用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升學小知識 SAT vs ACT
go

美國升學小知識 SAT vs ACT [複製鏈接]

SAT跟ACT的成績都可以用來報美國大學, 但大家又知不知道兩者有什麼分別呢?
   1    0    0    0

回覆:美國升學小知識 SAT vs ACT

阿仔剛考左sat, 新制下點先叫好成續?

引用:阿仔剛考左sat,+新制下點先叫好成續? +

原帖由 Tammie 於 16-07-21 發表
阿仔剛考左sat, 新制下點先叫好成續?
請問你囝囝考SAT前是自修或是報了相關課程?因囝囝考tofel 是自修的,但明白SAT 困難得多。

他自己做下練習考的, 有些人話考act好D, 大學認受性高D,因為改左制, 阿仔考左ielts

引用:他自己做下練習考的,+有些人話考act好D,+

原帖由 Tammie 於 16-07-23 發表
他自己做下練習考的, 有些人話考act好D, 大學認受性高D,因為改左制, 阿仔考左ielts

...
act 容易D,我聽聞act sat 美國大學都接受。打算去美國升大學?我原本想送亞囝去英國,但他喜歡美國,所以才打算考act, 你有沒有考maths? 考埋好D。ielts 亞囝下星期考!

考左sat n subject test m1, m2 ,phy, 但唔清楚D分点為知好, 1/10考多次, 請問你有冇資料呀?

引用:考左sat+n+subject+test+m1,+m2+,phy,+但唔

考左sat n subject test m1, m2 ,phy, 但唔清楚D分点為知好, 1/10考多次, 請問你有冇資料呀?

...
我未做功課,因為亞囝九月才升中五。但你可以去你心儀的大學website 睇下入學要求的最低sat 分數作參考。

Standard 就知, 但唔知點樣才算機會大, 香港直升美國大好學比較難D!

引用:Standard+就知,+但唔知點樣才算機會大,+

Standard 就知, 但唔知點樣才算機會大, 香港直升美國大好學比較難D!
但如果不是直入大學,先讀community college 兩年,但這兩年要好努力才可以入心儀大學讀year 3。不過,如果不能考入year 1, 我就不考慮去美國,因為要個囝好積極,否則讀完兩年之後點算!考唔倒,我就會去英國。你可以問下agent 新制SAT 點計。

問過一間話sat睇%, 即係你高過全美或international student, 唔係睇分, 另一間agent 就話相對act嗰分就麻麻

引用:問過一間話sat睇%,+即係你高過全美或inter

問過一間話sat睇%, 即係你高過全美或international student, 唔係睇分, 另一間agent 就話相對act嗰分就麻 ...
明白!

‹ 上一主題|下一主題