用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一所需程度
樓主: OP妮歌
go

考小一所需程度 [複製鏈接]

retriever 發表於 16-8-3 11:15
4 歲考 cambridge係特定幼稚園安排吧。 一般香港考係好似唔小於5歲。

考証書,如cambridge呢d無用,事實証 ...
原知係咪為咗就香港既怪獸家長, Cambridge上年(定前年)已將5歳先可以考既條件改為4歳.

而且依家係香港個D已經唔係一般怪獸家長, 不少係屬於超獸級...... 4歳考Starter? 嘥時間啦! 一考就考Movers, 根住5歳去考埋Flyers啦!

Cambrigde cert其實好有用, 可以俾學校知道家長係屬於咩怪獸級別 ......

DCMaMe  起正!  發表於 16-8-11 11:05
hppa    發表於 16-8-3 17:57
vpo0615  哥斯拉級.  發表於 16-8-3 13:45
five555    發表於 16-8-3 13:42
adriantai    發表於 16-8-3 13:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-3+11:15+4+歲

原帖由 hkpapa852 於 16-08-03 發表
原知係咪為咗就香港既怪獸家長, Cambridge上年(定前年)已將5歳先可以考既條件改為4歳.

而且依家係香港個D ...
「Cambrigde cert其實好有用, 可以俾學校知道家長係屬於咩怪獸級別 ...... 」

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-3+11:15+4+歲

原帖由 hkpapa852 於 16-08-03 發表

因為你最後果句說話,我無考cambridge!

hkpapa852 發表於 16-8-3 11:35

呢個隠點我都讚同。
唔同外語朗誦或PTH能力試,5歳考MOVER/ FLYER ,唔係語言能力好既表現咁簡單,應考要串字甚至考文法,點有語言天份都無可能自己領悟到,即係家長要谷,所以呢個試比學校睇到另一面。

Happy_J  有冇見過k3自己睇得明chapter book? 唔係伴讀喎,小朋友做到嘅話,考movers/ flyers都唔難,要理解才重要   發表於 16-8-3 17:43

回覆:考小一所需程度

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-3+11:35+原知

原帖由 sbux 於 16-08-03 發表
呢個隠點我都讚同。
唔同外語朗誦或PTH能力試,5歳考MOVER/ FLYER ,唔係語言能力好既表現咁簡單,應考要串 ...
Starter 可以操。但如果考到mover 嘅幼稚園小朋友真係天生有那種「語感」,真係好難迫出來。

Happy_J  agree  發表於 16-8-3 17:44

sbux 發表於 16-8-3 16:32
呢個隠點我都讚同。
唔同外語朗誦或PTH能力試,5歳考MOVER/ FLYER ,唔係語言能力好既表現咁簡單,應考要串 ...
其實Mover同Flyer唔駛考串字, Starter先要

Mover同Flyer, 係要著重理解.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-3 17:04
其實Mover同Flyer唔駛考串字, Starter先要

Mover同Flyer, 係要著重理解.
真的嗎? 我個去考 STARTER 之前都叫晒救命,所以無唸過再上。

Dolphinmom 發表於 16-8-2 18:50
我認為考小一主要睇考生的態度和教養,學業程度不是主要concern。
睇下邊間學校啦!其實宜家啲學校要求好高㗎!太過側重一面, 小朋友都好難突圍而出!

回覆 daisylhn 的帖子

哈哈, 里個社會好現實, 有小一的程度固然好啦, 但係都要天時地利人和既, 有些人不太突出, 但又識人wor, 咁又唔同哂啦. 而家d學校, 真係想你地d小朋友唔使教就識哂最好.

japoton 發表於 16-8-2 20:40
今年兒子考完小一好多間都考學術
this is true

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-3+11:35+原知

呢個隠點我都讚同。
一個有看閱讀習慣的小朋友是可以做到。不需要谷的。要谷去考我也反對。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-3+17:04+其實

真的嗎? 我個去考 STARTER 之前都叫晒救命,所以無唸過再上。
要串不過只系幾條。閲讀理解不供詞不過在文章內找到

引用:Quote:原帖由+Dolphinmom+於+16-08-02+發表

原帖由 bubuG 於 16-08-02 發表
冇學術,第一round 出局。
完全認同!

回覆:Forawhile 的帖子

小學面試考生過千人,考學術肯定係最快分辦學生當時能力的最快方法,講態度及禮貌其實都係後話!

引用:小學面試考生過千人,考學術肯定係最快分辦

引用:Quote:原帖由+francis_chan+於+16-08-04+發

原帖由 明天更好! 於 16-08-04 發表
冇錯,連elephant都唔識串,超好禮貌都冇用。

所以話唔谷但又入一線,除非天生IQ高加態度好,否則都係要家長發功(在家勁伴讀認字/ 出去學Phonics/學術)

s.andp 發表於 16-8-3 16:55
所以我一直唔明4、5歲怎考Cambridge,可能我未夠怪獸,或者我的女兒未夠超班。今天第一次跟女兒一起做短篇co ...

comprehension 既問題關於什麼?

直接定轉彎?

睇書多一定有幫助, 仲要睇得雜.

但我發覺睇太快, 進度太高, 譬如: 而家唔少POST 媽媽們比較緊睇書既LEVEL, 唔你好事...

有時養成慢讀才可以培養孩子理解甚至表達能力.

OP妮歌 發表於 16-8-4 10:24
所以話唔谷但又入一線,除非天生IQ高加態度好,否則都係要家長發功(在家勁伴讀認字/ 出去學Phoni ...

唔明你話谷係點谷? 又係外補?

而家好多私小都包PHONICS, 平時多睇書, 多出去見下佢生活既社會環境, 見多D 人, 尤其是陌生的大人, 係咁多啦...

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-4+11:10+編

‹ 上一主題|下一主題