用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光好,定福小好?
樓主: sandychan0707
go

九龍真光好,定福小好? [複製鏈接]

引用:今年簡介會上,有提及福小前年走了一半老師

原帖由 siubbsw 於 16-07-28 發表
今年簡介會上,有提及福小前年走了一半老師,都幾驚嚇。 另外,識好多家長都覺得學校有點左派。
除此之外, ...
我都有去簡介會,公道啲講,當時校長講咗,臻美接辦係有好多問題,好多老師冇基準,課程及教學方等問題,福建中學接辦後要顧及福中成績,所以大力改革,啲老師頂唔順走,都正常。校長亦有講依家呢批新老師有直私及國際學校經驗,教師團隊亦已穩定。左派唔左派,真係見人見智,我問嘅家長同老師都唔覺學校裡面有提大陸嘅野。交流有番大陸,但都有去唔同國家,簡介會單張上都有寫英國交流,facebook上睇到有班學生喺紐西蘭,個團好好玩咁,都幾吸引。整體上我覺得係國際學校味道重過左派喎。

引用:福小我無聽簡介不過有去開放日周圍睇。看了

原帖由 Minnie11 於 16-07-29 發表
福小我無聽簡介不過有去開放日周圍睇。看了英文話劇見小朋友(三四年級)的英文只屬普通港童水平,口音不準 ...

我兩種小朋友都有見到,有啲好外國人,有啲好本地。不過都好有自信,好敢講,好自然。去咗幾間直私,都差唔多,總結係:如果想要外國人口音,除非去國際學校,或移民。又或者本身家長自己好native。因為就算學校比到環境,小朋友唔一定自然就學得到。其實學英文最重要係運用,我個人覺得口音只係虛榮心。再睇番簡介會果幾個表演同司儀,應該有差不多一百個學生,大部分都流利英普,好少見學校有咁多學生可以上台表演而大部份語言水平唔錯,印象都幾深刻。

Grammar 又係好得意,去幾間直私學校開放日都見到普遍學校明顯錯都唔改,我都有問老師,老師話果篇係睇present tense, 所以集中改present tense.

九真我冇去,唔係太清楚。但福小整體印象係學生好乖,有禮貌,有啲怕醜但主動招呼來賓,好鍾意自己間學校,同老師有講有笑。坦白講,福小我未必係最心儀,但係又唔覺得好似大家講得咁一般。呢度火藥味都幾重,其實福小都唔易入,咁多人揀梗有啲原因,大家無謂勞氣,各花入各眼啦

ashleycece  中肯  發表於 16-7-29 10:41

引用:2間地區咁唔同,真係睇下自己本身住邊,尤

原帖由 luv2015 於 16-07-30 發表
2間地區咁唔同,真係睇下自己本身住邊,尤其福小唔知點解,校車覆蓋地點真係唔夠,我朋友住tko啲屋苑諗住會 ...
福小喺地鐵站隔離,將軍澳撘幾個站就到啦,邊有人撘校車

‹ 上一主題|下一主題