用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍神津 ?
樓主: yukisch
go

九龍神津 ? [複製鏈接]

回覆:peggyhklam 的帖子

所以我仔女都註定讀唔到名校,我都唔鐘意單性學校

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:peggyhklam 的帖子

終於揾到知音人

响eK幾乎一面倒傾向單性學校。

引用:住41,得一粒女,無理由唔抽mcs掛 +

原帖由 qooqoobaby2010 於 16-08-07 發表
住41,得一粒女,無理由唔抽mcs掛
我會唔抽。

引用:Quote:gracelam+發表於+16-8-7+23:04+我會

原帖由 Yanamami 於 16-08-07 發表
抽~~why not? 我只填Maryknoll-间,中左係天意……
一。 女校 (唔啱我女性格+ 我唔鐘意齋校) 二。 天主教

所以我之前都話我仔女一定讀唔到名校。  

p.s. 除非我仔女極鐘意齋校,否則我會選男女校為先

引用:揾學校時設定太多,最終受害嘅係自己。利申

原帖由 momama 於 16-08-08 發表
揾學校時設定太多,最終受害嘅係自己。利申:讀過女校及男校,生活正常,有一大班好姊妹。阿女考小學時,冇 ...
人人取向唔同。 我大原則係宗教行先,其次係仔女意願。 跟住先係男女校!!

引用:Quote:momama+發表於+16-8-8+07:41+揾學校

原帖由 hkpapa852 於 16-08-08 發表
無錯,如果選校時設太多要求/限制,恐怕日後自己既心理壓力會好大,情緒反彈(起落)亦會好大。 ...
我由幫我女㨂幼稚園/小學及中學,都係根據我同老公大原則去揀,反而有目標去揾,唔會盲頭烏蠅咁去撞或人云亦云咁去揀一D人人公認所謂好學校。

好學校唔等於適合自己小朋友。 我係ek中另類家長!!

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-08-08+發表一

原帖由 karen55407 於 16-08-08 發表
唔㨂天主教齋校,都可以讀名校,讀SPCC咪得囉!
無錢

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-08-08+發表無

原帖由 karen55407 於 16-08-08 發表
咁努力啲攞獎學金
其實我講咁多野想帶出一般人心中名/好學校都係1. 齋校 2. 天主教 3. 直資

唔好意思,騎劫左樓主的主題: 九龍區神津

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-08-08+發表其

原帖由 chanti 於 16-08-08 發表
香港那有小學又係齋校又係天主教又係直資?喇x, 瑪xx都係天主教但表明吾轉直資。名吾名同直資無關吧,MCS,  ...
我意思係一般名校一係a天主教,一係b齋校,一係c直資。

有a+b(津校). 有b+c. 有a+b+c.

引用:Quote:gracelam+發表於+16-8-8+16:23+我意

原帖由 punlik 於 16-08-08 發表
咁大坑真光 / 培正小學是名校嗎? 一樣都沒. 或者講官津名校都是單性別.其實名唔名, 就是睇BAND1率. ...
培小係私校要交學費。 坑真我唔清楚要唔要?? 所剩無幾。

引用:Quote:小曳人+發表於+16-8-8+22:15+朋友響

原帖由 retriever 於 16-08-09 發表
中學?
band 1co ed中學男女比例3:7 or 4:6。 已經係普遍現象,原因樓上已經解釋左。

呢個現象慢慢伸延至大學,多得所謂平機會。

利申: 我一仔一女

‹ 上一主題|下一主題