用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 2016 SSPA results
樓主: KikiDaddy
go

SFA 2016 SSPA results [複製鏈接]

retasm 發表於 16-9-5 14:27
最勁的學生可能走了不少,是餘下的學生拿上面的成績吧

其實好難定義點為之最 top 一批,初小考得好,等於高小都會考得好?

hppa    發表於 16-9-5 16:06

yuenkw 發表於 16-9-5 15:56
其實好難定義點為之最 top 一批,初小考得好,等於高小都會考得好?
你認為小一收生和小六成績有沒有關係?如無關係,外面的學校為何要面試小一?

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-5+10:05+點解派

引用:Quote:原帖由+retasm+於+16-09-05+發表叻的

原帖由 IloveJJ 於 16-09-05 發表
但有好多人入咗SJC喎! 而且我睇過好多學校派位,總有一個兩個入QC,SFA派位咁好,但一路都無咩人入QC,令我 ...
我反而好奇點解咁多男仔入sjc 但只得2個入la salle

hppa    發表於 16-9-5 22:46

retasm 發表於 16-9-5 16:47
你認為小一收生和小六成績有沒有關係?如無關係,外面的學校為何要面試小一? ...
P6 同 P1 可以有好大分別,特別係男仔!
已經唔講大 B 細 B!

Ocean419 發表於 16-9-5 18:50
我反而好奇點解咁多男仔入sjc 但只得2個入la salle

St Jo咪等同LS啫~
KTS多人入LS, SFA多人入SJC咪幾好,分散唔洗硬碰~當仔多師兄入某间中学,到自己時都有信心d可根據前人footsteps嘛~

回覆 Yanamami 的帖子

"St Jo咪等同LS啫~"

好多家長唔係咁諗...

呢兩年SJC 鬧 LS 化.

若瑟夫們憤怒, 但唔少媽媽覺得不以為然, 可能覺得賺左添...

IloveJJ 發表於 16-9-5 18:46
但有好多人入咗SJC喎! 而且我睇過好多學校派位,總有一個兩個入QC,SFA派位咁好,但一路都無咩人入QC,令我 ...
大多數名校自行收生後會俾暗示,學生知道自己必入就不會接直資offer了,但QC是官校之首,好守規矩的,你明白遊戲規則嗎?

hkpapa852  只有少數著名津校會係自行收生俾暗示  發表於 16-9-6 10:21

正如DBS收APS,LS收KTS,SJC收SFA

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-5+18:46+但有好

醒目開學勳章

係囉,話晒sfa響ssp,sjc又響西區,好似幾唔喇更,ls咁近又唔揀,唔通佢哋好多學生住港島區?

回覆:SFA 2016 SSPA results

SFA 真係升中成績好好。朋友個仔(SFA)都升得好, 但佢媽咪話六年都在測驗考試中渡過,很辛苦。唔谷得真係想清楚先入。

:wave:

IloveJJ 發表於 16-9-6 12:13
我知官津校既自行結果係要等到7月派位才公佈,咁SJC都係啫!
咁會唔會代表,SFA入面最叻既男仔,會選擇了DBS ...
自己再睇多次第一句,唔好要人講咁白

hppa    發表於 16-9-7 10:29

bobbob 發表於 16-9-6 13:26
係囉,話晒sfa響ssp,sjc又響西區,好似幾唔喇更,ls咁近又唔揀,唔通佢哋好多學生住港島區? ...
LS 係九龍城區....唔係學生想揀就入到
全部都係誇區....都要睇中學收生取向
SJC直小係英小...傾向收英小學生唔奇吖~~~

bobbob  話就話跨區,響隔離區同洗唔洗過海爭好遠  發表於 16-9-7 10:03

回覆 Ocean419 的帖子

Each school has its own selection criteria for S1 admission, either it is academic performance, sports or music talents.
I believe 沙呂 students get the most offers at the Discretionary Stage from LSC other than its own feeder primary school.

回覆 IloveJJ 的帖子

It depends on the student's or its parents' own preference. In last year, a top SFA boy passed the DBS offer and entered SJC eventually.

A few years ago, 4 SFA students got the offers from QC. This is very exceptional as QC used to give chances to the students from all primary schools. This is to encourage the top students from all primary schools to apply QC, so that they can get the best talents.
I guess the top students from SFA can choose among different Band 1A schools.

KikiDaddy 發表於 16-9-6 19:36

A few years ago, 4 SFA students got the offers from QC. This is very exceptiona ...
會唔會有部份學生係住灣仔.....經統一入?? ~~~

女仔成績好像比男仔好...

女仔成績較好,自然派得好.

retasm 發表於 16-9-6 10:05
正如DBS收APS,LS收KTS,SJC收SFA

Kts 較多入lsc 有校區因素吧。

Sfa 多入sjc 應又係另一前人種樹例子。。。 同宗教,重學術表現,師兄往續好。。。

之前見一舊帖,版友報料當年不同學校的狀元,都係出身自sfa,  堅厲害!

bobbob  ls夠同宗教囉,個名又響啲,而且段估大部份學生唔洗過海  發表於 16-9-7 10:00
‹ 上一主題|下一主題