用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民小定陳守仁
樓主: alicewonghk
go

民小定陳守仁 [複製鏈接]

感謝各位回覆!!worry 升中,會揀民小。

wsl05 發表於 16-8-8 10:57
我都想知點樣級別唔同,邊方面?你有小朋友係任何一間讀書?利申:有小朋友就讀民小,對民生有一定認識
...
有民生小學家長, 咁我又想8啩下, 請問知唔知民小A1組別學生同A2組別學生分別有幾多人, 或百份比有幾多呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wsl05 發表於 16-8-8 10:57
我都想知點樣級別唔同,邊方面?你有小朋友係任何一間讀書?利申:有小朋友就讀民小,對民生有一定認識
...

記憶中, 我從無用過"LEVEL" 或"級別" 去形容任何學校...

只可以講, 考幼時, 民幼, 培幼好HIT, 因可直上. 但到考小階段唔係眾人既首選 (同理, YW 係不少人考小既首選, 但昇中時又不是...)

對不少家長, 英文好是一切... TSL 昇中如果唔一定要"關鍵字" 學校, 昇中成績唔差. 如果係女仔, 舊年更入唔少"關鍵字" 學校, 可能女生英文好有優勢.

adriantai  說穿了, 大部分家長對小朋友無信心  發表於 16-8-8 15:00

回覆 retriever 的帖子

咩係關鍵字?

teambuilder 發表於 16-8-8 11:50

咩係關鍵字?

....

teambuilder 發表於 16-8-8 11:50

咩係關鍵字?
大家越嚟越鍾意玩偽術,又要整埋D詞語偽術。其實說穿了,只係個人喜好。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:teambuilder+發表於+16-8-8+11:50+回

原帖由 hkpapa852 於 16-08-08 發表
大家越嚟越鍾意玩偽術,又要整埋D詞語偽術。其實說穿了,只係個人喜好。
同理,揀老婆都係個人喜好,唔可以淨係睇三組數字!

wsl05 發表於 16-8-8 10:45
此話可解?
冇特別意思. 始終相信"一分耕耘,一分收穫"

hkpapa852 發表於 16-8-8 11:37
有民生小學家長, 咁我又想8啩下, 請問知唔知民小A1組別學生同A2組別學生分別有幾多人, 或百份比有幾多呢?
...
尼個問題答唔到你,因為冇家長會知!

wsl05 發表於 16-8-8 13:32
尼個問題答唔到你,因為冇家長會知!

可惜, 因為只要知道有幾多人係A1組別, 同埋A2組別, 就可以知道民小其實大約有幾多B1學生

ok3 發表於 16-8-8 13:01
冇特別意思. 始終相信"一分耕耘,一分收穫"
有d保留,如果小朋友讀書資質差,一分耕耘 一分收穫便不對了,我小朋友便是

hkpapa852 發表於 16-8-8 13:34
可惜, 因為只要知道有幾多人係A1組別, 同埋A2組別, 就可以知道民小其實大約有幾多B1學生
...
不只是民生,其他學校都是一樣,家長只能靠派位結果來推斷!

wsl05 發表於 16-8-8 13:51
不只是民生,其他學校都是一樣,家長只能靠派位結果來推斷!
對於有直屬中學既小學, 知道有幾多B1%學生其實更重要.

因為可以知道去到邊個位置就大致上安全

adriantai  知有幾多直屬位大約都估到去到邊安全  發表於 16-8-8 14:43

hkpapa852 發表於 16-8-8 13:59
對於有直屬中學既小學, 知道有幾多B1%學生其實更重要.

因為可以知道去到邊個位置就大致上安全
直屬中學未必肯講真正佢地估既組別俾家長知....話安全網去到邊個位就安全就得(升番佢地直中)

至於果D 90% B1生升直中.....果個B1係咪直係EDB 既 B1...就各自演繹了

我分享過....我小朋友之前間直小就組別成績一般....得1/3係B1組別

引用:感謝各位回覆!!worry+升中,會揀民小。

原帖由 alicewonghk 於 16-08-08 發表
感謝各位回覆!!worry 升中,會揀民小。

wsl05 發表於 16-8-8 13:34
有d保留,如果小朋友讀書資質差,一分耕耘 一分收穫便不對了,我小朋友便是 ...
將勤補拙囉! 如果資質差, 又唔努力, 結果只會更不堪.

回覆 ok3 的帖子

女兒已付出了很多,但成績仍未如理想!這便不是對等了。已經不是努力不努力既問題,而係天資既問題。不過我冇怪責佢,我同佢講你盡了力爸爸係見到既,亦好欣賞。我惟有繼續發掘佢既其他潛能,幫她取回信心。

wsl05 發表於 16-8-21 00:07
回覆 ok3 的帖子

女兒已付出了很多,但成績仍未如理想!這便不是對等了。已經不是努力不努力既問題,而係 ...
我家小朋友都係採取將勤補拙神功,再加上一人讀書三人努力,才能下山

回覆:karen55407 的帖子

多口說句,孩子真開心嗎?

回覆 hkpapa852 的帖子

Hkpapa852, 我小兒高小丶,我已做定功課,據前輩媽媽說, 99位直屬學位:A1, 必收, A1,A2約有14x人,小六人數有5班,約200人。
‹ 上一主題|下一主題