用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有得揀,選一間荃灣一線小學定係40,66網2線小學? ...
go

如果有得揀,選一間荃灣一線小學定係40,66網2線小學? [複製鏈接]

荃灣區1線around 45%上到了band one中學,但荃灣區band one 中學不夠,而40, 66區2線就around 25%上band one中學,咁睇應該點選擇呢?
bankground:女仔,暫時睇吾谷得

1    0    0    0

特燈找間25%上band one?
的人成日說荃灣Band One 中學不足是想多的荃灣人轉去第區減小兢争。

引用:特燈找間25%上band+one?的人成日說荃灣Ban

原帖由 Baymax 於 16-07-15 發表
的人成日說荃灣Band One 中學不足是想多的荃灣人轉去第區減小兢争。 ...
佢意思係就算b2,都有25%上到b1 學校!

荃灣區升b1中的確係唔夠數。。。。

回覆:Baymax 的帖子

我講多小小,如果自行有20分想安全只可以選一間二線,但又諗係米有私小offer,放自行再大抽獎

引用:我講多小小,如果自行有20分想安全只可以選

原帖由 happynewyear16 於 16-07-16 發表
我講多小小,如果自行有20分想安全只可以選一間二線,但又諗係米有私小offer,放自行再大抽獎

...
不過留返荃灣區就算抽到top 2個壓力都好似好大啫

回覆:如果有得揀,選一間荃灣一線小學定係40,66網2線小學?

Up

happynewyear16 發表於 16-7-18 10:50
Up
睇完呢個帖, 唔知幫唔幫到妳決定呢?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

40區所謂二線:善導也有40幾%入B1
一缐如荔天有五十幾%入B1

happynewyear16 發表於 16-7-16 00:29
不過留返荃灣區就算抽到top 2個壓力都好似好大啫
why ?????

25%上band one中學 ?? 呢個成績好似唔到2線, 2線起碼都30幾% 啦

引用:Quote:happynewyear16+發表於+16-7-18+10:5

原帖由 hkpapa852 於 16-07-18 發表

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758
Hkpapa,我就係睇左你個表知62網不好,所以打算誇區,但誇區20分比較安全的小學派位又不是太好成績,當然最理想係誇64 or 40 一線,不過呢樣要去到叩門先知law

引用:25%上band+one中學+??+呢個成績好似唔到2線

原帖由 miujoey 於 16-07-20 發表
25%上band one中學 ?? 呢個成績好似唔到2線, 2線起碼都30幾% 啦
Oh,我都吾係好識分tim

引用:Quote:happynewyear16+發表於+16-7-16+00:2

原帖由 subb 於 16-07-20 發表
why ?????
競爭好大

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-07-18+發表

原帖由 happynewyear16 於 16-07-20 發表
Hkpapa,我就係睇左你個表知62網不好,所以打算誇區,但誇區20分比較安全的小學派位又不是太好成績,當然最 ...
64網有咩好?

引用:Quote:happynewyear16+發表於+16-7-18+10:5

原帖由 hkpapa852 於 16-07-18 發表

Hkpapa,可否比d意見我?

你不如先去下簡介/open days了解下睇下邊間小學合適小朋友, 才決定邊區呢 ! 

醒目開學勳章

Baymax 發表於 16-7-15 21:24
的人成日說荃灣Band One 中學不足是想多的荃灣人轉去第區減小兢争。 ...

荃灣B1中學學位不足是事實

引用:你不如先去下簡介/open+days了解下睇下邊間

原帖由 subb 於 16-07-21 發表
你不如先去下簡介/open days了解下睇下邊間小學合適小朋友, 才決定邊區呢 ! 
...
個幾間都差不多,分別在於校舍同返学時間

回覆:peggy 的帖子

Yes ah

‹ 上一主題|下一主題