用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2005年9月入都荔枝角天主教小學家長討論區 ...
go

2005年9月入都荔枝角天主教小學家長討論區 [複製鏈接]

2005年9月入都荔枝角天主教小學家長討論區

各位, 小女將於本年9月入讀荔天, 想係到預先認識一o下將來的同學仔mami & daddy, 請問你o地係第幾志願入讀呢間學校呢? 我o地就係1st choice.

你小朋友讀邊間幼稚園?

Athena's Mama :roll:

Re: 2005年9月入都荔枝角天主教小學家長討論區

ANY?

franceshpm,

我的女兒在荔天讀緊小三.校園生活啦.她對我說很愉快.
希望你的女兒有一個快樂的校園生活和有機會在校園遇見你.

我係個學校網頁到睇到佢哋係著白鞋+喎,係要係學校買定係自己買都得+?我上個月重買咗對黑鞋比個仔開學tim,而家都唔知點好?嘥晒d錢!

温柔,

唔會哂錢呀,夏天要著白鞋,不過,冬天是著黑鞋的,希望都時仲arm著啦!

franceshpm,

你的小朋友昨天有否到荔天, 她喜歡這所學校嗎?

其實,想分享,我的女兒最喜歡的是遊戲架,內裏climbing frame, slide etc.   

穎妍媽咪:
多謝你報料呀!我唸到時都應該重啱箸掛,希望唔會嘥la!

穎妍媽咪:
我想問下,每個學期書簿費大約係多少錢,校服又?$,唔該!

穎妍媽咪

我個女毎次都有同我一齊去荔天, 連埋自行收生交表前一次我同佢一齊去心儀學校觀察, 一共去過3次, 佢好鐘意個校舍, 當然最鐘意個遊戲架啦!  有時我上學校個web site到睇, 佢都會同我一齊睇, 佢好有興趣, 仲成日要聽校歌!

我唸而家好多派到荔天o既家長都好忐忑, 唔知間學校係咪真係咁好, 因為始終係比較新, 如果你可以講多一點有關荔天
o既事, 例如功課、默書、考試多唔多, 老師對小朋友好唔好, 中、英文水平高唔高, 多唔多課外活動, 最重要都係校風, 我相信, 對準入學生家長會係一D好重要o既資料!

Thanks!

Frances

有冇人知,每個學期書簿費大約係多少錢,校服又?$   

準荔天的家長, 記住去註册.

温柔,
小一書費每學期大約八百多元,可以申請政府津貼,好像幼稚園的減免學費,根據家庭收入.
至於校服, 夏季女生,裙+體育衫褲, 大約160元.

穎妍媽咪:

唔該晒你呀!我yesterday已經去咗註冊lu,不過我唔知道原來大抽獎派到既學校都要比成績表,    所以我冇帶到,lee兩日我要補返比佢!

温柔,

學校網頁有講,小一註册要什麽文件.

唔緊要啦!歡迎你加入荔天這個大家庭.

[quote]
franceshpm 寫道:
穎妍媽咪

仲成日要聽校歌!

校歌當然好聽,是由已故黃霑先生作曲及作詞,我都很喜歡.

至於功課,測驗和考試,你可以進入學校網頁,也略知一二,我感覺學校透明度都很高.

穎妍媽咪

我都好鐘意呢間學校o既綱頁, 係o個度可以睇到好多資訊, 感覺家長同學校距離好近, 呢個都係我選呢間學校o既原因之一, 最緊要係我見到呢間學校d同學仔面上都有好開心o既笑容, 而我要小朋友返學之大前題都係要開心, 咁佢地先會鐘意返學!

franceshpm,

歡迎你和你的囡囡加入荔天這個大家庭,有緣在荔天見.

穎妍媽咪,

請問荔天有冇芭蕾舞學呀?

franceshpm,

暫時冇,不過有東方舞. 你的女兒是否跳緊呀?

穎妍媽咪,

不如你講吓荔天有d咩課外活動比小朋友參加ar!

我去學校註冊o既時候, 老師叫我7月13日要同個女返學校考編班試, 乜唔係小五同小六至實行精英班制度咩?

同埋我都好關心荔天D老師對學生o既態度會唔係好親切? 其實我一直心儀一間綱外小學, 不過誇綱派唔到, 所以雖然係乙部派到第一志願 (or係甲部第二志願), 初時都有小小唔開心, 仲諗住去叩門, 後來聽到一D家長得到呢間學校好COOL o既對待, 我好驚呢間學校D老師對住D小朋友都係咁COOL, 所以最終都冇去到!
‹ 上一主題|下一主題