用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍神津 ?
樓主: yukisch
go

九龍神津 ? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Sevendwarfs+於+16-08-07+發

原帖由 99dogdog 於 16-08-07 發表
我從來唔覺DPS係,所以我話有人覺得! 我個人覺得協恩更加唔算!我心目中稱得上所謂「神校」既只有 ...
你既定義,某程度合理架。

不少人覺得"神",  唔單只成績好,仲要有距離感。。。

咁樣講,津校邊個都可以抽返來,好難叫神。

引用:Quote:siden+發表於+16-8-7+14:25+呢啲數字

原帖由 奥脫福 於 16-08-07 發表
完全贊同。其實派位組別都應該是屬於個人資料,資料的「主人」應該有權
查閱屬於自己的資料!
唔認同。

你當我揾d野拗下。。。 呵呵。。

直接由你身份產生出來既可以話屬於你既, 譬如: 婚姻狀況,年歲, 甚至成績可能都係。。。 但banding係統計資料, 擁有者係做統計個單位。

引用:以前比較喜歡男女校,如果兩間學質素差不多

原帖由 karen55407 於 16-08-07 發表
以前比較喜歡男女校,如果兩間學質素差不多,會揀男女校。但當自己小朋友讀過兩種學校後,我依家喜歡佢哋讀 ...
點解有這樣改變?

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-08+發表

原帖由 gracelam 於 16-08-08 發表
其實我講咁多野想帶出一般人心中名/好學校都係1. 齋校 2. 天主教 3. 直資

唔好意思,騎劫左樓主的主題: 九 ...
係睇成績加距離感(即有幾難)

你講既幾個條件都有矛盾。天主教名校絕大部份係單性學校;聖公會名校係都轉哂或想轉直資。

引用:Quote:gracelam+發表於+16-8-8+08:44+我由

原帖由 hkpapa852 於 16-08-08 發表
有目標係好, 但身邊認識太多既係, 一開始既要求太高, 甚至不切實際, 好似升中B1比例唔夠XX%唔報, 功課多唔 ...
呢d叫矛盾。

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-08-08+發表其

原帖由 chanti 於 16-08-08 發表
香港那有小學又係齋校又係天主教又係直資?喇x, 瑪xx都係天主教但表明吾轉直資。名吾名同直資無關吧,MCS,  ...
極少。 記憶中只有st.  paul convent,  或者計埋good hope? 2

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-08-08+發表可

原帖由 karen55407 於 16-08-08 發表
課程上應該無因為係女校而有所分別
段估,男女校vs女校無咩分別;男校vs男女校有分別。

老師隨眾睇乖叻既,男女校都係睇住女仔頭。。。

karen55407 發表於 16-8-8 17:51
我認為學校反而會注重學生品行多些,乖嘅學生機會會多些,曳嘅學生就算幾叻,好多集體活動都唔預佢

...

咁係咪都睇住女仔頭, 因女仔較男仔精乖聽話?

小曳人 發表於 16-8-8 22:15
朋友響—間1C男女校教過。。。7成女生,乜都女生話事,學會、學生會,男生負責聽話做跑腿!

...

中學?

好奇, 點解會女校男生?!

gracelam 發表於 16-8-9 11:28
band 1co ed中學男女比例3:7 or 4:6。 已經係普遍現象,原因樓上已經解釋左。

呢個現象慢慢伸延至大學,多 ...

唔駛利申...

去平機果位投訴都傻傻地...

男女有別... 點有絕對公平...

多年前中大PROVISIONAL OFFER 已顯示問題..

女仔去U 多過男仔... BUT, 觀念無改變, 家庭事業兼顧, 唔少女性都選全心家庭...

資助大學係社會資源SUPPORT, 大部份畢業生放棄專業回歸家庭, 社會資源分配要諗清楚

引用:我覺得平機會既決定沒問題.1. 如果因為

原帖由 punlik 於 16-08-09 發表
我覺得平機會既決定沒問題.

1. 如果因為性別而有限額,咁又需唔需要因為種族而有限額呢?
統計數字不能只睇數字。。。

收入中位數係計有做野既女性。

而家係不少高學歷既女性唔工作,反而唔少低學歷女性做基層工作, 拉低女性收入中位數。

用左社會資源培養多年既女性,最後決定唔工作,係社會既損失。如果高等教育收生傾斜,真係要諗下。

Ktfk  👍  發表於 16-8-9 23:27

引用:Quote:原帖由+ok3+於+16-08-11+發表所以有

原帖由 964000 於 16-08-11 發表
如果以就業作目標可以這樣説,但對女性來説,讀過書就算吾做野地位都會高D,自信強D,有學識對小朋友教養也 ...
以個人利益當然無蝕底。

高等教育機會傾斜女性,但最後唔出來工作,有人認為無咩唔妥,學歷高d揾對象都高level d.

唔知現在統計係幾多,當年中大係6:4 比, 過半基本上已經失衡。

引用:點評hkpapa852++因為好多人以為妳阿仔以前

原帖由 karen55407 於 16-08-09 發表
hkpapa852  因為好多人以為妳阿仔以前讀個間係男校, 唔收女生
物香港有中學係男校,小學係男女校既津校?!

‹ 上一主題|下一主題