用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs CKY
go

TSL vs CKY [複製鏈接]

LL222 發表於 16-8-25 15:36
TSL學費平,但冇中學。

CKY其實似國際學校,但學費比國際學校平好多。有一條龍中學。
"學費比國際學校平好多"

此話怎講?

hppa  Because PLK is a non-profit making organization  發表於 16-8-25 21:04

小曳人 發表於 16-8-25 17:55
我同d教中學嘅朋友傾過,DSE唔係我地年代嘅公開試,背pass paper唔會攞到好成績!都要求critical thinking ...

比A LEVEL 呢?

點解有教中學既人話DSE 好淺.

引用:問過教中學嘅老師,雖然DSE程度只係介乎以

原帖由 whitepurin 於 16-08-25 發表
問過教中學嘅老師,雖然DSE程度只係介乎以前CE同AL中間,但以前中五考過嘅,中七基本上不會再考,但DSE一次 ...
but al個範圍大過dse喎

而且考返ce野唔係較淺嗎

回覆 小曳人 的帖子

諗著轉對家, 再轉IB嗎?!
親友教大學, 對IB/IS 負評不少...

小曳人 發表於 16-8-26 11:29
唔會,但會考慮cky / 真道睇下呢兩年有無老師難為阿仔先決定
佢有課堂問題,不過相信上到中學應該唔會出事 ...

係咪小學MISS 管呀仔唔聽書?!

前副校趙SIR 話, 只有男老師才會接受到"PEACEFULLY COEXIST" 呢個道理.

小曳人 發表於 16-8-26 12:44
同阿仔過唔去嘅係男老師呀!
反而遇到嘅miss都OK

LOGO IB 幾好, 可以諗下...

whitepurin 發表於 16-8-26 12:49
DSE應該比CE深,但問題係一次過讀,雖説AL的知識基於CE, 但有d F.5考過去到F.7不考,咁F.7變相可讀少嗰d ba ...
文科明白, 理科呢?
F.6 問返 F.5 野, 唔係好易咩?

Eytc 發表於 16-8-26 13:01
真心請教IB有甚麼負面評語?

長話短說...
話佢地: "講就天下無敵, 要佢地做就摸兩摸走左去"

Eytc 發表於 16-8-26 14:09
Thanks

都可能係嘅, 因為IB訓練 presentation, 所以學生可能真係好"吹"得, 大學時d鬼仔就係咁, 課 ...

差唔多, 識唔識都吹到似專家, 叫佢做就走左去...

親友意思係, 需要做GROUND WORK 既人多, 做魅力領袖既少...

做BIZ 你可以亂吹, 吹到有傻佬投資你檔野就閃, OK 架...

但做科研唔可能靠吹...

iedummy 發表於 16-8-26 14:14
回覆 小曳人 的帖子

嘩, 咁您大過我...

講呢D....

小曳人  咪係! =P  發表於 16-8-26 14:43

AgapePa 發表於 16-8-26 15:52
科研一樣可以靠吹,只要吹得掂,搵個明知阿媽係女人的項目,一樣可以申請到十年八年研究經費。

...

問題係, 需要吹既, 一個半個... 做GROUND WORK 既 需要好多個...
‹ 上一主題|下一主題