用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協和/觀官/順天自行三選二
go

協和/觀官/順天自行三選二 [複製鏈接]

男仔band 1c, 因為唔想揀男校,所以現時認為這三間可以考慮。如在自行階段這三間會如何選擇?又有沒有其他更好建議呢?謝謝

4    0    0    0

協和b1c 應該冇機會了。

回覆:協和/觀官/順天自行三選二

協和是band 幾呢?

引用:協和b1c+應該冇機會了。

原帖由 Anniemun 於 16-09-06 發表
協和b1c 應該冇機會了。
無錯,連in嘅機會都未必有

BabyCannan 發表於 16-9-6 22:55
男仔band 1c, 因為唔想揀男校,所以現時認為這三間可以考慮。如在自行階段這三間會如何選擇?又有沒有其他 ...
You can try any two of them but do not expect that they must give you the chance of interview. Even if you have interview, do not expect too much. Try them again at lucky draw if you really like them.

這三間不是band 1c 的嗎?為什麼機會得微呢?請指教

回覆 BabyCannan 的帖子

您選學校, 學校也選您, 邊有學校有機會也走去要1C學生? 如果同一日見,就順天/ 觀官 , 因為順路,撞時間也唔怕.

BabyCannan 發表於 16-9-7 12:37
All band 1 schools are looking for Band 1b or above students at first round. The chance for Band 1c students at first round is very slim. If you really want to be accepted by some English schools at first round, you may try 蒙民偉. But if you don't like 蒙民偉, you can still apply for these 3 schools at first round and try once again at lucky draw. You still have chance to enter these 3 schools at lucky draw if your son is really in band 1.

回覆 馬媽媽 的帖子

LUCKY DRAW時, 好像不同區, 黃大仙 VS 觀塘, 另外也要考慮問題是真的B1C? 要小心肯定, 如果估錯就......麻煩少少

回覆 Lucifer3960 的帖子

All these 3 schools can be chosen in Kwun Tong school net but have different no. of seats. You can check from EDB website.

謝謝你們的意見!中學揀學生會睇高一線,但學生在自行如果揀低咗又收咗,咁又冇機會大抽獎.....好難定位啫

計全級排名和程一分數,都keep 住十五名內,只考慮佢讀果間只係普通小學,唔係一線,所以唔敢太進取。

同意, 確實是很難取捨。
自行一定要撰心儀的學校, 那怕是高二班。撰錯了, 就不能大抽獎了。自行不成功, 還有甲乙二部抽...

BabyCannan 發表於 16-9-7 12:37
唔駛咁快決定,去了解多D先~~以我所知協和一直是1B,唔知我有無收錯...但只要B1生都有機會,點解唔試,如果真是心儀的話
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

BabyCannan 發表於 16-9-7 16:44
謝謝你們的意見!中學揀學生會睇高一線,但學生在自行如果揀低咗又收咗,咁又冇機會大抽獎.....好難定位啫: ...
我上年亦是,自行揀一間1A另一間1B...我仔成績都係全級15名內
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

謝謝意見。其實我唔敢太進取怕害咗佢,而且還有程二、程三,所以存在一定嘅變數,只好叫佢多多加油,考好個試。現在两手準備,B1c 同 B2a 都留意下,做好準備。

BabyCannan 發表於 16-9-7 16:44
謝謝你們的意見!中學揀學生會睇高一線,但學生在自行如果揀低咗又收咗,咁又冇機會大抽獎.....好難定位啫: ...
Let see what 程2 & 3分數 are. And also do some research of your school to see if you are really in Band 1. The level of each school in Kwun Tong varies very much.  

同意。到時候要再問清楚老師,因為佢哋比較清楚自己學校過往派位情況

引用:謝謝意見。其實我唔敢太進取怕害咗佢,而且

原帖由 BabyCannan 於 16-09-08 發表
謝謝意見。其實我唔敢太進取怕害咗佢,而且還有程二、程三,所以存在一定嘅變數,只好叫佢多多加油,考好個 ...
協和係1b,自行只選约人350人面試。 如果你係黃大仙區可以等大抽獎,自行就選一D入咗都唔後悔嘅中學。

協和比順天/觀官還高一線,是嗎?之前聽說協和不及順天/觀官,所以以為競爭冇咁大。

黃大仙區, 自行  BAND 1 頭(錦泰小學)學生放保一做第一, 協和第二,  如果入不了保一, 可能會入了協和,如果B1C的成績 放協和做第一, 你覺得機會大嗎?   
‹ 上一主題|下一主題