用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙學生自行派位(幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

喇沙學生自行派位(幫朋友問) [複製鏈接]

引用:我是幫朋友問的。喇沙小學5,6年級在成績表

原帖由 JamieMa 於 16-07-20 發表
我是幫朋友問的。喇沙小學5,6年級在成績表沒有級名次,也好像沒有班名次了。所以如果自行報QC, SPCC, 他們 ...
喇小五、六年級成績表真係用Grading代替分數,但成績表上亦有註明每一個Grade所代表嘅分數範圍,雖然唔可以十分準確知到每科分數,但睇Grading已經清楚反映學生實際成績。話時話,LS係好重視bonding嘅學校,真係好少見(唔係冇)升中時轉校嘅情況出現,上年喇小六年級考級一嗰位同學被SPCC招手offer scholarship亦都冇過檔。

Soundervolt 發表於 16-7-23 23:02
喇小五、六年級成績表真係用Grading代替分數,但成績表上亦有註明每一個Grade所代表嘅分數範圍,雖然唔可以 ...

978212    發表於 16-7-23 23:13

回覆:章太郎 的帖子

引用:+本帖最後由+章太郎+於+16-7-23+23:11+編輯

原帖由 章太郎 於 16-07-23 發表
有時係啲大賽 (如鋼琴或奧數) 會有啲代理人向得獎者招手

引用:+本帖最後由+章太郎+於+16-7-23+23:11+編輯

原帖由 章太郎 於 16-07-23 發表
我只係喺呢道話嗰位同學係級一,唔係SPCC知到佢係級一所以挖角,佢當然有報SPCC所以有去interview,之後俾offer佢仲話可以申請scholarship(唔通叫人申請跟手reject?)。

章太郎  明白, 謝謝  發表於 16-7-24 19:40

回覆:Soundervolt 的帖子

好似間間小學級一的學生,SPCC第一年都比獎學金的。

回覆 Band5 的帖子

可能因為SPCC offers IB 課程選擇。這個又幾吸引。

章太郎 發表於 16-7-23 23:10
吖, 其實d學校(spcc)係點知人地學校邊個考級一同點聯絡佢話比scholarship佢呢? 定係佢有報spcc先知? 定係 ...

佢地係會透過中間人,可以係教練、指揮或樂器老師
當表示怕經濟有困難,有人會表示有船而不用擔心
(我自身的經驗only,但我們從沒有報, 不排除有其他方式)

章太郎  明白, 謝謝  發表於 16-7-24 19:41

回覆 Band5 的帖子

其實QC同LSC應該差不多水準, 不過一間官校,一間津貼。

回覆 Pauline_CC 的帖子

QC傳統名校,可以說是純學術型。LSC就學術差小小,不過運動就嬴成條街了。

引用:回覆+Pauline_CC+的帖子 QC傳統名校,可以

原帖由 Sherry_mom 於 16-07-26 發表
回覆 Pauline_CC 的帖子

QC傳統名校,可以說是純學術型。LSC就學術差小小,不過運動就嬴成條街了。 ...
以舊年DSE入三大計,喇沙比皇仁高。如比較數理科5+以上成績比例,兩校互有勝負。所以睇唔到點解話皇仁學術比喇沙略勝。唯一你可以話既係皇仁年年有出狀元,但呢啲真係好睇彩數。

不過兩校收生方面有重大分別,皇仁中一全收B1精英,而喇沙中一收左最少四五十個喇小B2同學,而到公開試兩校竟可打成平手,高低立見。

小曳人    發表於 16-7-26 11:50
‹ 上一主題|下一主題