用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區中學
樓主: canko
go

葵青區中學   [複製鏈接]

oiyau2005 發表於 16-12-5 01:17
我反而覺得伍高D,入U率57.9,雖然係包括副學士同學士,但band 2嚟講算高

...

呢個係米入大學及大專率?,定系入大學 degree率?

chocolatebean 發表於 16-12-11 23:54
乙2仍有位的B1中學:S M(小量位),83
乙3仍有位:pp, 陳,全

thank you

yanyant97 發表於 16-12-12 00:14
其實本身都心儀PP , 但上次去完學校感覺不太好,啲女仔有點粗魯,到課室參觀又好似唔多願意service ....所 ...

我哋可能咁啱遇到d都主動又有禮貌,就算路過的都主動多野講。我女都係呢d類型,所以其實適合佢

熊大 發表於 16-12-12 01:15
我哋可能咁啱遇到d都主動又有禮貌,就算路過的都主動多野講。我女都係呢d類型,所以其實適合佢
...

可能真係咁啱

...
其實你同女女要做既都做了,佢考好呈分,大家又去左參觀選校,你哋又揀定P P,基本上入硬,可以輕鬆等7月result去學校注册
自甲乙1P P就O K啦!

你哋入唔到只有2個因素:1.自2㨂另一間見,被收了。2.呈3大跌,跌出B1

引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-12-5+01:17+ 我

原帖由 duncan2016 於 16-12-12 發表

呢個係米入大學及大專率?,定系入大學 degree率?
應該包含所有講得出或講唔出名的學校和課程(副學士),包括樹仁、珠海、能仁... 相信真正能入八大學位課程只佔小數

引用:Quote:canko+發表於+16-12-11+21:54+想請問

原帖由 chocolatebean 於 16-12-11 發表
3間都係B2中學,學生係B2當然有機會啦!

李 B2B/C
咁有冇話乙一只可排邊幾間,乙二邊幾間,好驚no唔靚,去咗B3

chocolatebean 發表於 16-12-12 08:29
其實你同女女要做既都做了,佢考好呈分,大家又去左參觀選校,你哋又揀定P P,基本上入硬,可以輕鬆等7月re ...

係呀, 我呢個xmas 要同個女keep 住唔跌band.. 每周做返學咗嘅subject練習..如果你話lskc 佢呢d level 都讀到輕鬆都考慮試吓, 不過都要睇個女意願, 我只怕碌咗入去, 但永遠包尾, 佢會好可憐..

其實都統一派位時, 是否甲1 PP 之後甲2也不要選?

如果到時我乙部咁揀會否適合? 現在諗住咁 乙(1) PP, (2) CZM (3) CY (4) 伍 (5) 荔天
老師建議自行進取D.. 老師話統一派位時待呈3完結再詳談..

其實之後的 6-30志願我已不懂排..好頭痛, 仲要糾結到7月

星期五到去安柱簡介會, 可能到時又心動了

83 DSE 33222 80幾個%, 本地大學% 50.2 真算係唔錯!

熊大 發表於 16-12-12 11:12
係呀, 我呢個xmas 要同個女keep 住唔跌band.. 每周做返學咗嘅subject練習..如果你話lskc 佢呢d level 都讀 ...
其實都統一派位時, 是否甲1 PP 之後甲2也不要選?  YES

現在諗住咁 乙(1) PP, (2) CZM (3) CY (4) 伍 (5) 荔天 OK

點排都唔緊要啦! 反正乙1PP收左你, 已行人止步, 話之乙2填伍少梅都冇有怕

其實之後的 6-30志願我已不懂排..好頭痛 : 只要將B2>3ABC填下去便可以

熊大 發表於 16-12-12 11:17
星期五到去安柱簡介會, 可能到時又心動了
如果女女安柱都接受, 反而可以乙1安柱, 乙2PP, 因為最WORST都係入PP (PP過往乙3仍有位, 有B2女同學執到C CHICK)

oiyau2005 發表於 16-12-12 09:44
咁有冇話乙一只可排邊幾間,乙二邊幾間,好驚no唔靚,去咗B3
PLS GO TO #206

chocolatebean 發表於 16-12-12 11:45
其實都統一派位時, 是否甲1 PP 之後甲2也不要選?  YES

現在諗住咁 乙(1) PP, (2) CZM (3) CY (4) 伍 (5)  ...
我會乙1 PP, 乙2 83, 乙3 陳/全完, 乙4 伍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-12 11:50
我會乙1 PP, 乙2 83, 乙3 陳/全完, 乙4 伍
其實佢乙1已行人止步,之後點填都冇咩所謂. 而且佢之前提過都幾OK陳,所以填乙2

由於83始終耍過條橋入島,地鐵又要轉車上去,少左葵涌人入去.而葵涌人也有2派, 葵芳人(即小學NET65)較傾向葵盛圍一帶,  而石梨/石安蔭人(小學NET64)較傾向上面D中學, 而荔景區學校就冇咩人想來.

...
我個女是今年入讀的,現在讀得很開心,這間又不會迫得太犀利。

chocolatebean 發表於 16-12-12 11:49
PLS GO TO #206

#206 係band 1嘅排法,  我係想知band 2. 因大部分資料都係band 1, 反而band 2真係唔知點排好.  thx

chocolatebean 發表於 16-12-12 12:09
其實佢乙1已行人止步,之後點填都冇咩所謂. 而且佢之前提過都幾OK陳,所以填乙2

係啊,我哋無睇青衣區學校,不過有朋友住青衣就好心儀呢間!

kmb2015ltd 發表於 16-12-12 13:23
我個女是今年入讀的,現在讀得很開心,這間又不會迫得太犀利。

咁你囡囡上年第幾志願入?

oiyau2005 發表於 16-12-12 13:55
#206 係band 1嘅排法,  我係想知band 2. 因大部分資料都係band 1, 反而band 2真係唔知點排好.  thx
...
B2又的確難諗D, 年年受歡迎既又唔同, B2ABC又有上落, 好影響個賽果

大致係咁:
B2A 伍 (受歡迎) 乙2冇位
B2A 荔天 (下跌中)
B2A 顧超 (冇以前咁受歡迎)
B2B/C 李賢堯 (呢2-3年被小學吹捧,叫家長揀佢, 仲話自己上升至B2A), 不過, 過往乙2仍有位
B2B/C 吳 (上升中)
B2B/C 迦密, 乙2仍有位
B2B/C 石天 (一般)

oiyau2005    發表於 16-12-12 14:46
‹ 上一主題|下一主題