用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs LMC
go

SMC vs LMC [複製鏈接]

請問大家會選邊間?

1    0    0    0

回覆:SMC vs LMC

差好遠喎⋯⋯學費

SMC

唔介意比12年學費SMC,有細弟妹LMC

引用:唔介意比12年學費SMC,有細弟妹LMC +

原帖由 kaatt 於 16-07-17 發表
唔介意比12年學費SMC,有細弟妹LMC
LMC 不是一條龍, 中學等派位, 一係叩門
SMC 一條龍到中學, 唔使煩。

引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-17+發表唔介

原帖由 yoko2518 於 16-07-17 發表
LMC 不是一條龍, 中學等派位, 一係叩門
SMC 一條龍到中學, 唔使煩。
但SMC無呈分,要交12年學費,好睇家庭經濟能力。其實各有各好,如果小朋友讀到書,讀邊間都一樣。

引用:Quote:原帖由+yoko2518+於+16-07-17+發表LM

原帖由 kaatt 於 16-07-17 發表
但SMC無呈分,要交12年學費,好睇家庭經濟能力。其實各有各好,如果小朋友讀到書,讀邊間都一樣。

...
培橋, 王錦輝, Smc, 英華都是12年一條龍

kaatt 發表於 16-7-17 23:05

...
其實好想回應: 如果小朋友讀到書,讀邊間都一樣。

等於住到人既屋就係好屋
咁點解有一萬蚊一呎既屋.....咁點解唔住籠屋

"如果小朋友讀到書,讀邊間都一樣" 係要 2 間學校都係同等條件下所講......如果一間雙非學校 VS TSL, 你還會說是' "如果小朋友讀到書,讀邊間都一樣"???

DevilPig 發表於 16-10-3 13:50
其實好想回應: 如果小朋友讀到書,讀邊間都一樣。
其實我都想問,口說讀邊間都一樣既家長,咁係咪一心諗住等派位,派到邊間都一定唔去叩門既呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

即係話有d野係整定?

學校可能一樣, 但同學肯定唔一樣. 同學質素比起學校質素影响更遠.

Chirley  同意  發表於 16-10-3 17:10

pollywcw 發表於 16-10-3 16:23
學校可能一樣, 但同學肯定唔一樣. 同學質素比起學校質素影响更遠.

讚成。津校官校間間個syllabus 都差不多,有教育局控制不同既係,熱門小學擠滿了叻/好一點學生, 近朱者赤 近墨者黑,這比喻可能不是百分百,但都有8成岩。

hoho1119 發表於 16-10-3 16:31
讚成。津校官校間間個syllabus 都差不多,有教育局控制不同既係,熱門小學擠滿了叻/好一點學生, 近朱者赤 ...
咁你咁講咪即係唔係去邊間學校讀書都一樣囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hoho1119 發表於 16-10-3 16:31
讚成。津校官校間間個syllabus 都差不多,有教育局控制不同既係,熱門小學擠滿了叻/好一點學生, 近朱者赤 ...
咁你咁講咪即係唔係去邊間學校讀書都一樣囉!
‹ 上一主題|下一主題