用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田區的媽咪, 你地派得好唔好呢?
樓主: Pulmma
go

沙田區的媽咪, 你地派得好唔好呢? [複製鏈接]

Re: 沙田區的媽咪, 你地派得好唔好呢?

聖公會主風小學 is quite old campus and not too much activities.

MommyYip 寫道:
My order will be:

1. 浸信會呂明才小學 (沙田第一城)
2. 培基小學
3. 浸信會沙田圍呂明才小學
4. 胡素貞博士紀念上午學校
5. 聖公會主風小學

以我所知 保良局蕭漢森小學用既課本程度都唔錯, science係英文, 另外又有中文常識科同培基一樣, 不過d老師好似麻麻, d學生都好活潑下, 有無沙田mama 知道其他小學係點呀? 我心水係呂小同培基, 近我住所

聽朋友話,朱正賢上午校開家長會,小朋友考第七十幾都是band one,加上宣傳都話取得傑出學校,又是教統局資源中心。相信都唔錯,加上係馬鐵站隔鄰,交通方便好多。
該用戶已被刪除

朱正賢上午校 is one of my dream school.  How about the campus and environment?

Can anyone tell me where is 培基小學 and 聖公會主風小學 ??

培基小學 --> 在火炭,銀禧花園再上。
聖公會主風小學 --> 瀝源

Any comment on  聖公會主風小學?

我小朋友又係2006入讀小一, 好煩呀, 唔知各位mama會唔會同小朋友報考埋私校呢? 請問朱正賢0係邊呢?

冬日勳章 醒目開學勳章

朱正賢在博康邨

yanyan-mummy
thank, 係咪band 1小學?

主風好多功課,高峰期每日有八.九樣.詞語常詞樣樣抄.每星期都有推理題.推到大人小孩都頭痛.每星期都有二次默書.不過的teacher好nice.阿仔都很鍾意間學校.可惜,因為搬屋轉校.到而家阿仔都話要返來主風讀.   

amysthn-lee
主風都咁多功課架 仲以為而家d活動教學, 小d抄寫tim, 你仔仔係咪高年班d呀?

仔仔讀p2,因為沙田區小學竟爭大,學校唯有不斷催谷的學生.

各位, 路德會梁鉅鏐小學可否比d意見?

各位

請問15分有無機會入路德會梁鉅鏐小學(上午)?
馬鞍山靈糧如何?

我小朋友讀緊沙循, 呢間係佢幼稚園參觀學校時, 話一定要讀既, 之前亦問過間學校口碑吾錯, 係大抽獎時抽中1st choice, 我地一家都好happy, 爸爸就鍾意近, 而我就覺得校風好, 相反d家長態度就不敢恭維....

我小朋友越讀越鍾意, 就算放假都掛住返學, 校長老師都時時同家長, 學生一齊傾偈, 關係好好, 好多時見到D先生好夜先走, 個個用好多心機去教育學生(例如:比賽, 籌款, 生命教育, 創作標語, 話劇...等), 比學生多作新嘗試, 勁正.

至於默書每星期一次(中英隔住), 功課每日平均4/5樣, 教學循序漸進, 雖然係傳統學校, 但教學方法好活架.

Thank you for your comment.  

沙循 is one of my dream school.  

Is it locate in Kwong Yuen Estate?  I have visted there two weeks before, the campus is not too big and little bit old style.  It's not the big problem.  I only wish my daughter can have a happy  school life.

Rabbit^Pink,  

What means of 家長態度就不敢恭維.... ?  Can you explain more?

Thanks

請問朱正賢的程度是否很深 ?
若小朋友追不上 , 學校會否有輔助 ?

朱正賢的程度相對於同區津校, 程度絕對不淺. 這也是學校一貫宗旨. 如跟不上, 學校有補底輔導班.
‹ 上一主題|下一主題