用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思小學 啟思好正!
go

啟思好正! [複製鏈接]

phchui 發表於 16-11-27 00:30
點解d人講小朋友讀唔到書先入啟思小學?
課程是否太淺? 小朋友開心學到野嗎? 上到中學又如果?
...
我又未聽過人話讀唔到書先入啟小喎,課程淺唔淺好主觀及相對的,只可以話啟小唔會教快 / 教深,我仔返學開心之餘,我覺得佢學到野。其實揀得啟小,相信會考慮好多其他因素,例如 IB、EQ、教學理念及模式等等,個人認為小朋友自小培養成喜愛閱讀、懂得思考、有自信及正確學習態度比課程深淺重要。
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

phchui 發表於 16-11-28 19:04
妳講得好好
做家長好困難
想佢開心學習, 唔想谷, 又怕佢學唔到野

啓思 approach 係著重啓發思考,而唔係用谷既方法,我反而覺得小朋友學得很多

onchai 發表於 16-11-28 19:51
啓思 approach 係著重啓發思考,而唔係用谷既方法,我反而覺得小朋友學得很多
...

阿仔見我留言,叫我寫埋以下呢幾句:
啓思每位老師都好好,好有愛心教導學生,唔會放棄任何一位同學,六年級師兄師姐亦有好多入到好學校

snoopy123456 發表於 17-4-20 20:30
回覆 onchai 的帖子

請問知道是否大部份學生家境都很不錯?如土豪?多BIG 6的 孩子嗎?

學費每年會加少少,至於家庭背景,我相信負擔到啓思學費,家境應該唔會太差卦,暫時唔覺有土豪家庭,個人感覺啓思家長大部分都好友善,會互相幫助,亦十分支持學校活動。

其實 IB 課程,積極學習、思考好重要,父母只是輔助、引導小朋友自己解決問題,最終能學到幾多好視乎學生本身主動性。
‹ 上一主題|下一主題