用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會唔會放棄女拔,叩軒小?
go

會唔會放棄女拔,叩軒小?   [複製鏈接]

引用:若果有細佬跟尾,學費亦唔想咁貴,想留返學

原帖由 Wonderlady 於 16-08-17 發表
若果有細佬跟尾,學費亦唔想咁貴,想留返學其他野。

大家會唔會為細佬棄女拔,叩軒小(或其他男女津校呢? ...
你講真定講假?❓

ECA真係咁緊要?

津校+ECA >= 女拔⁉

條數唔係咁計架。。。

如果真係負擔唔到學費係另一回事,但諗著果筆錢去學eca等於好過女拔,唔明!!!

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-08-17+發表沒錢

學費當然要諗,但係為細佬跟尾多D。
唔係話dg有幾好。但如果你認為佢係好學校,咁津校加eca會俾佢好我唔明呢d道理。 因為一間學校唔會因為eca多就變好學校,有佢自己既文化,傳承同氣氛。

軒小係好既津校,制度上!如果無左聯繁位,佢同普通既官小無咩分別。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-17+發表

尼點都認同,如果唔係咁多入皇仁,和庇利羅氏,根本唔會考慮㖭,加上校舍細。

但佢又的確好大比例入band 1 ...

bps其實唔算好多,相對qc.  你可以查下校網

引用:樓主之前開POST,+講左DG係識人既,但誇區,

原帖由 siusiufun2010 於 16-08-17 發表
樓主之前開POST, 講左DG係識人既,但誇區,要1個鐘車,而軒小應該就係地區名校啦,係屋企附近。

如果真係D ...
記得k1 果時,撞口撞面d 家長都話邊間識人,d字頭既有唔少人話識,事到如今。。。

我諗愈名既學校,太多人dump心口, 真係極高層先有用。

mayyylai    發表於 16-8-19 10:26
hippoo    發表於 16-8-17 14:27
hppa    發表於 16-8-17 14:02

siden 發表於 16-8-17 14:55
唔少女校可以令我放棄女拔。

但男女校...只有Coed有此吸引力。冇一間男女津校可以令我放棄女拔
why.?

引用:Quote:原帖由+TsurugaRen+於+16-08-17+發表

其實而家大女每月幼稚園連其他興趣班都差不多$6000,跟讀女拔一樣學費,讀左女拔又再加$5000/$6000 去上興 ...
咁咪減左/少d 興趣班囉。

必需嗎?

引用:我老公最近入過男拔女拔....講到裡面配套一

原帖由 Yeahly_ly 於 16-08-17 發表
我老公最近入過男拔女拔....講到裡面配套一流....我成日同佢講我目標係屋企附近好出名直資已經夠了...佢都 ...
神校級有d學生俾錢出去增補,都係為攞船。 增補既錢多過船錢多多聲。

Wonderlady 發表於 16-8-18 09:11
如果問過女女好多次,佢鐘意男女校,你們會照她自己意願嗎?

還是覺得小朋友未明白,不理佢呢?

你覺得兩間一樣, 咪隨便俾佢揀囉... 好似揀壽司定吉野媽...

個小朋友6歲人仔, 有2-3年仲食緊奶奶.  權責要對應...

1 個影響12年個人及家庭既決定, 俾個人仔定斷, 唔係化?

引用:Quote:原帖由+piyohk+於+16-08-18+發表馮晴

原帖由 karen55407 於 16-08-18 發表
綜合資料:樓主屬意名校;女兒不喜女校;女兒應該係出色的;有關係可以使人情牌。建議樓主全力考SPCC,如果 ...
spcc係女校? 又可慳返d錢? 唔明。

karen55407 發表於 16-8-19 10:44
我諗唔係軒小,因為該名校係有直屬1a中學

係咪之前聯繫當左直屬?!

Babyarsene 發表於 16-8-20 16:42
咁你讀到神校點到有啲嘢學,又校車又食飯可能又要補下習,eca從來冇話必須,但香港地有少少多餘錢都會進補 ...

唔係架。咪當津校時代,靠成績入既社會基層咁讀讀囉。。。佢地唔會考慮一體一藝架。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-20+發表

原帖由 Babyarsene 於 16-08-20 發表
同埋唔好講到讀津校就係社會基層咁
你睇清楚,我唔係咁意思喎。

我係話女拔津校時代入去既社會基層。

如果你覺得其他人好少無,所以自己都要有,唔可以將就既。。。 咁咪好簡單,自己趕絕自己,無財力支持唔好讀名私/神校囉。

引用:其實理性地討論下,人人家庭環境不同,好多

其實理性地討論下,人人家庭環境不同,好多時報名都真係本住報咗先嘅心態,呢啲真係大有人在。認真地為發表 ...
除左eca需求方面,基本同意!

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-20+發表

咁宜家環境唔同,我相信喺dgjs一樣音樂or sports 都冇學嘅人應該少之有少喇?

...
再搭多句咀,借題發揮下。。。

記得以前浸記而家恒記果位財經蘇教授在報紙分享育兒心得,話同個仔去親食飯,只會要多杯水,無其他野飲。

話唔想個仔食飯就奉旨,以為一定有杯汽水或飲野送飯。。。 有野飲唔係必然咁話。

‹ 上一主題|下一主題