用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <爭論> 指標學校offer
go

<爭論> 指標學校offer [複製鏈接]

以上概念源於去年考小,好奇有哪些offer有指標作用,在**第一輪直接**獲得offer後,往後有更進一步考小結果,或其他offer或叩門等。

以下是追帖多時後既歸納,當然不代表全部。 主要原因似係學校放榜時間較早,策略上為較進取家長所喜,亦可能係能力傾向的不同。較明顯例子係sfa,  tsl

Logos
Kys
Rc
Sfa
Aps
Tsl

2    0    0    0

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-9-13+09:06+

原帖由 retriever 於 16-09-13 發表

以上概念源於去年考小,好奇有哪些offer有指標作用,在** ...
樓主係咪未打完,仲有下集

天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-13 09:42
樓主係咪未打完,仲有下集

打完.

係咁多啦.

指標多左仲係指標?

回覆:<爭論> 指標學校offer

Kys 係邊間? TSL 印象中係好遲先出offer

回覆 Ocean419 的帖子

KYS 係救恩

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-9-13+09:06+

以上概念源於去年考小,好奇有哪些offer有指標作用,在** ...
你意思是有以上offer之後就可能收更好offer?

Ocean419 發表於 16-9-13 10:03
Kys 係邊間? TSL 印象中係好遲先出offer
是的。通常竞争最激烈那些学校都比较迟才出offer. 竞争没有那么大的学校又怎能有指标作用呢?

其实这个指标作用。。。有什么用?

Kys is Kau Yan?
What about RC? Raimondi ?

retriever  YES  發表於 16-9-13 10:19

lui 發表於 16-9-13 10:07
你意思是有以上offer之後就可能收更好offer?

"就可能"?

當然不是...

呢個係現象, 唔係絕對因果關係.
收左之後收工, 都唔可能有其他OFFER 啦.

現象亦有好多因素, 能力傾向, 策略等.

DD仔 發表於 16-9-13 10:10
是的。通常竞争最激烈那些学校都比较迟才出offer. 竞争没有那么大的学校又怎能有指标作用呢?

其实这个指 ...

"其实这个指标作用。。。有什么用?"

任何現象, 又有什麼用?! 點解一定要有用?

呵呵, 可能叩門時, 學校參考下呢D 指標學校可挑選INTERVIEW 卦..

SFA 無人懷疑佢既競爭力, 佢地放得好早... 早過抽獎入表, 所以策略上都好多人爭.

retriever 發表於 16-9-13 10:19
"其实这个指标作用。。。有什么用?"

任何現象, 又有什麼用?! 點解一定要有用?
花时间来做个没用的指标。。。 当然可以啦

retriever  又不一定啦, 可能有人收左呢D 指標學校, 對後面考小有信心D, 開心D 呢..   發表於 16-9-13 10:23

DD仔 發表於 16-9-13 10:10

其实这个指 ...

"通常竞争最激烈那些学校都比较迟才出offer."

指標的意義之一, 就係預視呀

根据观察,能够进入top 直私final round的,通常在那个stage都已经可以拿到其他offer. 但反过来,例如音小,真道等等这些比较早出offer的,即使拿到它们的offer,都不代表可以得到top 直私的offer.

hppa    發表於 16-9-13 11:10

DD仔 發表於 16-9-13 10:36
根据观察,能够进入top 直私final round的,通常在那个stage都已经可以拿到其他offer. 但反过来,例如音小 ...

FYI.

我知道**起碼** 3位第一輪收LOGOS 的孩子, 最後入左SPCC.

當然呢個係現象, 唔係絕對因果關係!

LOGOS 較早收生...

雖然佢地最近仲CALL 緊人, 但唔好睇少佢地考官既鑑賞能力.

retriever 發表於 16-9-13 10:44
FYI.

我知道**起碼** 3位第一輪收LOGOS 的孩子, 最後入左SPCC.
从来都不应该看低任何学校的考官能力,因为他们都是为自己的学校作出筛选,选择自己学校需要的学生。各有喜好和各方面的考虑,没有对错高低之分。

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-9-13+10:46+

可能我膚淺,我嘅解讀係:最早有offer那班學生(如音X、真X),普遍的實力叻過無offer那班。音X、真X有offer那班,以後考top直/私,跑贏無offer那班。

hppa  not a must  發表於 16-9-13 11:10
天助自助者,  別再怨天尤人

DD仔 發表於 16-9-13 10:52
从来都不应该看低任何学校的考官能力,因为他们都是为自己的学校作出筛选,选择自己学校需要的学生。各有喜 ...

YES.

借題發揮下... 有RUMOR 話某些一線學校, **專登** 唔收面試表現最好果批, 話因為收左佢地都走去TOP SCHOOL...

個人係絕對唔相信呢種RUMORS, 特別係考小...

除左操作性低, 你收SECOND TIER 既學生, 都唔保證佢地唔走佬.

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-13 10:56
可能我膚淺,我嘅解讀係:最早有offer那班學生(如音X、真X),普遍的實力叻過無offer那班。音X、真X有offer ...
有道理.

其實最早收批好野唔奇.

但亦有收生條件差異做成...

聽過唔少音小唔收 (都算少數掛?) 最後個孩子入DB, YW 呢D...

音小第一輪超收不少係客觀事實...

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+16-9-13+10:56+

有道理.

其實最早收批好野唔奇.
但有一個因素要考慮,有個別小學傾向收個別幼稚園畢業生。

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-13 10:56
可能我膚淺,我嘅解讀係:最早有offer那班學生(如音X、真X),普遍的實力叻過無offer那班。音X、真X有offer ...
not always the case...

事实真的不是这样。。。
有人拿到真道,以为将会做长胜将军,结果YW/DBSPD/etc 全军覆没
有人fail真道,但之后渐入佳境

snoopyman20  哈哈,成你貴言~希望仔仔漸入佳境~  發表於 16-9-14 00:44
hppa    發表於 16-9-13 11:50
‹ 上一主題|下一主題