,都係為了小朋友升學路徑易行啲!

回覆 Dylanli2016 的帖子

我只係知道, 當年(大約8年前), 我家姐個女讀石小, 小四至小六都係全級3名內, 派位佢轉左葵青網, 最後, 竟然派左皇仁舊生會, 全級三甲, 老師同家姐講, 一定BAND 1生, 盡填BAND1英中在頭, 結果......  

‹ 上一主題|下一主題