用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小or陸慶濤?
go

福小or陸慶濤? [複製鏈接]

油塘福建和寶琳陸慶濤,邊好?點揀?謝謝
   3    0    0    0

luckychans 發表於 16-7-27 19:56
請問你兩位小孩英語及普通話流利嗎?朋友說考上福小的小孩很流利的。

...
我個仔普通話學緊,讀字還可,對答則只能簡單應對,英文一般,數學反而最強

回覆:joeypong 的帖子

請問你兩位小孩英語及普通話流利嗎?朋友說考上福小的小孩很流利的。

我都有呢兩間offer,不過我無煩惱,唸都唔駛唸就揀福小,陸慶濤都係一間好學校,不過福小在各方面都較優勝,特別喜歡佢係英小有一個好既語境,數碼校園及活動教學,最終都係視乎小朋友讀邊間較適合

回覆 joeypong 的帖子

你終於選擇好, 唔駛煩啦!  其實最清楚要D咩野係你自己, 我相信這裡不會太多人兩間都讀過, 意見可以參考, 但要自己再分析. 我覺得兩間都是好學校, 在你來說福小好處多點, 我都認同你選福小. 有哥哥在一起易於照顧, 接放學又不用分開接, 又近屋企. 我都有另外一過小朋友跟尾, 哈哈! 遲D都可能都要請教一下你關於福小的問題, 因為我覺得細過個性格較合適福小.

waiwaileung1 發表於 16-7-27 10:25

恭喜你! 你終於等到. 我都係後補中段但沒有收到福小CALL, 陸慶濤都收左我小朋友. 我 ...
我初初都有d矛盾,因為覺得細佬可能啱LHT的教學方式,但再衡量地區(福建就在樓下),加上哥哥讀緊,考試放假都一齊易照顧,最重要係細佬十分希望痴住哥哥,所以都係福小。你都加油!

恭喜你! 你終於等到. 我都係後補中段但沒有收到福小CALL, 陸慶濤都收左我小朋友. 我都有幻想下如果福小CALL我都唔知選邊間好. 因為係我角度兩間其實係差唔多, 不會相差太遠. 而兩間自己由小一培養出來的學生都還沒有考DSE, 成績我角度覺得暫難判斷。福小我喜愛它的英普語景, 但我小朋友喜愛科學, 陸慶濤這方面又做得不錯, 所以如有機會選我都難決定. 每間學校都有其優點缺點, 最重要選一間合適和你小朋喜歡的學校.

引用:Quote:waiwaileung1+發表於+16-7-27+00:28+

原帖由 joeypong 於 16-07-27 發表
是的,二月復活賽入唔到second in,做後補中段,前日call收我仔不用再in,尋日交了支票註冊了。(有哥哥讀緊 ...
有哥哥讀緊,梗係褔小啦。
陸慶濤又唔係名校。

waiwaileung1 發表於 16-7-27 00:28

想請問一下你是否第二次再申請面試入不到2ND IN, 但收到信是後補中段, 話有位再CALL ...
是的,二月復活賽入唔到second in,做後補中段,前日call收我仔不用再in,尋日交了支票註冊了。(有哥哥讀緊)

想請問一下你是否第二次再申請面試入不到2ND IN, 但收到信是後補中段, 話有位再CALL 你2ND IN的? 福小而家收你, 有冇再CALL你2ND IN? 還是直接收你, 不用再2ND IN? 謝謝!

bellasiu 發表於 16-7-26 16:05
福小收你,我印象中你等左好耐啦woo
係呀,你記得

引用:油塘福建和寶琳陸慶濤,邊好?點揀?謝謝

原帖由 joeypong 於 16-07-26 發表
油塘福建和寶琳陸慶濤,邊好?點揀?謝謝
福小收你,我印象中你等左好耐啦woo

醒目開學勳章

論2間中學DSE成績其實係伯仲之間,如讀理科我會揀羅氏,較標青,亦要留意福中有部份DSE學科會開中文班,即係話部分學生會被逼轉用中文學習某啲subjects,即使初中時用開英文學習。

回覆 yuenkw 的帖子

福小有呈分

不知福小有否呈分?如有!福小真係好好多!

唔考慮學費的話, 福小吸引D

醒目開學勳章 王國長老

Mathew0214 發表於 16-7-26 11:43
羅氏網頁好多資料冇SHOW出黎, 感覺有隱暪, 福中182人一屆, 以百份比計勁人多好多:

福中網頁資料:
謝謝資料, 我得2015, 190人考21個5**, 人均0.11, 今年33/182, 人均0.18, 大進步了

回覆:Mathew0214 的帖子

福中今年更勝舊年,整體比上年好,尖子亦比去年好。去年一人符合升讀醫科要求,今年兩個。

唔考慮學費的話, 我選福小
‹ 上一主題|下一主題